Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

Ekologiczne rodzynki (suszone winogrona)

Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet

Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet
Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet

Ekologiczne Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 1 kg Bio Planet

Najpopularniejsza odmiana rodzynek, wyprodukowana z winogron o drobnych owocach. Są doskonałe jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do wypieków, deserów i sałatek.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 19,90 zł 23,29 zł
szt.
  • promocja

Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 1 kg Denver Food

Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 1 kg Denver Food
Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 1 kg Denver Food

Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 1 kg Denver Food

Najpopularniejsze w Polsce rodzynki powstałe z suszonych na słońcu winogron odmiany o drobnych owocach. Są doskonałym klasycznym dodatkiem do ciast, ciasteczek, owsianek, domowych słodyczy oraz dań kuchni bliskowschodnich.

Składniki:
rodzynki sułtanki 99,55%*, olej słonecznikowy 0,05%*
*składniki ekologiczne

Kraj pochodzenia: Uzbekistan
Certyfikaty: BIO, Bezglutenowy

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 24,50 zł
szt.

Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 200 g Bio Planet

Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 200 g Bio Planet
Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 200 g Bio Planet

Ekologiczne Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 200 g Bio Planet

Najpopularniejsza odmiana rodzynek, wyprodukowana z winogron o drobnych owocach. Są doskonałe jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do wypieków, deserów i sałatek.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 6,49 zł
szt.

Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 400 g Bio Planet

Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 400 g Bio Planet
Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 400 g Bio Planet

Ekologiczne Rodzynki Sułtanki Bezglutenowe BIO 400 g Bio Planet

Najpopularniejsza odmiana rodzynek, wyprodukowana z winogron o drobnych owocach. Są doskonałe jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do wypieków, deserów i sałatek.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 10,79 zł
szt.

Rodzynki Sułtanki BIO 150 g Biominki

Rodzynki Sułtanki BIO 150 g Biominki
Rodzynki Sułtanki BIO 150 g Biominki

Rodzynki Sułtanki BIO 150 g Biominki

Ekologiczne rodzynki sułtanki doskonałe jako samodzielna przekąska oraz jako wzbogacający smakowo dodatek do wypieków, deserów i sałatek.

Dostępność: w magazynie

Czas wysyłki: Szybka wysyłka od 1h do 24h

Cena: 5,09 zł
szt.

Rodzynki

Rodzynki to nic innego jak suszone winogrona. Do wiodących światowych producentów rodzynek należą Turcja, Grecja, Afganistan i Stany Zjednoczone.

Istnieje kilka metod suszenia winogron:

  1. Suszenie na słońcu: winogrona na tackach są wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Rodzynki mogą być suszone także w cieniu, jeżeli tylko temperatura jest dostatecznie wysoka. Taką metodą suszą winogrona producenci hiszpańscy.
  2. Suszenie na wietrze: grona są zawieszone w dobrze wentylowanych suszarniach - w ten sposób suszy się winogrona w przetwórniach chińskich.
  3. Zanurzanie w wodzie: nasiona są zanurzone przez 15-20 sekund w ciepłej wodzie, a następnie przechodzą pod wysuszający tunel w temperaturze ok. 70°C i pozostają tam przez 20 do 24 godzin.

Niektórzy z producentów konserwują rodzynki dwutlenkiem siarki, głownie dla uzyskania ładnego wyglądu, jasnej barwy i uzyskania dłuższego terminu przydatności do spożycia. Ten związek wywołać może u człowieka silną reakcję alergiczną, zwłaszcza u astmatyków. Podczas suszenia winogrona naturalnie zmieniają barwę, z uwagi na brązowe pigmenty pochodzące z utleniania się związków fenolowych.

Rodzynki - rodzaje

W zależności od regionu pochodzenia mamy rozmaite odmiany rodzynek:

  1. Rodzynki smyrneńskie - są większe oraz jaśniejsze. Wśród nich rozróżniamy trzy gatunki: rodzynki sułtankidamascenki i perskie. Produkuje się je w Turcji, Kalifornii, RPA i Australii. Na polskim rynku największą popularnością cieszą się rodzynki sułtańskie, uważane za bardzo słodkie i smaczne.
  2. Rodzynki jumbo są największą odmianą. Mają kolor złoty i są bardziej aromatyczne, kwaśne w smaku. Świetnie sprawdzają się jako przekąska.
  3. Rodzynki koryntki są małe i ciemne. Powstają z drobnych winogron pozbawionych nasion. Naturalnie rosną one w Grecji, ponadto w Kalifornii, RPA i Australii.
  4. Rodzynki cybeby mają wydłużony kształt. Ich cechą charakterystyczną jest łatwość krystalizacji.
  5. Rodzynki włoskie pachną jak gałka muszkatołowa. Na ich bazie wyrabia się wino. Polecane są do ciast.

Rodzynki a zdrowie

Dzięki zawartemu w nich potasowi (749 mg/100 g) spożywanie rodzynek trzy razy dziennie może znacząco obniżyć ciśnienie krwi u osób z łagodnym wzrostem ciśnienia. Potas pomaga rozluźnić naczynia krwionośne.

Rodzynki to również bardzo cenne źródło wapnia odpowiedzialnego za zdrowie kości i zębów. Odpowiedni poziom wapnia jest szczególnie istotny dla kobiet w okresie menopauzy - zapobiega powstawaniu osteoporozy. Dodatkowo w rodzynkach znajdują się stosunkowo duże ilości pierwiastka śladowego boru, który podobnie jak wapń i pomaga utrzymać zdrowe kości i stawy, jak również jest niezbędny w leczeniu osteoporozy, wspomaga pracę szarych komórek oraz poprawia koncentrację.

W składzie rodzynek znajdziemy żelazo, które wpływa korzystnie na układ krążenia. Żelazo to przede wszystkim składnik niezbędny w procesie produkcji czerwonych krwinek, biorący udział w transporcie tlenu z płuc do tkanek organizmu. Poza tym wchodzi w skład wielu enzymów. Regularne spożycie rodzynek zapobiega deficytowi żelaza w organizmie, a także pośrednio również zapobiega wystąpieniu anemii.

Po rodzynki powinny sięgać osoby w trakcie nauki oraz konieczności wzmożonej koncentracji. Zawierają bowiem magnez i witaminy z grupy B. Magnez wspomaga pracę mięśni, nerwów, serca i reguluje ciśnienie krwi. Pomaga również w utrzymaniu mocnych kości.

Rodzynki zawierają także jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy.

Rodzynki polecane są sportowcom i osobom wykonującym wzmożoną aktywność fizyczną. Z powodzeniem zastąpią energetyczne batoniki, dzięki wysokiej zawartości łatwych do przyswojenia cukrów - fruktozy i dekstrozy.

Rodzynki w kuchni

Można spożywać je na surowo, od razu po wyjęciu z opakowania lub użyć w przepisach na desery i dania wytrawne. Rodzynki są bardzo słodkie ze względu na wysokie stężenie cukru. Jeśli jednak przechowywane są przez długi czas, cukier może się krystalizować i sprawić, że owoc będzie ziarnisty, bez wpływu na jego wartość odżywczą. Aby usunąć tę krystalizację, należy zanurzyć owoc w cieczy (alkoholu, soku owocowym lub wrzącej wodzie) na krótki czas.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl