Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Granola Orzechy i Nasiona Bezglutenowa BIO 350 g Turtle
Granola Orzechy i Nasiona Bezglutenowa BIO 350 g Turtle

23,95 zł

Cena regularna:

30,39 zł

Najniższa cena: 19,95 zł
szt.
Granola Keto BIO 200 g Diet-Food
Granola Keto BIO 200 g Diet-Food

17,44 zł

szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Granola

Granola może być serwowana na śniadanie z jogurtem, kefirem, maślanką czy mlekiem – zarówno zwierzęcym, jak i roślinnym. Znalazła również zastosowanie jako dodatek do ciast, ciasteczek, domowych batoników oraz deserów. Może być spożywana samodzielnie jako przekąska. Co lepsze – gotowa czy domowa granola? Oba te rozwiązania się świetnym rozwiązaniem – gotowy produkt to oszczędność czasu, natomiast samodzielnie przygotowany to gwarancja dodatku w postaci wyłącznie ulubionych składników. To drugie rozwiązanie wymaga jednak pewnej wiedzy oraz umiejętności dotyczących przygotowania granoli w domowym zaciszu.

Granola

Granola Figa z Kokosem BIO 320 g Papagrin

Granola Figa z Kokosem BIO 320 g Papagrin
Granola Figa z Kokosem BIO 320 g Papagrin

Granola Figa z Kokosem BIO 320 g Papagrin

Składniki:
rodzynki*, jabłka*, słonecznik*, płatki kokosowe* (12,6%), koncentrat soku jabłkowego*, siemię lniane*, suszone daktyle*, suszone figi* (6,7%), migdały* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

27,54 zł

szt.

Granola z Jagodami Goji BIO 320 g Papagrin

Granola z Jagodami Goji BIO 320 g Papagrin
Granola z Jagodami Goji BIO 320 g Papagrin

Granola z Jagodami Goji BIO 320 g Papagrin

Składniki:
kasza gryczana*, jabłka*, słonecznik*, siemię lniane*, rodzynki*, koncentrat soku jabłkowego*, suszone pestki dyni*, suszone jagody goji*, cynamon*
*certyfikowany składnik ekologiczny


Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

25,02 zł

szt.

Granola z Kakao Bezglutenowa BIO 320 g Papagrin

Granola z Kakao Bezglutenowa BIO 320 g Papagrin
Granola z Kakao Bezglutenowa BIO 320 g Papagrin

Granola z Kakao Bezglutenowa BIO 320 g Papagrin

Składniki:
kasza gryczana*, jabłka*, słonecznik*, siemię lniane*, rodzynki*, koncentrat soku jabłkowego*, suszone daktyle*, kakao* (3%)
* certyfikowany składnik ekologiczny


Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

25,02 zł

szt.

KETO Granola z Kakao BIO 200 g Diet Food

KETO Granola z Kakao BIO 200 g Diet Food
KETO Granola z Kakao BIO 200 g Diet Food

Seria Granola oparta jest tylko i wyłącznie o ekologiczne bezglutenowe składniki zlepione ekologicznym syropem kokosowym w temp. RAW (poniżej 42 st. C) po to, aby zachować jak najwyższą wartość odżywczą składników. Nasze produkty wzbogaciliśmy o bogate w witaminy oraz minerały superfoods dzięki czemu poza świetnym smakiem, są one zdrową alternatywą dla chipsów, chrupek i innych niezdrowych przekąsek. Seria Granola oparta jest tylko i wyłącznie o ekologiczne bezglutenowe składniki zlepione ekologicznym syropem kokosowym w temp. RAW (poniżej 42 st. C) po to, aby zachować jak najwyższą wartość odżywczą składników. Nasze produkty wzbogaciliśmy o bogate w witaminy oraz minerały superfoods dzięki czemu poza świetnym smakiem, są one zdrową alternatywą dla chipsów, chrupek i innych niezdrowych przekąsek.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

24,40 zł

szt.

KETO Granola z Malinami BIO 200 g Diet Food

KETO Granola z Malinami BIO 200 g Diet Food
KETO Granola z Malinami BIO 200 g Diet Food

Seria Granola oparta jest tylko i wyłącznie o ekologiczne bezglutenowe składniki zlepione ekologicznym syropem kokosowym w temp. RAW (poniżej 42 st. C) po to, aby zachować jak najwyższą wartość odżywczą składników. Nasze produkty wzbogaciliśmy o bogate w witaminy oraz minerały superfoods dzięki czemu poza świetnym smakiem, są one zdrową alternatywą dla chipsów, chrupek i innych niezdrowych przekąsek.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

24,11 zł

szt.

Granola Czarna Porzeczka Keto BIO 200 g Diet-Food

Granola Czarna Porzeczka Keto BIO 200 g Diet-Food
Granola Czarna Porzeczka Keto BIO 200 g Diet-Food

Diet-Food Granole to świetny produkt śniadaniowy zalej go ulubionym mlekiem, jogurtem bądź dowolnym sokiem owocowym, lecz możesz go jeść bezpośrednio z opakowania jako formę przekąski.
Zawiera substancję słodzącą.

Składniki:
chipsy kokosowe*, chia* - nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica), ziarna słonecznika*, pestki dyni*, siemię lniane brązowe*, ORZECHY LASKOWE*, czarna porzeczka liofilizowana* 3%, substancja słodząca: erytrytol*, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa.
*certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

20,36 zł

szt.

Granola Figa z Kokosem Bezglutenowa BIO 60 g Papagrin

Granola Figa z Kokosem Bezglutenowa BIO 60 g Papagrin
Granola Figa z Kokosem Bezglutenowa BIO 60 g Papagrin

Granola Figa z Kokosem Bezglutenowa BIO 60 g Papagrin

Składniki:
rodzynki*, jabłka*, słonecznik*, płatki kokosowe* (12,6%), wiórki kokosowe* (12,6%), siemię lniane*, koncentrat soku jabłkowego*, suszone daktyle*, suszone figi* (6,7%), migdały* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

8,05 zł

szt.

Granola Jabłko Cynamon Bezglutenowa BIO 350 g Turtle

Granola Jabłko Cynamon Bezglutenowa BIO 350 g Turtle
Granola Jabłko Cynamon Bezglutenowa BIO 350 g Turtle

Granola Jabłko Cynamon Bezglutenowa BIO 350 g Turtle

Składniki
płatki owsiane pełnoziarniste* (bezglutenowe), słonecznik*, płatki kokosowe*, kasza gryczana*, syrop z agawy*, olej kokosowy*, kawałki jabłka* 4,5%, quinoa ekspandowana*, cynamon* 0,6% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

30,19 zł

szt.

Granola Keto BIO 200 g Diet-Food

Granola Keto BIO 200 g Diet-Food
Granola Keto BIO 200 g Diet-Food

chipsy kokosowe*, nasiona SEZAMU*, nasiona słonecznika*, pestki dyni*, ORZECHY LASKOWE*, nasiona chia*, siemię lniane*, guma ksantanowa
* certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
Klasyczne płatki śniadaniowe, to produkt wykonany przeważnie z jednego składnika mąki kukurydzianej bądź grysu kukurydzianego. W naszych produktach odnajdziesz ORZECHY, owoce, nasiona tj. chia i słonecznik, pestki dyni, chipsy kokosowe a wszystko to bez dodatku białego cukru.
Diet-Food Granole to świetny produkt śniadaniowy zalej go ulubionym mlekiem, jogurtem bądź dowolnym sokiem owocowym, lecz możesz go jeść bezpośrednio z opakowania jako formę przekąski.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

17,44 zł

szt.

Granola Orzech Włoski Czekolada Bezglutenowa BIO 350 g Turtle

Granola Orzech Włoski Czekolada Bezglutenowa BIO 350 g Turtle
Granola Orzech Włoski Czekolada Bezglutenowa BIO 350 g Turtle

Granola Orzech Włoski Czekolada Bezglutenowa BIO 350 g Turtle

Składniki
płatki owsiane pełnoziarniste* (bezglutenowe), słonecznik*, płatki kokosowe*, syrop z agawy*, kasza gryczana*, olej kokosowy*, czekolada* 5% (masa kakaowa*, cukier trzcinowy*, tłuszcz kakaowy*), orzechy włoskie* 4,5%, ziarna kakaowca*, cynamon*, kardamon*   (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena:

30,19 zł

Granola Orzechowa z Orzechami Laskowymi i Migdałami BIO 200 g Diet-Food

Granola Orzechowa z Orzechami Laskowymi i Migdałami BIO 200 g Diet-Food
Granola Orzechowa z Orzechami Laskowymi i Migdałami BIO 200 g Diet-Food

nasiona słonecznika*, syrop kokosowy*, chipsy kokosowe*, jagły ekspandowane*, ORZECHY LASKOWE* 5%, MIGDAŁY * 5%, pestki dyni*, sól morska
* certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
Seria Granola oparta jest tylko i wyłącznie o ekologiczne bezglutenowe składniki zlepione ekologicznym syropem kokosowym w temp. RAW (poniżej 42 st. C) po to, aby zachować jak najwyższą wartość odżywczą składników. Nasze produkty wzbogaciliśmy o bogate w witaminy oraz składniki mineralne superfoods dzięki czemu poza świetnym smakiem, są one zdrową alternatywą dla chipsów, chrupek i innych niezdrowych przekąsek.
Klasyczne płatki śniadaniowe, to produkt wykonany przeważnie z jednego składnika mąki kukurydzianej bądź grysu kukurydzianego. W naszych produktach odnajdziesz ORZECHY, owoce, nasiona tj. chia i słonecznik, pestki dyni, chipsy kokosowe a wszystko to bez dodatku białego cukru.
Diet-Food Granole to świetny produkt śniadaniowy zalej go ulubionym mlekiem, jogurtem bądź dowolnym sokiem owocowym lecz możesz go jeść bezpośrednio z opakowania jako formę przekąski.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

17,44 zł

szt.

Granola Orzechy i Nasiona Bezglutenowa BIO 350 g Turtle

Granola Orzechy i Nasiona Bezglutenowa BIO 350 g Turtle
Granola Orzechy i Nasiona Bezglutenowa BIO 350 g Turtle

Składniki:
nasiona* 73% (słonecznik*, pestki dyni*, gryka*, siemię lniane mielone*), ORZECHY* 7,5% (WŁOSKIE*, NERKOWCA*), syrop z agawy*, płatki kokosowe*, olej rzepakowy*, sól.
* certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
Idealna jako dodatek do MLEKA, jogurtu czy ulubionego napoju roślinnego. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

23,95 zł

Cena regularna: 30,39 zł

Najniższa cena: 19,95 zł
szt.
  • promocja

Granola Owocowa z Rodzynkami i Jagodami Goji BIO 200 g Diet-Food

Granola Owocowa z Rodzynkami i Jagodami Goji BIO 200 g Diet-Food
Granola Owocowa z Rodzynkami i Jagodami Goji BIO 200 g Diet-Food

nasiona słonecznika*, syrop kokosowy*, chipsy kokosowe* 10%, jagły ekspandowane*, rodzynki sułtanki* 7% (w tym olej słonecznikowy* 0,5%), pestki dyni*, suszone jagody goji* 3%, cynamon* 2%
* certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
Seria Granola oparta jest tylko i wyłącznie o ekologiczne bezglutenowe składniki zlepione ekologicznym syropem kokosowym w temp. RAW (poniżej 42 st. C) po to, aby zachować jak najwyższą wartość odżywczą składników. Nasze produkty wzbogaciliśmy o bogate w witaminy oraz składniki mineralne superfoods dzięki czemu poza świetnym smakiem, są one zdrową alternatywą dla chipsów, chrupek i innych niezdrowych przekąsek.
Diet-Food Granole to świetny produkt śniadaniowy zalej go ulubionym mlekiem, jogurtem bądź dowolnym sokiem owocowym lecz możesz go jeść bezpośrednio z opakowania jako formę przekąski.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

17,44 zł

szt.

Granola Proteinowa Kakao i Olejek Pomarańczowy BIO 200 g Diet-Food

Granola Proteinowa Kakao i Olejek Pomarańczowy BIO 200 g Diet-Food
Granola Proteinowa Kakao i Olejek Pomarańczowy BIO 200 g Diet-Food

Ten wyjątkowy śniadaniowy produkt został wzbogacony o białko pochodzenia roślinnego, ważnego budulca naszego ciała.
Granola została zmieszana z nasionami, orzechami i przyprawami, słodzona wyłącznie syropem kokosowym.
Spożywając granolę proteinową na śniadanie dostarczamy codzienną dawkę protein i węglowodanów.

Składniki:
płatki OWSIANE błyskawiczne*, syrop kokosowy*, nasiona konopi*, kakao* 8%, nasiona słonecznika*, granulowany izolat proteiny z grochu*, wiórki kokosowe*, siemię lniane brązowe*, pestki dyni*, olejek pomarańczowy* 1,5%.
*certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

20,36 zł

szt.

Granola Proteinowa Żurawina i Cynamon BIO 200 g Diet-Food

Granola Proteinowa Żurawina i Cynamon BIO 200 g Diet-Food
Granola Proteinowa Żurawina i Cynamon BIO 200 g Diet-Food

Ten wyjątkowy śniadaniowy produkt został wzbogacony o białko pochodzenia roślinnego, ważnego budulca naszego ciała.
Granola została zmieszana z nasionami, orzechami i przyprawami, słodzona wyłącznie syropem kokosowym.
Spożywając granolę proteinową na śniadanie dostarczamy codzienną dawkę protein i węglowodanów.
Granolę można spożywać w ulubionej formie oraz w dowolnym miejscu: podczas śniadania jako alternatywa dla płatków, podczas przerwy na lunch czy podczas podróży jako przekąska.

Składniki:
płatki OWSIANE błyskawiczne*, syrop kokosowy*, nasiona konopi*, słonecznik*, żurawina* 6%, granulowany izolat proteiny z grochu*, siemie lniane brązowe*, burak w proszku*, wiórki kokosowe*, pestki dyni*, cynamon* 2%.
*certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

21,82 zł

szt.

Granola z Kakao BIO 200 g Diet-Food

Granola z Kakao BIO 200 g Diet-Food
Granola z Kakao BIO 200 g Diet-Food

Seria Granola oparta jest tylko i wyłącznie o ekologiczne bezglutenowe składniki zlepione ekologicznym syropem kokosowym w temp. RAW (poniżej 42 st. C) po to, aby zachować jak najwyższą wartość odżywczą składników. Nasze produkty wzbogaciliśmy o bogate w witaminy oraz minerały superfoods dzięki czemu poza świetnym smakiem, są one zdrową alternatywą dla chipsów, chrupek i innych niezdrowych przekąsek.
Klasyczne płatki śniadaniowe, to produkt wykonany przeważnie z jednego składnika mąki kukurydzianej bądź grysu kukurydzianego. W naszych produktach odnajdziesz ORZECHY, owoce, nasiona tj. chia i słonecznik, pestki dyni, chipsy kokosowe a wszystko to bez dodatku białego cukru.
Diet-Food Granole to świetny produkt śniadaniowy zalej go ulubionym mlekiem, jogurtem bądź dowolnym sokiem owocowym lecz możesz go jeść bezpośrednio z opakowania jako formę przekąski.

Składniki:
nasiona słonecznika*, syrop kokosowy*, gryka ekspandowana*, chipsy kokosowe*, pestki dyni*, rodzynki sułtanki* (w tym olej słonecznikowy* 0,5%), surowe ziarna kakaowca w proszku* 4%, surowe ziarno kakaowca* 2%, sól morska
*certyfikowany składnik ekologiczny

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

15,98 zł

szt.

Spis treści:

Co to jest granola i z czego powstaje?

Granola to rodzaj przekąski lub śniadania, które składa się z pieczonych pełnoziarnistych płatków zbożowych, np. płatków owsianych, połączonych z różnymi dodatkami. Główne składniki granoli to:

  1. Płatki owsiane. Są bazą większości granoli. Płatki owsiane są pełne błonnika, zwłaszcza beta-glukanu, który pomaga obniżać poziom cholesterolu i poprawiać zdrowie serca.

  2. Orzechy i nasion. Dodawane do granoli dla dodatkowego smaku, chrupkości, oraz dla zdrowych tłuszczów i białka. Najpopularniejsze orzechy i nasiona to migdały, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, nasiona chia i siemię lniane.

  3. Suszone owoce: Dodają słodkości i różnorodności smaku do granoli. Najpopularniejsze suszone owoce to rodzynki, morele, daktyle, żurawina oraz suszone wiśnie

  4. Słodziki: Miód, syrop klonowy lub syrop z agawy często są używane do słodzenia granoli. Służą one również jako "spoiwo", pomagając składnikom zlepiać się razem i tworzyć chrupiące grudki.

  5. Oleje: Mała ilość oleju jest często używana do pomocy w procesie pieczenia granoli, czyniąc ją chrupiącą. Najczęściej wybierane są te najzdrowsze oleje, takie jak olej kokosowy czy oliwa z oliwek.

  6. Przyprawy: Cynamon, gałka muszkatołowa, wanilia i sól są często dodawane do granoli dla dodatkowego smaku.

Granola jest pieczona w niskiej temperaturze do momentu, aż stanie się złocista i chrupiąca. Po upieczeniu, granola jest schładzana, co pomaga utworzyć chrupiące grudki. Może być przechowywana w szczelnym pojemniku na około 2 tygodnie.

Jednakże warto pamiętać, że skład granoli może się różnić w zależności od producenta lub przepisu. Niektóre granole mogą zawierać dodatkowe składniki, takie jak czekolada, kawałki ciastek lub proteiny w proszku.

granola

Historia i pochodzenie granoli

Granola, podobnie jak musli, jest popularnym śniadaniem i przekąską składającą się z suszonych owoców, orzechów, ziaren, a czasem także słodzików, takich jak miód lub syrop klonowy. Historia granoli jest interesująca i ma głębokie korzenie w ruchu zdrowotnym z XIX wieku.

Granola została wynaleziona w Stanach Zjednoczonych pod koniec XIX wieku. Dr James Caleb Jackson, właściciel sanatorium w Dansville, w stanie Nowy Jork, stworzył pierwszą znaną wersję granoli w 1863 roku. Ta wczesna wersja, nazwana "granula", była zrobiona z grahamowej mąki (rodzaj mąki pełnoziarnistej), która była wilgotna, formowana w kształt placków, a następnie suszona, tworząc twarde kawałki. Pacjenci musieli moczyć "granulę" przez noc, aby mogli ją zjeść.

Na przełomie wieków, Dr John Harvey Kellogg, znany lekarz i reformator zdrowotny, stworzył podobny produkt, również nazwany "granula". Kellogg, który prowadził Sanatorium Battle Creek w Michigan, był zwolennikiem diety wegetariańskiej i chciał dostarczyć swoim pacjentom zdrową, pełnoziarnistą przekąskę. Jednakże, po procesie sądowym z Jacksonem o prawa do nazwy, Kellogg zmienił nazwę swojego produktu na "granola".

Granola stała się popularna w latach 60. i 70. XX wieku wśród zwolenników ruchu "zdrowa żywność", a do dziś jest często związana ze zdrowym stylem życia. Współczesna granola może zawierać różne kombinacje ziaren, orzechów, nasion, owoców suszonych, słodzików i olejów, a wiele firm i osób robi swoje własne wersje granoli.

Granola - korzyści zdrowotne i przeciwwskazania

Granola jest często uznawana za zdrową przekąskę lub śniadanie, głównie ze względu na jej składniki - pełnoziarniste zboża, orzechy, nasiona i suszone owoce. Poniżej przedstawiamy kilka korzyści zdrowotnych, jakie przynosi spożywanie granoli:

Korzyści zdrowotne:

  1. Bogate źródło błonnika: Błonnik pomaga w regulacji trawienia, może pomóc w utrzymaniu poziomu cukru we krwi, a także przyczynia się do uczucia sytości, co może być pomocne w kontroli masy ciała.

  2. Zawiera zdrowe tłuszcze: Orzechy i nasiona zawarte w granoli są dobrym źródłem zdrowych tłuszczów, które pomagają w utrzymaniu zdrowego serca.

  3. Źródło białka: Orzechy i nasiona są również dobrym źródłem białka, które jest niezbędne dla wzrostu i naprawy tkanek.

  4. Zawiera ważne witaminy i minerały: Granola może dostarczyć wiele różnych witamin i minerałów, w tym żelazo, cynk, magnez, witaminę E, niektóre witaminy grupy B, w zależności od użytych składników.

  5. Bogate w antyoksydanty: Suszone owoce i orzechy zawierają antyoksydanty, które mogą pomóc w walce z wolnymi rodnikami i redukować ryzyko pewnych chorób przewlekłych.

Przeciwwskazania i uwagi:

  1. Wysoka zawartość kalorii: Granola jest kaloryczna i może przyczynić się do przyrostu masy ciała, jeśli spożywana jest w nadmiarze. Zaleca się umiarkowane spożycie.

  2. Zawartość cukru: Niektóre komercyjne granole zawierają dużo dodanego cukru, co może zaszkodzić zdrowiu, zwłaszcza jeśli jest spożywany w nadmiarze. Warto czytać etykiety i wybierać granole z niską zawartością cukru.

  3. Alergie: Granola często zawiera orzechy, które są jednym z najczęstszych alergenów pokarmowych. Ponadto, niektóre granole mogą zawierać gluten, co może być problematyczne dla osób z celiakią lub nietolerancją na gluten.

  4. Dodatki i konserwanty: Niektóre komercyjne granole mogą zawierać dodatki i konserwanty, które mogą nie być zdrowe, zwłaszcza przy regularnym spożyciu.

Dlatego kluczowym elementem jest umiarkowane spożywanie granoli i zwracanie uwagi na jej skład. 

Przy właściwym spożyciu i świadomym wyborze produktu, granola może być zdrowym dodatkiem do diety. Wybierając granolę, warto szukać opcji z niewielką ilością dodanego cukru i minimalną ilością dodatków. Wiele osób decyduje się na przygotowanie własnej granoli w domu, co pozwala na pełną kontrolę nad składnikami i ich jakością.

Ważne jest również, aby pamiętać o umiarkowanym spożyciu granoli. Mimo że jest zdrowa, jest również kaloryczna, więc zbyt duża porcja może przyczynić się do nadmiernego spożycia kalorii. Porcja granoli to zazwyczaj około 1/4 do 1/2 szklanki.

Jeżeli masz jakiekolwiek problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca, choroby serca, celiakia czy alergie pokarmowe, warto skonsultować spożycie granoli z lekarzem lub dietetykiem. Mogą oni doradzić, jak najlepiej włączyć ją do diety, biorąc pod uwagę indywidualne potrzeby zdrowotne.

Granola w polskiej kuchni

Granola to uniwersalny produkt, który można dostosować do wielu różnych kulinarnych zastosowań. Choć nie jest specyficzna dla polskiej kuchni, granola zyskała w Polsce dużą popularność jako zdrowa i sycąca przekąska lub śniadanie. Oto kilka przykładów zastosowania granoli w polskiej kuchni:

  1. Jako dodatek do jogurtu: Granola dodana do naturalnego jogurtu lub kefiru tworzy smaczne i pożywne śniadanie. Możesz dodać również świeże owoce, dla dodatkowej porcji witamin.

  2. W owocowych deserach: Granola może być używana jako chrupiący dodatek do deserów, takich jak mus owocowy, budyń,  jaglanka z owocami czy kisiel.

  3. W formie batoników: Granola może służyć jako baza do domowych batoników energetycznych. Połącz granolę z miodem, syropem klonowym lub innym naturalnym słodzikiem, a następnie piecz do momentu stworzenia chrupiących batoników.

  4. Jako dodatek do lodów: Granola doda chrupkości i dodatkowego smaku do domowych lub sklepowych lodów.

  5. W sałatkach owocowych: Granola może służyć jako chrupiący element w sałatkach owocowych, dodając tekstury i dodatkowych smaków.

  6. W formie musli: Granola może być podawana jak musli, z mlekiem lub alternatywą mleka.

  7. W koktajlach: Granola może być dodawana do smoothie lub koktajli owocowych dla dodatkowej tekstury i sycącego elementu.

  8. Jako posypka do owsianki: Doda chrupkości do miękkiej owsianki, a także dodatkowych smaków.

Polskie przepisy na granolę często zawierają składniki typowe dla polskiej kuchni, takie jak jabłka, miod, orzechy laskowe czy płatki żytnie.

Granola na świecie

Granola, choć pochodzi z Stanów Zjednoczonych, zdobyła popularność na całym świecie. Różne kraje i kultury dostosowały granolę do swoich tradycji kulinarnych, wykorzystując lokalne składniki i preferencje smakowe. Oto kilka przykładów:

Stany Zjednoczone: W Stanach Zjednoczonych granola jest często spożywana jako śniadanie lub przekąska. Jest serwowana z mlekiem, jogurtem, świeżymi owocami lub jako dodatek do deserów, takich jak lody. Granola jest również popularnym składnikiem batoników energetycznych.

Kanada: Granola w Kanadzie jest często słodzona syropem klonowym, składnikiem charakterystycznym dla tej kultury. Może być również wzbogacona o dodatki takie jak nasiona konopi czy żurawina.

Australia: Australijska granola, znana również jako "toasted muesli", jest często podawana z jogurtem i świeżymi owocami, szczególnie z popularnymi lokalnie kiwi i ananasem.

Wielka Brytania: W Wielkiej Brytanii granola jest popularnym śniadaniem, często podawanym z mlekiem, jogurtem i owocami. Składniki takie jak owsiane płatki, migdały, orzechy włoskie, suszone owoce i miód są często używane w granoli.

Azja: W niektórych krajach azjatyckich, takich jak Japonia, granola jest często spożywana z sojowym mlekiem lub jako dodatek do deserów na bazie ryżu. Składniki takie jak matcha (zielona herbata w proszku), czarny sezam czy suszone owoce np. mango, mogą być użyte do dodania smaku charakterystycznego dla regionu.

Bliski Wschód: W niektórych krajach Bliskiego Wschodu, granola może zawierać lokalne składniki takie jak daktyle, figi, nasiona granatu, pistacje i migdały. Może być również dosłodzona miodem lub melasą z granatu.

Ameryka Południowa: W krajach Ameryki Południowej granola jest często spożywana z jogurtem lub jako dodatek do owsianki. Może zawierać składniki typowe dla regionu takie jak orzechy brazylijskie, nasiona chia, quinoa czy suszone owoce jak papaja.

Pamiętaj, że granola jest bardzo uniwersalna i łatwo dostosowana do różnych kuchni i preferencji smakowych, więc składniki i sposoby spożycia mogą się znacznie różnić.

Alternatywne zastosowania granoli

Granola, choć najczęściej kojarzy się z przekąską lub elementem śniadania, ma wiele innych zastosowań, które mogą być mniej znane. Oto kilka przykładów alternatywnych zastosowań granoli:

  1. Top do zapiekanek z owoców: Granola może posłużyć jako chrupiący wierzch do owocowych zapiekanek, takich jak zapiekane jabłka czy jagody.

  2. W nadzieniu do pieczonych owoców: Pieczone jabłka czy gruszki wypełnione granolą to smaczny i zdrowy deser.

  3. Jako składnik ciast i muffinów: Możesz dodać granolę do ciasta czy muffinów dla pozyskania dodatkowej tekstury i smaku.

  4. W domowych batonach proteinowych: Granola jest doskonałą bazą do domowych batonów proteinowych. Możesz dodać do niej białko w proszku, masło orzechowe i miód, a następnie schłodzić i pokroić na batoniki.

  5. W truflach czy pralinach: Granola może być używana jako składnik do domowych trufli czy pralin, dodając chrupkości i zróżnicowanych smaków.

  6. Jako panierka dla mięsa lub ryb: Rozdrobniona granola może służyć jako zdrowa alternatywa dla tradycyjnej panierki do mięsa czy ryb.

  7. W puddingach chia i budyniach: Dodaj granolę do puddingów dla dodatkowej tekstury i smaku.

  8. Jako dodatek do sałatek: Granola może dodawać chrupkości i dodatkowego smaku do sałatek, szczególnie tych z owocami.

  9. W domowych lodach: Możesz dodać granolę do domowych lodów, tworząc zdrową alternatywę dla sklepowych lodów z kawałkami ciastek czy orzechów.

Pamiętaj, że granola jest bardzo wszechstronna, więc nie bój się eksperymentować i odkrywać nowe zastosowania dla tego zdrowego produktu!

Granola może być zdrową przekąską dla dzieci, pod warunkiem, że jest odpowiednio przygotowana i serwowana. Oto kilka aspektów do rozważenia, jeżeli myślisz o podawaniu granoli dzieciom:

Składniki:
Granola składa się z pełnoziarnistych płatków owsianych, orzechów, nasion i suszonych owoców, które są bogate w błonnik, zdrowe tłuszcze i witaminy. Właściwie przygotowana, może dostarczać dzieciom istotnych składników odżywczych. Warto jednak zwracać uwagę na skład - unikaj granoli z dużą ilością dodanego cukru lub tłuszczu. Najlepiej wybierać granolę, która jest naturalnie słodzona, na przykład miodem lub syropem klonowym, i która zawiera zdrowe tłuszcze z orzechów i nasion.

Porcja:
Granola jest kaloryczna, więc porcja dla dziecka powinna być odpowiednio mniejsza niż dla dorosłego. Zalecana porcja to około 1/4 - 1/2 szklanki.

Sposób podania:
Granola może służyć jako dodatek do jogurtu, mleka czy owoców, co doda dodatkowych składników odżywczych do przekąski. Możesz również zrobić domowe batoniki z granoli, które są wygodne do jedzenia na drugie śniadanie w szkole.

Alergie:
Granola często zawiera orzechy, które są jednym z najczęstszych alergenów pokarmowych u dzieci. Jeśli Twoje dziecko ma alergię na orzechy, upewnij się, że wybierasz granolę bez orzechów, lub zrób własną w domu.

Ogólnie rzecz biorąc, granola może być zdrowym i sycącym dodatkiem do diety dziecka. Pamiętaj jednak, aby zwracać uwagę na skład i wielkość porcji, aby ta zdrowa przekąska nie stała się źródłem nadmiaru kalorii.

Granola a utrzymanie masy ciała

Granola jest bogata w błonnik i zdrowe tłuszcze, co może pomóc w utrzymaniu uczucia sytości i zadowolenia, a to jest kluczowe podczas prób utrzymania lub utraty masy ciała. Dodatkowo, zawarte w granoli pełnoziarniste płatki owsiane mogą pomóc w stabilizacji poziomu cukru we krwi, co również może przyczynić się do utrzymania zdrowej masy ciała.

Jednak granola jest również dosyć kaloryczna, a niektóre komercyjne odmiany mogą zawierać dużo dodanego cukru, co może zwiększyć całkowitą kaloryczność. Z tego powodu, kluczowe jest umiarkowane spożycie granoli i świadome wybieranie rodzajów granoli z minimalną ilością dodanego cukru.

Oto kilka wskazówek, jak wykorzystać granolę w diecie odchudzającej:

Porcje: Zwracaj uwagę na wielkość porcji. Zalecana porcja granoli to około 1/2 szklanki. Możesz również rozważyć dodanie granoli do innych pokarmów, takich jak jogurt lub owoce, zamiast spożywać ją samą.

Wybór granoli: Wybieraj granole z minimalną ilością dodanego cukru i z jak najmniejszą ilością dodatków. Granola, która zawiera głównie owoce, orzechy i nasiona, będzie zdrowsza i bardziej sycąca.

Własna granola: Możesz rozważyć przygotowanie własnej granoli w domu. To pozwoli Ci kontrolować ilość cukru i tłuszczu, które dodajesz, a także pozwoli Ci dodać więcej zdrowych składników, takich jak nasiona i orzechy.

Pamiętaj, że każdy organizm jest inny, a to, co działa dla jednej osoby, może nie działać dla innej. Dlatego ważne jest, aby skonsultować wszelkie zmiany w diecie z dietetykiem lub innym specjalistą ds. zdrowia.

granola z owocami

Rodzaje granoli

Obecnie producenci prześcigają się w dostarczaniu na rynek zróżnicowanych wersji granoli ekologicznej. Niektórzy smakosze decydują się również na przyrządzenie własnej wersji produktu w domu. Podstawowy wariant granoli ma w swym składzie płatki owsiane, orzechy, suszone owoce oraz miód.

Niemniej jednak warto spróbować inne produkty, w tym m.in.:

  • granola kawowa,
  • granola z jabłkiem i cynamonem,
  • granola z jagodami goji,
  • granola z figą i kokosem,
  • granola z orzechem włoskim i czekoladą,
  • granola z kokosem i maca,
  • granola z bananem i kakao,
  • granola z maliną i kakao.

Granola w swoim składzie może mieć również m.in. preparowany ryż, kawałki czekolady, siemię lniane, pestki słonecznika oraz dyni. Produkt ten dostępny jest w wielu różnorodnych wersjach np. bezglutenowej czy niskosłodzonej.

Granola domowa przepis

Przygotowanie własnej granoli na śniadanie to świetny sposób na zdrowy i sycący posiłek. Oto prosty przepis na domową granolę:

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mieszanki orzechów i nasion (np. migdałów, orzechów włoskich, nasion słonecznika, nasion chia)
  • 1/2 szklanki naturalnego płynnego słodzika, jak miód lub syrop klonowy
  • 1/4 szklanki oleju (np. olej kokosowy lub oliwa z oliwek)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Szczypta soli
  • 1 szklanka suszonych owoców (np. rodzynki, żurawina, suszone jabłka)

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150-160 stopni Celsjusza.
  2. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane z orzechami i nasionami.
  3. W małym rondelku na średnim ogniu podgrzewaj miód (lub syrop klonowy), olej, ekstrakt waniliowy, cynamon i sól. Mieszaj, aż składniki się połączą.
  4. Wlej ciepłą mieszaninę oleju i miodu do płatków owsianych i dokładnie wymieszaj, aby wszystko było równomiernie pokryte.
  5. Rozłóż mieszankę na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 30-40 minut, co 10-15 minut mieszając, aby granola równomiernie się upiekła.
  6. Po upieczeniu, dodaj suszone owoce i dokładnie wymieszaj. Pozwól granoli ostygnąć na blaszce - w miarę stygnięcia stworzy chrupiące "grudki".
  7. Po ostygnięciu, przechowuj granolę w szczelnym pojemniku.

Możesz serwować granolę na wiele sposobów: dodaj do jogurtu, mleka, na owocach lub po prostu jedz jako chrupiącą przekąskę. Smacznego!

Zasady przygotowania domowej granoli

Przygotowanie własnej granoli w domu pozwala Ci kontrolować składniki i ilość cukru oraz tłuszczu, co czyni ją zdrowszą alternatywą dla sklepowych wersji. Oto kilka wskazówek od ekspertów, które pomogą Ci przygotować pyszną i zdrową granolę:

  1. Wybierz odpowiednie składniki: Bazą dla granoli są płatki owsiane. Do tego, możesz dodać różne orzechy i nasiona, takie jak migdały, orzechy włoskie, nasiona słonecznika czy siemię lniane. Suszone owoce, takie jak rodzynki, żurawina czy suszone jabłka, dodadzą słodkości i różnorodności smaku.

  2. Unikaj nadmiaru cukru: Możesz słodzić granolę naturalnymi słodzikami, takimi jak miód, syrop klonowy, ryżowy czy puree z jabłek. Pamiętaj jednak, aby nie dodawać zbyt dużo - granola powinna być słodka, ale nie przesłodzona.

  3. Dodaj tłuszcz z umiarem: Zdrowe tłuszcze, takie jak olej kokosowy czy oliwa z oliwek, pomogą granoli zrumienić się i dodać smaku. Pamiętaj jednak, aby nie dodawać zbyt dużo tłuszczu, bo granola może stać się zbyt kaloryczna.

  4. Piecz powoli i regularnie mieszaj: Granolę należy piec w niskiej temperaturze (około 150-160 stopni Celsjusza), a podczas pieczenia regularnie ją mieszaj, aby równomiernie się zrumieniła i nie przypaliła.

  5. Dodaj suszone owoce po upieczeniu: Suszone owoce dodajemy po upieczeniu granoli, aby nie stały się zbyt twarde.

  6. Pozwól granoli całkowicie ostygnąć: Przed przechowywaniem, granola powinna całkowicie ostygnąć. Dzięki temu utworzą się chrupiące "grudki".

  7. Przechowuj w szczelnym pojemniku: Gotową granolę przechowuj w szczelnym pojemniku. Będzie zachowywała świeżość i chrupkość przez kilka tygodni.

Pamiętaj, że najlepszą częścią robienia własnej granoli jest to, że możesz dostosować ją do swoich preferencji. Nie bój się eksperymentować z różnymi składnikami i smakami!

Jogurt z granolą

Jogurt z granolą to zdrowa, sycąca i łatwa do przygotowania przekąska lub posiłek. Można go zjeść na śniadanie, na deser, czy jako przekąskę w ciągu dnia. Oto prosty przepis na jogurt z granolą:

Składniki:

  • 1 szklanka naturalnego jogurtu (greckiego, sojowego, kokosowego, lub innego wg preferencji)
  • 1/4 - 1/2 szklanki domowej granoli
  • Świeże owoce do posypania (np. jagody, truskawki, banany)
  • Dodatkowe dodatki według preferencji (np. miód, syrop klonowy, nasiona chia, kakao)

Instrukcje:

  1. W dużej szklance lub misce umieść jogurt.
  2. Na jogurcie rozsyp warstwę granoli.
  3. Na granoli ułóż świeże owoce.
  4. Na wierzchu posyp ulubionymi dodatkami.
  5. Możesz podawać od razu, albo wstawić do lodówki na kilka godzin (lub na noc), aby składniki "przegryzły" się.

Jogurt z granolą jest nie tylko pyszny, ale też bardzo sycący dzięki zawartości błonnika i protein w granoli i jogurcie. Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami jogurtu, granoli i owoców, aby stworzyć swój ulubiony mix. Smacznego!

Granola czekoladowa

Granola czekoladowa to smaczny wariant tradycyjnej granoli, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom czekolady. Oto prosty przepis na czekoladową granolę:

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mieszanki orzechów i nasion (np. migdałów, orzechów włoskich, nasion słonecznika, nasion chia)
  • 1/2 szklanki naturalnego słodzika, jak miód lub syrop klonowy
  • 1/4 szklanki oleju (np. olej kokosowy lub oliwa z oliwek)
  • 1/3 szklanki kakao w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Szczypta soli
  • 1/2 szklanki ciemnej czekolady (np. krople lub posiekane)

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150-160 stopni Celsjusza.
  2. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane z orzechami i nasionami.
  3. W małym rondelku na średnim ogniu podgrzewaj miód (lub syrop klonowy), olej, kakao w proszku, ekstrakt waniliowy i sól. Mieszaj, aż składniki się połączą.
  4. Wlej ciepłą mieszaninę oleju i miodu do płatków owsianych i dokładnie wymieszaj, aby wszystko było równomiernie pokryte.
  5. Rozłóż mieszankę na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 30-40 minut, co 10-15 minut mieszając, aby granola równomiernie się upiekła.
  6. Po upieczeniu, dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj. Pozwól granoli ostygnąć na blaszce - w miarę stygnięcia czekolada stopi się i stworzy chrupiące "grudki".
  7. Po ostygnięciu, przechowuj granolę w szczelnym pojemniku.

Czekoladowa granola świetnie smakuje z jogurtem, mlekiem lub po prostu jako chrupiąca przekąska. Smacznego!

Granola bez cukru

Granola bez dodatku cukru jest doskonałą opcją dla osób, które chcą zredukować spożycie dodanego cukru w swojej diecie. Oto prosty przepis na granolę bez cukru:

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mieszanki orzechów i nasion (np. migdały, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, nasiona chia)
  • 1/2 szklanki puree z jabłek lub puree z bananów do słodzenia
  • 1/4 szklanki oleju (np. olej kokosowy lub oliwa z oliwek)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Szczypta soli
  • 1 szklanka suszonych owoców (np. rodzynki, żurawina, suszone jabłka)

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150-160 stopni Celsjusza.
  2. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane z orzechami i nasionami.
  3. W małym rondelku na średnim ogniu podgrzewaj puree z jabłek (lub bananów), olej, ekstrakt waniliowy, cynamon i sól. Mieszaj, aż składniki się połączą.
  4. Wlej ciepłą mieszaninę oleju i puree do płatków owsianych i dokładnie wymieszaj, aby wszystko było równomiernie pokryte.
  5. Rozłóż mieszankę na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 30-40 minut, co 10-15 minut mieszając, aby granola równomiernie się upiekła.
  6. Po upieczeniu, dodaj suszone owoce i dokładnie wymieszaj. Pozwól granoli ostygnąć na blaszce - w miarę stygnięcia stworzy chrupiące "grudki".
  7. Po ostygnięciu, przechowuj granolę w szczelnym pojemniku.

Pamiętaj, że choć ten przepis nie zawiera dodanego cukru, zawiera naturalne cukry z owoców. Jest to jednak znacznie zdrowsza alternatywa dla granoli ze sklepu, która często zawiera dużo dodanego cukru. Smacznego!

Granola z patelni

Granola z patelni to szybka i prosta alternatywa dla pieczonej w piekarniku granoli. Oto przepis na granolę z patelni:

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mieszanki orzechów i nasion (np. migdałów, orzechów włoskich, nasion słonecznika, nasion chia)
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Szczypta soli
  • 1/2 szklanki suszonych owoców (np. rodzynki, żurawina, suszone jabłka)

Instrukcje:

  1. Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię. Dodaj olej kokosowy i miód (lub syrop klonowy).
  2. Dodaj płatki owsiane, orzechy i nasiona do patelni. Mieszaj, aby płatki były dobrze pokryte miodem i olejem.
  3. Dodaj ekstrakt waniliowy, cynamon i sól, a następnie mieszaj, aby wszystko było równomiernie rozłożone.
  4. Podsmażaj na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, przez około 10 minut, aż granola będzie złota i chrupiąca.
  5. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj suszone owoce. Mieszaj, aby połączyć.
  6. Pozwól granoli ostygnąć na patelni - w miarę stygnięcia stanie się jeszcze bardziej chrupiąca.
  7. Po ostygnięciu, przechowuj granolę w szczelnym pojemniku.

Granola z patelni jest świetnym rozwiązaniem, gdy potrzebujesz szybkiego i zdrowego śniadania lub przekąski. Możesz dowolnie modyfikować składniki, dodając swoje ulubione orzechy, nasiona i suszone owoce. Smacznego!

Dlaczego warto wybrać granolę BIO?

Wybieranie ekologicznej granoli ma kilka istotnych zalet, które mogą przynieść korzyści zarówno dla zdrowia, jak i środowiska:

  1. Bez pestycydów i chemicznych nawozów: Produkty ekologiczne są uprawiane bez użycia sztucznych pestycydów i chemicznych nawozów, które mogą gromadzić się w organizmie i być szkodliwe dla zdrowia. Granola ekologiczna jest więc wolna od tych szkodliwych substancji.

  2. Bez GMO: Produkty ekologiczne są także wolnych od GMO (genetycznie modyfikowanych organizmów), co jest dodatkowym plusem dla wielu osób.

  3. Lepszy smak: Wiele osób uważają, że żywność ekologiczna ma lepszy smak, ponieważ jest uprawiana w sposób, który szanuje naturalne procesy wzrostu i dojrzewania.

  4. Zrównoważone praktyki rolnicze: Wybierając żywność ekologiczną, wspierasz rolników, którzy korzystają z zrównoważonych i przyjaznych dla środowiska praktyk rolniczych. Mogą one obejmować ochronę gleby, zmniejszenie zużycia wody, promowanie bioróżnorodności i zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych.

  5. Zdrowie zwierząt: W przypadku granoli, które zawierają produkty odzwierzęce, takie jak miód, wybieranie opcji ekologicznych może również oznaczać wsparcie dla zdrowszych i bardziej humanitarnych warunków dla zwierząt.

Ciekawostki na temat granoli

Granola, choć jest powszechnie znana i lubiana, ma w swojej historii i charakterystyce kilka ciekawych aspektów:

  1. Początki granoli: Granola została po raz pierwszy wynaleziona w XIX wieku. Jej prekursor, o nazwie "granula", został stworzony przez Dr Jamesa Caleba Jacksona w 1863 roku. Był to zdrowy, ale twardy wypiek, który trzeba było namoczyć w wodzie przez noc, aby go zjeść.

  2. Renowacja przez hippisów: W latach 60. XX wieku granola została "odkryta na nowo" przez ruch kontrkultury, zwłaszcza przez "hippisów" w Kalifornii, którzy poszukiwali zdrowych, naturalnych i roślinnych opcji żywieniowych. Wyprodukowali granolę, która była znacznie łatwiejsza do jedzenia niż oryginalna "granula".

  3. Różne składniki: Choć typowy skład granoli obejmuje płatki owsiane, orzechy, miód i suszone owoce, istnieją setki wariantów na ten temat. Granola może zawierać wszystko, od nasion chia i quinoi, po kakao, czekoladę, masło orzechowe, a nawet ekstrakt z kawy!

  4. Dzienne zapotrzebowanie na błonnik: Porcja granoli może dostarczyć znaczną część zalecanego dziennego spożycia błonnika. Błonnik jest ważny dla zdrowia układu trawiennego i może pomóc w utrzymaniu uczucia sytości.

  5. Granola na całym świecie: Granola jest popularna nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale również w wielu innych krajach. W niektórych krajach, takich jak Brazylia, granola może zawierać egzotyczne składniki, takie jak kokos i papaja.

  6. Granola vs Muesli: Chociaż granola i muesli są podobne, istnieje kilka kluczowych różnic. Granola jest zwykle pieczona z dodatkiem słodzika, który pomaga składnikom skleić się i chrupieć, podczas gdy muesli zazwyczaj jest surowe i nie zawiera dodatkowego słodzika.

  7. Energia dla astronautów: NASA opracowała "granola w saszetce" dla astronautów podczas misji kosmicznych. Jest to łatwe do przechowywania i jedzenia źródło energii i odżywiania w kosmosie!

Pamiętaj, że choć granola jest zdrowym wyborem, powinna być spożywana z umiarem, szczególnie gdy zawiera dużo cukru lub tłuszczu. Najlepszym rozwiązaniem może być robienie własnej granoli w domu, dzięki czemu masz kontrolę nad jej składem.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium