Słowem Rooibos (czerwonokrzew) określa się jednocześnie roślinę z południowej Afryki oraz napar przyrządzany z jej wysuszanych części. Roślina Aspalathus linearis jest endemiczna dla południowej Afryki. Rośnie wyłącznie na niewielkim, górskim obszarze w Afryce. Z jednego krzewu można otrzymać od 110 do 220 g herbaty. Do tego celu zbierane są liście oraz czubki łodyg. Zazwyczaj po zbiorze, liście poddaje się procesowi fermentacji. Dzięki niemu, susz i napar mają specyficzny czerwono-brązowy kolor. Dużo mniejszą popularnością cieszy się herbata Rooibos o zielonym kolorze. Jest niefermentowana i trudniej dostępna w sklepach.
Ekologiczna Herbata Rooibos Classic BIO 100 g Lebensbaum
Łagodny, aromatyczny i od afrykańskiego słońca - to cechy charakterystyczne herbaty rooibos. W górach Cederberg na północ od Kapsztadu kwitnie krzew rooibos, osiągając wysokość do dwóch metrów. Rooibos, od dawna uwielbiany przez miłośników herbaty na wszystkich kontynentach, rośnie na skąpej ziemi pod gorącym słońcem Afryki. Fermentacja nadaje narodowemu napojowi RPA aromatyczny smak. Ciesz się filiżanką oryginalnej RPA!
Ten wyjątkowy południowoafrykański napar z czerwonokrzewu jest bardzo orzeźwiający i smaczny z cudownym, subtelnym karmelowym charakterem. Doskonała alternatywa dla czarnej herbaty, która naturalnie nie zawiera kofeiny i jest pyszna podawana z mlekiem lub bez.
Łagodna, aromatyczna i pochodząca ze słońca Afryki – tak charakteryzuje herbatę Rooibos. Napój narodowy RPA jest w Twojej filiżance herbaty. W Górach Cedrowych na północ od Kapsztadu rośnie pachnący krzew Rooibos o wysokości do dwóch metrów, od dawna znajdowany przez miłośników na wszystkich kontynentach. Rośnie na jałowych glebach pod gorącym słońcem Afryki. Poprzez fermentację nabiera aromatycznego smaku. Ciesz się filiżanką rodzimej RPA.
Rooibos, czyli czerwonokrzew afrykański, pochodzi z Republiki Południowej Afryki, gdzie uprawiany jest w górach Cederberg. Aromatyczny napar charakteryzuje się czerwoną barwą i przyjemnym miodowym smakiem. Świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla kawy czy herbaty, polecana jest jako codzienny napój także dla kobiet w ciąży oraz dzieci.
Ciesz się cudownym aromatem w każdym łyku naszych herbatek ziołowych i odkryj przyjemność płynącą z harmonii smaku i natury. Każdy kubek to niepowtarzalna podróż przez unikalne zestawienie różnych składników. Bio Rooibos Caramel to niezwykła herbatka, która łączy w sobie naturę i wyjątkowy smak. Skomponowana głównie z ekologicznego rooibosu i subtelnego naturalnego aromatu karmelowego, oferuje niezapomniane doznania smakowe. Rooibos jest pozbawiony kofeiny, co sprawia, że to idealny napój na różne pory dnia. Delikatna nuta karmelu doskonale komponuje się z głębokim smakiem rooibosu. To niezwykłe doświadczenie smakowe, które można docenić o każdej porze dnia.
Znajdziemy tam głównie kipolifenole i flawonoidy. Ich głównym zadaniem jest skuteczna ochrona organizmu przed wolnymi rodnikami. Jednym z najpopularniejszych antyoksydantów znajdujących się w herbacie Rooibos jest aspalatyna. Ta substancja naturalnie występuje wyłącznie w roślinie o nazwie Aspalathus linearis. Pozostałe substancje znajdujące się zarówno w naparze, jak i w liściach rośliny o działaniu prozdrowotnym to: kwercetyna, orientyna, luteolina, izokwercytryna, izoorientyna, rutyna, witeksyna oraz chryzoeriol. Wszystkie mają właściwości antyoksydacyjne.
Zaletą ekologicznej herbaty Rooibos jest niska zawartość garbników, co jest ważne dla osób, które mają mało żelaza w organizmie. W tej herbacie BIO nie ma kofeiny, a inne alkaloidy występują w naprawdę znikomych ilościach. Po herbatę Rooibos mogą sięgać kobiety w ciąży oraz karmiące. Polecana jest również dla osób, które pragną ograniczyć spożywanie kofeiny. Można ją bez obaw wypić przed snem, ponieważ w przeciwieństwie do kawy, czy herbaty nie ma działania pobudzającego.
Jakie właściwości ma Rooibos?
Napar z tej południowoafrykańskiej rośliny ma zdolność do niszczenia wolnych rodników. Najsilniejsze tego rodzaju działanie mają napary robione z suszu, które nie przeszły jeszcze procesu fermentacji. Systematyczne picie ekologicznej herbaty Rooibos może być pomocne w łagodzeniu stresu oksydacyjnego, będącego przyczyną wielu dolegliwości.
Herbata Rooibos wykazuje również działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, antymutogenne. Może być pomocna też w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Może pozytywnie wpływać na gospodarkę lipidową i na proces odchudzania.
Jakie są przeciwskazania do picia tej herbaty?
Ogólnie nie ma większych przeciwskazań do sięgnięcia po Rooibos. Można ją podawać nawet niemowlętom od pierwszego roku życia. Jednak ostrożnie do niej powinny podchodzić osoby, które biorą antybiotyki. Może ona powodować nasilenie działania bakteriobójczego niektórych antybiotyków (ciprofloksacyna, erytromycyna, gentamycyna, penicylina G, tetracyklina, amfoterycyna B i nystatyna) oraz zwiększenie toksyczności nystatyny.
Niektóre substancje aktywne znajdujące się w herbacie Rooibos mogą mieć wpływ na produkcję estrogenów. Dlatego kobiety mające problemy z gospodarką hormonalną powinny jej unikać.
Jaką herbatę Rooibos wybrać? Gdzie można ją kupić?
Obecnie możesz ją kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Herbatę z czerwonokrzewu znajdziesz w sklepach zielarskich, sklepach ze zdrową, w tym ekologiczną żywnością oraz w aptekach. Nie kosztuje ona więcej niż klasyczna zielona lub czarna herbata.
Herbata Rooibos ekologiczna może występować w wersji sypanej lub w ekspresowych torebkach. Możesz ją znaleźć w wersji klasycznej lub z dodatkami. Najczęściej dodaje się do niej na przykład susz owocowy, płatki kwiatów lub cynamon. Co ciekawe, w sklepach spożywczych jest też wariant w postaci 'icea tea', czyli herbaty zamkniętej w butelce. Ta ostatnia herbata Rooibos BIO raczej nie ma żadnych właściwości prozdrowotnych. Za to z pewnością zawiera spore ilości cukru. Najzdrowsza jest herbata Rooibos w jak najprostszej formie, czyli suszona.
Jak parzyć Rooibos?
Parzenie tego rodzaju herbaty jest bardzo podobne do zwykłej herbaty lub kawy. Zalej susz gorącą wodą i parz przez mniej więcej pięć minut. Rooibos jest już gotowa. Możesz pić ją na gorąco lub dodać do niej lód i cytrynę. Na druga wersja z pewnością doskonale sprawdzi się w upalny dzień.
Herbata Rooibos charakteryzuje się subtelnym aromatem. Dlatego możesz ją łączyć z różnymi rodzaju dodatkami i owocami. Mogą to być na przykład: cytrusy, maliny, imbir, cynamon, kardamon czy goździki. W ten sposób nie tylko podbijesz smak herbaty, ale również zwiększysz jej walory prozdrowotne. Spróbuj również, jak smakuje herbata Rooibos w połączeniu z mlekiem, mlekiem roślinnym, cukrem lub miodem.
Czy wiesz, że …
… w Republice Południowej Afryki rooibos podawany jest niemowlętom cierpiącym na kolkę? Wszystko za sprawą braku kofeiny i powiązanego z nią działania pobudzającego. Herbata Rooibos wykazuje za to właściwości odprężające i obniżające ciśnienie. Może ułatwiać zasypianie, więc warto ją podawać dzieciom przed snem.