Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Kasza owsiana bez glutenu

Kasza owsiana bezglutenowa może być smacznym dodatkiem do potraw. Jest również pełna wartości odżywczych. Jeszcze niedawno kojarzyła się przede wszystkim z płatkami owsianymi bezglutenowymi. Dlatego jedzono ją głównie na śniadanie. Jednak, gdy ludzie odkryli jak wiele właściwości prozdrowotnych ma kasza owsiana bezglutenowa, to zaczęli szukać zupełnie nowych sposobów na jej przygotowywanie. Jest bogata w witaminy i minerały, co sprawia, że wspiera organizm w jego prawidłowym funkcjonowaniu.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Czym jest kasza owsiana?

Kaszę owsianą wytwarza się z całych ziaren owsa. Ma o wiele więcej wartości odżywczych niż klasyczne płatki owsiane. Wynika to stąd, że jest po prostu mniej przetworzonym produktem spożywczym. W bardzo dużym stopniu jest ona podobna do ziaren owsa w ich pierwotnej postaci. Kasza owsiana bezglutenowa może występować w dwóch wariantach. Pierwszy z nich to pęczak owsiany, który produkuje się z całych ziaren owsa. Natomiast druga odmiana to kasza owsiana łamana. Wytwarza się ją z mniejszych i posiekanych ziaren owsa.

Ziarna owsa standardowo są prażone w niskich temperaturach. Właśnie to powoduje, że kasza owsiana bezglutenowa posiada tak wiele wartości odżywczych. Warto również wspomnieć o tym, że jest dużą zaletą jest wysoka zawartość witamin, mikro i makroelementów.

Kasza owsiana bezglutenowa z uwagi na swój wartościowy skład może mieć bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. To jedno z niewielu naturalnie występujących źródeł pochodnych kwasów cynamonowych (awentramidów). Te kwasy mają między innymi działanie przeciwutleniające.

Jakie właściwości dobroczynne ma kasza owsiana bezglutenowa?

Kasza owsiana bezglutenowa ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów, jest zaliczana do tak zwanych superfoods. To produkty cechujące się wysoką wartością odżywczą. Poza dobrym wpływem na organizm, kasza owsiana bezglutenowa jest również smaczna. Wyróżnia się lekko orzechowym i subtelnym smakiem. Można ją przygotowywać na wiele różnych sposobów.

Kasza owsiana bezglutenowa może mieć korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego, w szczególności na prawidłowe wypróżnianie. Ma pozytywnie działanie na wygląd skóry i może nieznacznie hamować procesy jej starzenia. W kaszy owsianej bezglutenowej znajduje się witamina B6, które może przyczyniać się do zwiększenia produkcji serotoniny i poprawy nastroju. Po kaszę owsianą bezglutenową powinieneś sięgnąć również wtedy, gdy chcesz wzmocnić ogólną odporność organizmu. Wszystko za sprawą obecnych w niej minerałów, takich jak potas i cynk, które zniwelują poczucie osłabienia. Mogą mieć również korzystny wpływ na nerwy.

Kasza owsiana bezglutenowa słynie również z wysokiej zawartości błonnika (około 11 g błonnika na 100 g). Znajduje się w niej również duża ilość węglowodanów złożonych. Dodają one organizmowi energii. Kasza owsiana bezglutenowa z tego względu zapewnia również poczucie sytości na długi czas. Właśnie dlatego często jest ona polecana jako zdrowy dodatek do dań dla osób odchudzających się. W kaszy owsianej bezglutenowej znajduje się również beta-glukan. To jedna z frakcji błonnika. Rozpuszcza się w wodzie. Może być pomocny w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.

Kasza owsiana pęczak – czym się charakteryzuje?

Kasza owsiana pęczak jest jedną z najbardziej wartościowych pod względem odżywczym kasz dostępnych na rynku. Produkuje się ją z nierozdrobnionych, całych ziaren owsa. Następnie poddaje się je szczegółowemu sortowaniu, złuszczaniu. Ostatnim etapem jest  prażenie ziaren owsa. Taki proces produkcji sprawia, że z tej kaszy ,"nie uciekają" witaminy i minerały. Kasza owsiana pęczak bezglutenowa ma w swoim składzie bardzo dużo potasu i żelaza. Znajdują się w niej również fosfor i magnez. Jednocześnie ta odmiana kaszy charakteryzuje się niską zawartością cukrów.

To wszystko powoduje, że ten rodzaj kaszy możesz wykorzystywać na wiele sposobów. Doskonale smakuje na słodko, na przykład z dodatkiem mleka roślinnego i ulubionych owoców. Kolejna wersja to na ostro. Możesz ją dodawać do różnego rodzaju mięs. Świetnie smakuje z kotletami lub z pulpetami. Ciekawym pomysłem jest zrobienie z niej farszu do pierogów lub do naleśników. Równie dobrze możesz również stosować ją jako zagęstnik do potraw lub dodatek do deserów.

Czy kasza owsiana jest naturalnie bezglutenowa?

Owies jest zbożem naturalnie bezglutenowym. Znajdują się w nim aweniny czyli białka podobne do gliadynowych. Jednak i są dopuszczalne w diecie bezglutenowej. Bardzo często jednak owies jest zanieczyszczany jeszcze na etapie uprawy. Wynika to stąd, że wiatr przenosi samosiejki i ziarno owsa oraz miesza się z innymi ziarnami zbóż. Najczęściej są to pszenica, żyto lub jęczmień.

W każdym zakładzie produkcyjnym mogą być stosowane zboża, które mają w swoim składzie gluten. Właśnie to powoduje, że przy produkowaniu kaszy owsianej musi być zachowana szczególna ostrożność. Aby można było mówić o tym, że kasza owsiana jest całkowicie bezglutenowa, to należy wyizolować ziarna na każdym etapie produkcji. Kasza owsiana bezglutenowa powinna być opatrzona certyfikatem "przekreślonego kłosa".

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800