Żywność liofilizowana bardzo często występuje w postaci owoców. Nie ma w niej konserwantów, syntetycznych barwników, ani wzmacniaczy smaku. Proces liofilizacji jest całkowicie naturalny. Polega na suszeniu sublimacyjnym. To proces konserwacji, który stosuje się już od bardzo wielu lat. Uznaje się go za najbardziej zachowawczy. Żywność liofilizowana powstaje w wyniku usunięcia wody z zamrożonego produktu przez sublimację lodu. Lód zamienia się bezpośrednio w parę wodną. Stan ciekły w ogóle nie występuje. Proces ten przebiega w wyjątkowo niskiej temperaturze. Do jego przeprowadzenia jest również wymagane bardzo niskie ciśnienie. Żywność liofilizowana jest najlepsza jeżeli chodzi o zachowanie wartości odżywczych.
Jagody Acai Liofilizowane Sproszkowane BIO 100 g Bio Planet

Jagody Acai Liofilizowane Sproszkowane BIO 100 g Bio Planet
Ekologiczne sproszkowane jagody acai to bardzo cenny i ciekawy dodatek do diety. Te niezwykłe owoce pochodzą z wilgotnych lasów amazońskich. Dzięki zastosowanej metodzie liofilizacji, gotowy produkt zachowuje pełnię składników odżywczych.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Kawa Rozpuszczalna Liofilizowana FT BIO 100 g Mount Hagen

Kawa Rozpuszczalna Liofilizowana FT BIO 100 g Mount Hagen
Arabica z Papui-Nowej Gwinei, a dokładniej od „Highland Organic Agriculture Cooperative” w Purosa. Bardzo delikatna.
- Arabika
- uprawa na wulkanicznej glebie do 1600 m wysokości
- zbierana ręcznie
- delikatnie palona
- wyrafinowana kwasowość
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Różdżki o Smaku Owocowym, Liofilizowane Owoce BIO 10 x 2 g, 20 g Czary Mamy, Helpa

Opis:
BIO OWOCOWE Różdżki Smaku to zestaw 5 różnych owoców liofilizowanych o pięknych kolorach i smakach, zamkniętych w kolorowych saszetkach. W skład zestawu wchodzą po dwa 2-gramowe opakowania truskawki, maliny, jagody, śliwki i czarnej porzeczki - łącznie 10 Różdżek Smaku! Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry.
Różdżki Smaku to produkt kompatybilny z kaszkami Czary Mamy. Przy pomocy Różdżek Smaku możliwe są czary na talerzu - owoce i warzywa zmieniają kolor potrawy - i to w 100% naturalnie. Atrakcyjność posiłków jest niezwykle ważna dla małych klientów, którzy zapoznają się dopiero ze smakami. Kolory, zapachy, eksperymenty - to coś, co skusi każdego małego odkrywcę.
Dzięki wyjątkowemu sposobowi pakowania:
- owoce i warzywa liofilizowane zachowują świeżość
- nie ma ryzyka złego przechowywania produktu, gdyż jest to porcja “na raz”
- można zabrać Różdżkę Smaku ze sobą w drogę
- owoce i warzywa są atrakcyjne dla dzieci - samodzielne wsypywanie to zabawa przy posiłkach
Składniki:
BIO Różdżka Smaku Truskawka (sproszkowana truskawka liofilizowana* 100% ) 20%, BIO Różdżka Smaku Malina (sproszkowana malina liofilizowana* 100%) 20%, BIO Różdżka Smaku Czarna Porzeczka (sproszkowana czarna porzeczka liofilizowana* 100%) 20%, BIO Różdżka Smaku Jagoda (sproszkowana jagoda liofilizowana* 100%) 20%, BIO Różdżka Smaku Śliwka (sproszkowana śliwka liofilizowana* 100%) 20%
* certyfikowane składniki ekologiczne
Kraj producenta: Polska
Certyfikat: BIO
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Różdżki o Smaku Warzyw, Liofilizowane Warzywa BIO 9 x 2 g, 18 g Czary Mamy, Helpa

Opis:
BIO WARZYWNE Różdżki Smaku to zestaw 3 różnych warzyw liofilizowanych o pięknych kolorach i smakach, zamkniętych w kolorowych saszetkach. W skład zestawu wchodzą po trzy 2-gramowe opakowania szpinaku, dyni i buraka - łącznie 9 Różdżek Smaku! Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry.
Różdżki Smaku to produkt kompatybilny z kaszkami Czary Mamy. Przy pomocy Różdżek Smaku możliwe są czary na talerzu - owoce i warzywa zmieniają kolor potrawy - i to w 100% naturalnie. Atrakcyjność posiłków jest niezwykle ważna dla małych klientów, którzy zapoznają się dopiero ze smakami. Kolory, zapachy, eksperymenty - to coś, co skusi każdego małego odkrywcę.
Dzięki wyjątkowemu sposobowi pakowania:
- owoce i warzywa liofilizowane zachowują świeżość
- nie ma ryzyka złego przechowywania produktu, gdyż jest to porcja “na raz”
- można zabrać Różdżkę Smaku ze sobą w drogę
- owoce i warzywa są atrakcyjne dla dzieci - samodzielne wsypywanie to zabawa przy posiłkach
Składniki:
BIO Różdżka Smaku Burak (sproszkowany burak liofilizowany* 100%) 33,3%, BIO Różdżka Smaku Szpinak (sproszkowany szpinak liofilizowany* 100%) 33,3%, BIO Różdżka Smaku Dynia (sproszkowana dynia liofilizowana* 100%) 33,3%
* certyfikowane składniki ekologiczne
Kraj producenta: Polska
Certyfikat: BIO
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Frupp Owoce Liofilizowane Borówka 15 g Celiko

chrupiące, pyszne i pożywne owoce, intensywny aromat i smak truskawek
Produkt odpowiedni dla wegetarian i wegan
Składniki:
liofilizowana* borówka
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Frupp Owoce Liofilizowane Ananas 15 g Celiko

chrupiące, pyszne i pożywne owoceintensywny aromat i smak truskawekprodukt odpowiedni dla wegetarian i wegan.produkt odpowiedni dla wegetarian i wegan
Składniki:
liofilizowany* ananas
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Frupp Owoce Liofilizowane Malina 15 g Celiko

Idealna do spożycia bezpośrednio po otwarciu opakowania lub jako dodatek wzbogacający desery, ciasta, jogurty i napoje.
Do wyprodukowania 100 g maliny liofilizowanej zużyto 0,7 kg maliny świeżej.
Składniki:
liofilizowana malina.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Frupp Owoce Liofilizowane Truskawka 13 g Celiko

chrupiące, pyszne i pożywne owoce, intensywny aromat i smak truskawek
Produkt odpowiedni dla wegetarian i wegan.
Składniki:
liofilizowana* truskawka w plastrach
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Herbatka Liofilizowana Bukiet Kwiatów BIO 15 g Dary Natury

Kompozycja najwyższej jakości jadalnych kwiatów liofilizowanych. Starannie wyselekcjonowane składniki mogą stanowić piękną ozdobą ciast i innych deserów czy napojów, cenny element ziołowych herbatek oraz wyjątkowy dodatek do aromatycznych świec i mieszanek kąpielowych. Dzięki zastosowaniu procesu liofilizacji surowce zachowały swój intensywny kolor oraz zapach.
Składniki:
pysznogłówka kwiat liofilizowany* 25%, ogórecznik kwiat liofilizowany* 25%, bławatek kwiat liofilizowany* 25%, nagietek kwiat liofilizowany* 10%, róża płatki liofilizowane* 10%, ślaz kwiat liofilizowany* 5%, wiecznik kulisty kwiat* 5%.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Herbatka Liofilizowana Mięta z Cytryną BIO 25 g Dary Natury

Naturalna herbatka będąca wyśmienitym połączeniem ekologicznej mięty z cytrusami i i jabłkiem. Dzięki zastosowaniu procesu liofilizacji składniki zachowały swój intensywny kolor, zapach oraz cenne wartości odżywcze.
Składniki:
mięta liść liofilizowany* 40%, cytryna owoc liofilizowany* 20%, jabłko owoc liofilizowany*, pomarańcza skórka liofilizowana*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Herbatka Liofilizowana Owocowe Witaminki BIO 80 g Dary Natury

Herbatka Liofilizowana Owocowe Witaminki BIO 80 g Dary Natury
Składniki:
liofilizowane owoce: dzika róża*, malina*, jagoda kamczacka*, borówka wysoka*, rokitnik*, żurawina*, pigwowiec* (*certyfikowany składnikekologiczny)
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Herbatka Liofilizowana Płatki Róży BIO 10 g Dary Natury

Ekologiczne, w pełni naturalne płatki dzikiej róży. Dzięki zastosowaniu procesu liofilizacji zachowały swój świeży kolor, piękny zapach i relaksujące właściwości. Doskonale nadają się do sporządzenia aromatycznego, jednorodnego naparu lub jako składnik zdrowej, ziołowej herbatki. Liofilizowane płatki róży mogą stanowić również wyjątkową ozdobę ciast i wszelkich innych deserów oraz napojów.
Składniki:
liofilizowane płatki róży* 100 %.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Herbatka Liofilizowana Zdrowie z Natury BIO 80 g Dary Natury

Ekologiczna herbatka będąca połączeniem najwyższej jakości owoców, znanych z korzystnego wpływu na organizm, z płatkami róży o pięknym, relaksującym aromacie i orzeźwiającą skórką cytryny. Dzięki zastosowaniu procesu liofilizacji składniki zachowały swój świeży kolor, zapach oraz cenne dla zdrowia wartości odżywcze. Herbatkę polecamy do picia na co dzień, osobom w każdym wieku, jako uzupełnienie zdrowej diety.
Składniki:
liofilizowane owoce: róża*, borówka wysoka*, jagoda kamczacka*, jabłko*, świdośliwa *, żurawina *, cytryna skórka*, róża płatki*.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Kawa Rozpuszczalna Liofilizowana Arabica Gourmet 100% BIO 100 g Lebensbaum

Kawa Rozpuszczalna Liofilizowana Arabica Gourmet 100% BIO 100 g Lebensbaum
Składniki:
ekologiczna, rozpuszczalna, liofilizowana kawa arabica 100%.
Opis:
Kawa o delikatnym i zrównoważonym aromacie, dzięki starannemu procesowi prażenia i przetwarzania.
Sposób przygotowania:
Rozpuścić 1 czubatą łyżeczkę kawy w 1 filiżance (150 ml) gorącej wody.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Łyżka Smaku Malina (Liofilizowana Sproszkowana Malina) BIO 40 g Helpa

Łyżka Smaku Malina (Liofilizowana Sproszkowana Malina) BIO 40 g Helpa
Składniki:
liofilizowana malina sproszkowana* (100 %)
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry. Idealna do kaszki, do jogurtu, do deserów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Łyżka Smaku Truskawka (Liofilizowana Sproszkowana Truskawka) BIO 40 g Helpa

Łyżka Smaku Truskawka (Liofilizowana Sproszkowana Truskawka) BIO 40 g Helpa
Składniki:
liofilizowana truskawka sproszkowana* (100 %)
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry. Idealna do kaszki, do jogurtu, do deserów.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Maliny Liofilizowane BIO 30 g Bio Europa

Maliny Liofilizowane BIO 30 g Bio Europa
Ekologiczne maliny liofilizowane to znakomita przekąska, przeznaczona do bezpośredniego spożycia. Poddane procesowi liofilizacji zachowują pełnię składników odżywczych. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do jogurtów, musli, sałatek, wypieków oraz deserów.
Dostępność: tymczasowo niedostępny
Różdżki Smaku Tropikalne BIO (9 x 2 g) 18 g Helpa

BIO TROPIKALNE Różdżki Smaku to zestaw 3 różnych owoców liofilizowanych o pięknych kolorach i smakach, zamkniętych w kolorowych saszetkach.
W skład zestawu wchodzą po trzy 2-gramowe opakowania ananasa, banana i mango - łącznie 9 Różdżek Smaku! Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry. Różdżki Smaku to produkt kompatybilny z kaszkami Czary Mamy. Przy pomocy Różdżek Smaku możliwe są czary na talerzu - owoce i warzywa zmieniają kolor potrawy - i to w 100 % naturalnie.
Atrakcyjność posiłków jest niezwykle ważna dla małych klientów, którzy zapoznają się dopiero ze smakami. Kolory, zapachy, eksperymenty - to coś, co skusi każdego małego odkrywcę.
Dzięki wyjątkowemu sposobowi pakowania:
- owoce i warzywa liofilizowane zachowują świeżość
- nie ma ryzyka złego przechowywania produktu, gdyż jest to porcja “na raz”
- można zabrać Różdżkę Smaku ze sobą w drogę
- owoce i warzywa są atrakcyjne dla dzieci - samodzielne wsypywanie to zabawa przy posiłkach
Wybróbuj Różdżki Smaku jako dodatek do:
- jogurtu naturalnego
- naleśników
- ciast i ciastek
- i zawsze kiedy potrzebujesz czarów na talerzu.
Składniki:
różdżka smaku ananas* 33,3% (sproszkowany ananas liofilizowany* 100%), różdżka smaku banan* 33,3% (sproszkowany banan liofilizowany* 100%), różdżka smaku mango* 33,3% (sproszkowane mango liofilizowane* 100%).
*certyfikowany składnik ekologiczny
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Suchy Prowiant, Liofilizowane Truskawki w Kawałkach BIO 20 g Helpa

Suchy Prowiant, Liofilizowane Truskawki BIO 20 g Helpa
Składniki:
100 % truskawka liofilizowana plastry*
* certyfikowany składnik ekologiczny
Opis:
Suchy Prowiant to liofilizowane owoce w kawałkach, w wygodnej zamykanej saszetce. Chrupiące i aromatyczne owoce to najlepszy wybór, gdy chcemy sięgnąć po pyszną przekąskę poza sezonem truskawkowym.
Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Truskawki Liofilizowane BIO 30 g Bio Europa

Truskawki Liofilizowane BIO 30 g Bio Europa
Ekologiczne truskawki liofilizowane to znakomita przekąska, przeznaczona do bezpośredniego spożycia. Poddane procesowi liofilizacji zachowują pełnię składników odżywczych. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do jogurtów, musli, sałatek, wypieków oraz deserów.
Dostępność: duża ilość
Czas wysyłki: do 48 godzin
Jak przebiega proces liofilizacji?
Proces liofilizacji jest złożony z trzech etapów: zamrażania, sublimacji i desorpcji. Urządzenie, w którym jest przeprowadzany proces liofilizacji to liofilizator. W wyniku odwodnienia produkt końcowy traci ponad 90% swojej początkowej wagi. Zawartość wilgoci jest zredukowana do 2%. Żywność liofilizowana jest higroskopijna. To oznacza, że chłonie wilgoć z otoczenia. Dlatego nie przechowuj jej nigdy zbyt blisko potraw o dużej wilgoci. Mogą się one niepotrzebnie zbrylić. Owoce liofilizowane najlepiej dodawaj do już ostudzonej kaszki. Wtedy zachowasz ich smak i wartości odżywcze.
Żywność liofilizowana – jakie są jej zalety?
Otrzymane przy pomocy sublimacji produkty spożywcze są zazwyczaj bardzo wysokiej. Jakości zachowują swój początkowy smak, aromat i pełną wartość odżywczą. Znajdują się w nich aminokwasy, witaminy, oraz enzymy.
W świeżych owocach i warzywach jest mnóstwo składników odżywczych. Możemy wśród nich wymienić witaminy(A, C, E, K, z grupy B), składniki mineralne (m.in. potas, magnez) karotenoidy, polifenole, antocyjany. Występują one również w żywności liofilizowanej. Można ją podawać dzieciom już od najmłodszych lat w celu urozmaicenia ich diety.
Owoce i warzywa poddawane procesowi liofilizacji są mu poddawane w momencie swojej największej dojrzałości. Dlatego mają również maksimum wartości odżywczych w sobie i są zwyczajnie smaczne. Plusem jest to, że nie trzeba nich nigdzie przechowywać, ani zatrzymywać ich wzrostu.
Żywność liofilizowana charakteryzuje się zmniejszoną wilgotnością. Dlatego ma o wiele dłuższy termin przydatności do spożycia, niż na przykład świeże mięso, kawa, owoce czy warzywa. Wszystkie wymienione tutaj produkty spożywcze mogą być poddawane procesowi liofilizacji. Podobno próbowano przy pomocy liofilizacji przetworzyć również lody, ale z niezbyt dobrymi rezultatami.
Żywność liofilizowana – dla kogo i kiedy będzie odpowiednia?
Żywność liofilizowana to bardzo dobry wybór, gdy wybierasz się na wakacje, wycieczkę, dłuższą podróż, czy chcesz zrobić rodzinny piknik. Warto mieć ją również w torebce, gdy wiesz, że czeka Cię długi i intensywny dzień. To dobry sposób, aby dostarczyć sobie energii. Owoce liofilizowane doskonale zastępują pełne konserwantów i sztucznych barwników, słodycze.
Żywność liofilizowana w postaci owoców możesz traktować jako przekąskę lub dodatek do różnych potraw. Możemy wśród nich wymienić między innymi: kaszki, owsianki, jogurty, naleśniki, czy domowe wypieki. Żywność liofilizowana jest korzystna również pod tym względem, że jest kolorowa i smaczna. Dzięki temu urozmaici pod względem wizualnym każdy posiłek.
Po żywność liofilizowaną może sięgnąć każdy. Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych można ją podawać nie tylko dzieciom, ale również młodzieży, czy osobom starszym. Mają w sobie wiele witamin, białek. Dzięki temu, warto po nie sięgnąć w sytuacji, gdy odczuwasz nagły spadek energii. Żywność liofilizowana jest bezpieczna pod względem mikrobiologicznym.
Żywność liofilizowana będzie bardzo dobrym wyborem dla wszystkich tych osób, które prowadzą aktywny tryb życia, na przykład sportowców, czy uprawiających sporty wyczynowe. Podróżnicy również bardzo doceniają żywność liofilizowaną ze względu na to, że jest lekka i jednocześnie wartościowa odżywczo. Takiej żywności nie trzeba wcześniej podgrzewać, co jest szczególnie cenne dla wszystkich tych osób, które przez cały czas są w trasie.
Gdzie możesz kupić żywność i owoce liofilizowane?
Żywność liofilizowana jest dostępna w bardzo wielu sklepach spożywczych, supermarketach, a nawet w drogeriach. Możesz je nabyć przy codziennych zakupach lub zamówić większe ich ilości przez sieć internetową. Wtedy zazwyczaj jest dużo taniej. Nie kieruj się ceną, ale składem produktu. Powinien być jak najkrótszy i najbardziej zrozumiały dla konsumenta.
Czy wiesz, że…
… metodę liofilizacji opracowali w latach 50. XX wieku amerykańscy naukowcy na zlecenie rządu. Celem było znalezienie takiego sposobu konserwacji żywności, aby z jednej strony zachowała ona swój smak i wartości odżywcze, ale z drugiej - była lekka, zajmowała niewiele miejsca i długo zachowywała zdatność do spożycia (początkowo miała bowiem służyć żołnierzom i astronautom NASA).
