Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
15.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 280 zł

ekologiczna mąka owsiana

Mąka Owsiana Bezglutenowa BIO 500 g Pięć Przemian

Mąka Owsiana Bezglutenowa BIO 500 g Pięć Przemian
Mąka Owsiana Bezglutenowa BIO 500 g Pięć Przemian

Mąka Owsiana Bezglutenowa BIO 500 g Pięć Przemian

Składniki:
Mąka owsiana bezglutenowa 100%*
* certyfikowany składnik ekologiczny

Cena: 11,99 zł
szt.

Mąka Owsiana Pełnoziarnista Bezglutenowa BIO 350 g Bauck Hof

Mąka Owsiana Pełnoziarnista Bezglutenowa BIO 350 g Bauck Hof
Mąka Owsiana Pełnoziarnista Bezglutenowa BIO 350 g Bauck Hof

Mąka Owsiana Pełnoziarnista Bezglutenowa BIO 350 g Bauck

Idealny do kuchni bezglutenowej, czy to do ciast, ciastek, muffinek, czy do cudownie świeżego bezglutenowego chleba owsianego. Mąka owsiana Demeter jest gwarantowana bezglutenowa i ma delikatny orzechowy aromat i jest cudownie bogata w błonnik. Nadaje wypiekom bezglutenowym przyjemną soczystość. Producent zaleca zastąpienie 20% powszechnie używanej mąki mąką owsianą.

Cena: 11,29 zł
szt.

Mąka Owsiana Wysokobłonnikowa BIO 1 kg Bio Planet

Mąka Owsiana Wysokobłonnikowa BIO 1 kg Bio Planet
Mąka Owsiana Wysokobłonnikowa BIO 1 kg Bio Planet

Mąka Owsiana Wysokobłonnikowa BIO 1 kg Bio Planet

Ekologiczna mąka owsiana uzyskana w wyniku zmielenia ziaren owsa, pozbawionych zewnętrznej, twardej okrywy. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Polecamy do wypieku pieczywa mieszanego w połączeniu z mąką pszenną lub żytnią w celu wzbogacenia smaku i poprawienia tekstury. Można ją wykorzystać również do wypieków słodkich, ciasta naleśnikowego, wyrobu blinów, placków.

Cena: 10,99 zł
szt.

Mąka Owsiana Wysokobłonnikowa BIO 400 g Bio Planet

Mąka Owsiana Wysokobłonnikowa BIO 400 g Bio Planet
Mąka Owsiana Wysokobłonnikowa BIO 400 g Bio Planet

Mąka Owsiana Wysokobłonnikowa BIO 400 g Bio Planet

Ekologiczna mąka owsiana uzyskana w wyniku zmielenia ziaren owsa, pozbawionych zewnętrznej, twardej okrywy. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Polecamy do wypieku pieczywa mieszanego w połączeniu z mąką pszenną lub żytnią w celu wzbogacenia smaku i poprawienia tekstury. Można ją wykorzystać również do wypieków słodkich, ciasta naleśnikowego, wyrobu blinów, placków. 

Cena: 5,89 zł
szt.

Mąka Owsiana Razowa Typ 1850 BIO 500 g Babalscy

Mąka Owsiana Razowa Typ 1850 BIO 500 g Babalscy
Mąka Owsiana Razowa Typ 1850 BIO 500 g Babalscy

Mąka Owsiana Razowa Typ 1850 BIO 500 g Babalscy
Ekologiczna mąka owsiana to doskonały dodatek do innych mąk przy wypieku chleba.

Owies już od ponad dwóch tysiącleci jest jednym z ważniejszych składników diety. Cieszy się zastosowaniem nie tylko w przemyśle spożywczym ale również farmaceutycznym i kosmetycznym.

Cena: 9,89 zł
szt.

Mąka Owsiana

Tradycyjna mąka owsiana produkowana jest z pełnych ziaren owsa, łącznie z otrębami i zarodkami. W zależności od tego, z jakich ziaren jest wykonana, wykazuje inne walory odżywcze. Istnieją także bardziej delikatne typy powstałe z mielenia ziaren ciętych, pozbawionych częściowo otrębów. Ogólnie rzecz biorąc, mąka owsiana jest jednak grubsza i bardziej ziarnista niż pszenna, co utrudnia wypiekom rośnięcie – dlatego warto mieszać rodzaje mąki. Dodatek owsa w ciastach wydłuża ich świeżość i przeciwdziała wysychaniu – w łatwo to docenić zwłaszcza w drożdżowych produktach. Należy pamiętać, że im produkt bardziej oczyszczony i rozdrobniony, tym mniej witamin i minerałów zawiera.

W mące owsianej nie znajdziemy kontrowersyjnego białka glutenowego, typowego przede wszystkim dla pszenicy. W owsie są natomiast inne związki proteinowe, zwane aweninami, które u niewielkiej części osób zmagających się z celiakią również wywołują reakcję alergenną. Takie osoby powinny upewnić się przed zakupem, że mąka jest certyfikowana logiem „bez glutenu”. Bywa, że gorsze gatunki mąki owsianej mogą zawierać w składzie domieszki innych zbóż, choćby ze żniw na polach, na których rosła wcześniej pszenica.
W efekcie przemysłowego przetwórstwa w klasycznej owsianej mące (jak również i płatkach) znajdują się ślady glutenu, które dla alergików mogą  być kłopotem.

Witaminy i minerały w mące owsianej

W porównaniu z innymi powszechnie używanymi mąkami, ekologiczna mąka owsiana ma imponująco wysoki poziom białka i błonnika spożywczego, a także jest niezwykle bogata w witaminy z grupy B oraz minerały. Na uwagę zasługują również wysokie dawki cynku, magnezu, manganu i żelaza. Co więcej, białko obecne w owsie jest równie pełnowartościowe z punktu widzenia ludzkiego metabolizmu co białko sojowe.
W  składzie mąki owsianej znajdziemy cenne tłuszcze, w tym kwasy linolowy oraz oleinowy.

Znajdujący się w owsie beta-glukan - wysoce lepki, rozpuszczalny błonnik -  przechodząc przez jelito cienkie ogranicza wchłanianie cholesterolu. Badania udowadniają, że regularne spożywanie błonnika rozpuszczalnego w wodzie, może zmniejszyć poziom „złego” cholesterolu LDL, glukozy oraz insuliny we krwi, jak również wspomaga rozwój przyjaznej flory bakteryjnej w jelitach. Produkty z mąki owsianej polecane są  jako profilaktyka chorób serca, cukrzycy i problemów układu pokarmowego. Jedzenie mąki owsianej ma korzystny wpływ na układ pokarmowy – pomaga radzić sobie z zaparciami. Do tego działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Owies chroni przed rozwojem nowotworów, zwłaszcza jelita grubego, działa przeciwskurczowo i stymulująco.
Mąka z owsa aplikowana na skórę w formie papki działa również tonizująco, łagodząco i przeciwświądowo.

mąka owsiana

Mąka owsiana w kuchni

Ekologiczna mąka owsiana ma jasny, kremowy kolor. Wyróżnia się oryginalnym, orzechowym smakiem, dlatego jest idealna do ciastek, naleśników i domowego chleba.
Z samej mąki owsianej chleba nie upieczemy, z uwagi na brak w niej glutenu. Jednak nie znaczy to, że musimy całkowicie z niej rezygnować. Warto wzbogacić nią smak chleba, a tym samym dodać do wypieku wiele cennych substancji.

Finowie z uwagi na dużą produkcję owsa w kraju, codziennie niemal jedzą bułeczki oraz płaski chleb z mąki owsianej. W Norwegii również piecze się płaskie chrupkie chleby z owsa. Mąka owsiana sprawdza się jako zagęszczenie do zup i sosów – wprowadzające przyjemny posmak i walory odżywcze.

Mąka owsiana do zrobienia samodzielnie

Mąkę owsianą można ją łatwo przyrządzić w domu, mając do dyspozycji tylko dobry mikser wysokoobrotowy i płatki owsiane – błyskawiczne lub górskie. Odmierzamy odpowiednią ilość płatków owsianych, pamiętając, że 1,25 szklanki płatków owsianych daje około 1 szklanki mąki owsianej. Suche płatki miksujemy przez kilka minut, do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli mieszanka jest zbyt gruba, możemy przesiać ją przez sito – z odsianych większych cząstek można przyrządzić owsiankę, która nie wymaga gotowania. Gotową mąkę najlepiej przechowywać w lodówce, lub zamrażarce, ponieważ ma małą ilość naturalnej zawartości tłuszczu.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl