Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Bez glutenu bułki

Bułki Bezglutenowe

Bajgle z Makiem Bezglutenowe 190 g (2 x 95 g) Incola

Bajgle z Makiem Bezglutenowe 190 g (2 x 95 g) Incola
Bajgle z Makiem Bezglutenowe 190 g (2 x 95 g) Incola

Popularna na całym świecie bułka w kształcie oponki. Miękka i puszysta w środku, a z wierzchu obsypana dużą ilością maku.

Składniki: 
woda, skrobie (tapiokowa, ziemniaczana, kukurydziana), mąki (ryżowa, kukurydziana), mak 7,4 %, olej słonecznikowy, drożdże, syrop winogronowy, białko JAJA kurzego, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), błonnik roślinny (z babki jajowatej), cukier, sól, substancje zagęszczające (hydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa).

Produkt pakowany w atmosferze ochronnej. Produkt bezglutenowy.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

15,46 zł

szt.

Bajgle z Siemieniem Lnianym Bezglutenowe 190 g (2 x 95 g) Incola

Bajgle z Siemieniem Lnianym Bezglutenowe 190 g (2 x 95 g) Incola
Bajgle z Siemieniem Lnianym Bezglutenowe 190 g (2 x 95 g) Incola

Popularna bułka o charakterystycznym kształcie oponki, posypana z wierzchu chrupiącym siemieniem lnianym. Idealna jako zdrowa propozycja śniadaniowa, uwielbiana na całym świecie.

Składniki: 
woda, skrobie (tapiokowa, ziemniaczana, kukurydziana), mąki (ryżowa, kukurydziana), złote siemię lniane 12,8 %, olej słonecznikowy, drożdże, syrop winogronowy, białko JAJA kurzego, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), błonnik roślinny (z babki jajowatej), cukier, sól, substancje zagęszczające (hydroksypropylometyloceluloza, guma ksantanowa).

Produkt pakowany w atmosferze ochronnej. Produkt bezglutenowy.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

15,46 zł

szt.

Bułka Tarta Bezglutenowa 500 g Balviten

Bułka Tarta Bezglutenowa 500 g Balviten
Bułka Tarta Bezglutenowa 500 g Balviten

Bułka tarta najczęściej stosowana jest jako składnik panierek, farszy lub zapiekanek. Doskonale nadaje się do obtaczania kotletów lub do zasmażek.

Składniki:
skrobia kukurydziana, olej rzepakowy, cukier, glukoza, drożdże, sól, substancja zagęszczająca: guma guar; błonnik ziemniaczany, woda, substancja spulchniająca: węglany sodu.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

23,19 zł

szt.

Mini Keto Bułeczki z Sezamem o Obniżonej Ilości Węglowodanów Bezglutenowe (4 x 25 g) 100 g Balviten

Mini Keto Bułeczki z Sezamem o Obniżonej Ilości Węglowodanów Bezglutenowe (4 x 25 g) 100 g Balviten
Mini Keto Bułeczki z Sezamem o Obniżonej Ilości Węglowodanów Bezglutenowe (4 x 25 g) 100 g Balviten

Pieczywo o obniżonej zawartości węglowodanów. Źródło białka. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Niska zawartość cukrów.

Składniki:
woda, mączka MIGDAŁOWA, błonniki (z babki płesznik, bambusowy, jabłkowy), białko JAJA w proszku, sól, substancje spulchniające (winiany potasu, wodorowęglan sodu), NASIONA SEZAMU 1 %.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena:

8,66 zł

szt.

Bezglutenowe bułki

W piekarniach coraz częściej możesz spotkać nie tylko chleb bez glutenu, ale również bułki bezglutenowe oraz innego rodzaju pieczywo. Dlaczego tak często gluten jest uznawany za szkodliwy dla zdrowia składnik?

Czym jest gluten?

Gluten to białko roślinne składające się z gluteniny i gliadyny. Znajduje się w ziarnach takich zbóż, jak: pszenica, pszenżyto, żyto, orkisz, jęczmień, owies. W glutenie nie ma żadnych wartości odżywczych. Jedynie za sprawą swoich właściwości, może poprawiać smak niektórych potraw. Sprawia on, że konsystencja ciasta jest bardziej sprężysta i pulchna. Gluten pochodzi od angielskiego słowa glue, czyli klej. Wynika to stąd, że spaja ze sobą poszczególne składniki.

Dlaczego gluten może szkodzić?

Niektóre osoby nie powinny spożywać produktów z glutenem. Może on u nich powodować różnego rodzaju dolegliwości trawienne. Pierwsza grupa to osoby, które chorują na celiakię. W praktyce oznacza to, że jedzenie przez nie produktów z glutenem prowadzi do uszkodzenia kosmków jelitowych. To struktury jelita cienkiego, które wspierają proces przyswajania składników odżywczych. Gluten powoduje u nich zaburzenie procesu trawienia. Celiakia ma wiele różnych objawów. Dolegliwości trawienne to tylko jeden z nich. To choroba o podłożu autoimmunologicznym oraz genetycznym.

Druga grupa to osoby, które mają uczulenie, czyli alergię na gluten. Poza objawami typowymi dla celiakii te osoby również cierpią na symptomy skórne. Osoby w tej grupie po zjedzeniu glutenu nie są narażone na uszkodzenie kosmków jelitowych.

Natomiast trzecia grupa to osoby nadwrażliwe na gluten. Nie chorują one na celiakię i nie mają uczulenia na gluten. Nie cierpią również na zanik kosmków jelitowych. Odczuwają natomiast takie dolegliwości, jak: bóle brzucha, zaparcia, nudności, wymioty, biegunka, i wiele innych….

Właśnie to powoduje, że tak wiele osób poszukuje bułek bezglutenowych w piekarni lub piecze je samodzielnie.

Czym różnią się bułki bezglutenowe od tych tradycyjnych?

Bułki bezglutenowe piecze się z mąki bezglutenowej, np.: kukurydzianej, sojowej, ryżowej, gryczanej, amarantusa, prosa. Niektóre produkty spożywcze naturalnie nie mają w swoim składzie glutenu. Zalicza się do nich między innymi: mięso i ryby, jajka, owoce i warzywa, rośliny strączkowe, kaszę jaglana (proso), gryka i ryż nasiona i orzechy.

Z amarantusa, czyli najstarszej rośliny uprawnej przygotowuje się mąkę. Jedli ją już Indianie. Inna nazwa amarantusa to szkarłat. Nie ma w jego składzie glutenu, więc jest on bezpieczny dla każdego, kto ma problem z tym składnikiem. Amarantus ma bardzo ładne pióropusze, więc przez niektórych jest traktowany wyłącznie jako roślina ozdobna. Bułeczki bezglutenowe mogą być wytwarzane między innymi z mąki gryczanej bezglutenowej

W porównaniu z tradycyjnym białym pieczywem, bułeczki bezglutenowe są gęstsze. To sprawia, że mają ciemniejszy kolor i są o wiele bardziej sycące. Mają również charakterystyczny, kwaśny smak, do którego należy się przyzwyczaić.

Ciekawym wariantem są bułeczki bezglutenowe na jogurcie z ziarnami. Mogą one zawierać w sobie pestki dyni, pestki słonecznika, siemię lniane, nasiona chia, płatki owsiane bezglutenowe. To oczywiście tylko przykłady. Tak naprawdę do bułeczek możesz dodać każde ziarno, które lubisz. Takie bułeczki bardzo dobrze smakują na przykład w połączeniu z delikatnymi w smaku wędlinami, dżemami, serami, czy kremami czekoladowymi lub orzechowymi.

bułki bezglutenowe

Dlaczego warto samemu piec bułeczki bezglutenowe?

Z naprawdę wielu powodów. Pierwszy z nich jest taki, że kanapki przygotowywane na bazie chleba nigdy nie są tak smaczne, jak te na domowych bułkach bezglutenowych. Dzieci je bardzo lubią, ponieważ są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Bułki są odpowiednie, aby dodawać do nich dodatki zarówno na słodko (dżem, miód), jak i na słono (ser żółty, wędliny, pasty).

Możesz oczywiście zdecydować się na zakup bułek bezglutenowych w sklepie. Jednak w ten sposób ryzykujesz, że kupisz wysoko przetworzoną żywność z bardzo dużą ilością konserwantów i sztucznych barwników. Gotowe bułki bezglutenowe mają zazwyczaj bardzo długi termin przydatności do spożycia. Nawet kilka miesięcy. Znajdujące się w nich składniki nie każdemu mogą zasmakować.

Rozwiązaniem jest również kupienie bułek bez glutenu w sklepie z ekologicznymi produktami, takimi jak na przykład Bio Sklep. Wtedy będziesz miał pewność, że kupujesz pełnowartościowy produkt, który bez obaw możesz dać swojemu dziecku lub sam zjeść.

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800