Jeżeli chcesz sięgnąć po olej z orzechów włoskich, to koniecznie wybierz wytłoczony na zimno i nierafinowany. Jego regularne spożywanie jest niezwykle korzystne dla zdrowia. W składzie tego oleju jest wiele drogocennych składników odżywczych. Mamy tutaj na myśli między innymi witaminy i minerały, które pełnią bardzo istotne funkcje w organizmie człowieka. Aby mieć pewność, że kupujesz dobry olej skorzystaj z oferty sklepu ze zdrową żywnością.
Smakosze używają tego oleju aby dodać wyrafinowanego smaku do sałatek oraz do przyprawienia naleśników.
Prażona wersja oleju z orzecha włoskiego jest idealna dla miłośników szlachetnej nuty orzecha włoskiego. Dzięki temu wyśmienitemu olejowi dla smakoszy orzechy włoskie są delikatnie prażone bezpośrednio przed wyciskaniem, co nadaje im jeszcze intensywniejszy aromat. Surowce do produkcji tego oleju pozyskujemy z francuskiego rolnictwa i drobnych gospodarstw w Mołdawii, co zapewnia pracę na miejscu przez cały rok.
Olej z orzechów włoskich jest źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3. Kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie (4 ml/ 1 łyżeczka). Zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Olej z orzechów włoskich tłoczony na zimno nie może być podgrzewany. Doskonale nadaje się do przygotowania sałatek i deserów. Dodanie go podczas pieczenia do lukru wspaniale wzbogaci aromat i smak ciasteczek.
Składniki: olej z ORZECHÓW WŁOSKICH tłoczony na zimno* * certyfikowany składnik ekologiczny
Olej spożywczy uzyskany przez tłoczenie na zimno ekologicznych orzechów włoskich. Nadaje się do serów, warzyw i sałatek. Nie zaleca się gotowania w wysokich temperaturach.
Składniki: ekologiczny olej z ORZECHÓW WŁOSKICH.
Dostępność:duża ilość
Czas wysyłki:do 48 godzin
Olej z orzechów włoskich
Olej z orzecha włoskiego jest jasnożółtym lub zielonkawym płynem. Pozyskuje się go przez tłoczenie miąższu owoców orzechów. Olej z tych orzechów możesz naleźć między innymi w naszej ofercie. Jednak najbardziej popularny olej z orzechów włoskich jest w krajach śródziemnomorskich, w szczególności we Francji. Jest dobrze znany również w Australii i Nowej Zelandii. W Polsce kosztuje on około 100 złotych za litr. Natomiast w wymienionych wcześniej krajach jego cena nie przekracza 6 euro za litr. Całkowicie oddzielną kategorią są oleje z orzechów włoskich tłoczone metodą tradycyjną i ekologiczną. Takie oleje z orzechów włoskich mogą kosztować nawet 100 dolarów za litr. Czy warto? Jakie ten olej ma właściwości? Na co pomaga? Dowiesz się z tego tekstu.
Właściwości chemiczne oleju
Olej z orzecha włoskiego to inaczej olej orzechowy. Zazwyczaj jest pozyskiwany z gatunku orzechów włoskich (Juglans regia). Jego gęstość to 0,926–0,927 g/cm³. Temperatura wrzenia to +386 °C. Temperatura krzepnięcia to −27 °C. Jego przydatność do spożycia od momentu otworzenia butelki to tylko 3 miesiące.
Jakie witaminy są w oleju z orzechów włoskich?
Najważniejsza jest grupa witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Pierwszą z nich jest oczywiście witamina A. Wspomaga ona widzenie i funkcjonowanie układu immunologicznego. Natomiast witamina E znajdująca się w oleju z orzechów włoskich skutecznie opóźnia procesy starzenia się organizmu. Poprawia ogólny wygląd skóry.
W oleju z orzechów włoskich mamy również witaminę K. Ma ona pozytywny wpływ na proces krzepnięcia krwi. Natomiast witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Olej z orzechów włoskich jest ceniony również ze względu na zawartość w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6. Oba te kwasy są bardzo pomocne w prawidłowym działaniu mózgu. Dlatego olej z orzechów włoskich polecamy Ci szczególnie wtedy, gdy na co dzień wykonujesz intensywną pracę umysłową. Polecany jest również dla osób starszych, które chcą poprawić swoją pamięć.
Jak działa na organizm olej z orzechów włoskich?
Olej orzechowy ma silne właściwości przeciwzapalne, odtruwające i grzybobójcze. Zawarte w nim mangan i cynk pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Osoby chorujące na cukrzycę, które systematycznie spożywają olej z orzechów włoskich, mniej odczuwają dokuczliwe objawy swojej choroby.
Ten olej polecamy Ci również wtedy, gdy masz problemy z układem trawiennym lub chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Olej z orzechów włoskich poprawia przemianę materii i perystaltykę jelit. Ma również działanie przeciwbólowe. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Olej z orzechów włoskich ma działanie przeciwbakteryjne i antyseptyczne. Dzięki temu, przyspiesza gojenie się ran.
Dla kogo jest odpowiedni olej z orzechów włoskich?
To odpowiedni wybór dla wszystkich, którzy cierpią na choroby cywilizacyjne lub są na nie narażeni. Mamy tutaj na myśli takie dolegliwości, jak na przykład: nadmierny stres, problemy z sercem, nadciśnienie, wysoki cholesterol, stany zapalne, grzybice, zaparcia oraz problemy z wypróżnianiem.
Jak olej z orzecha włoskiego sprawdzi się w kuchni?
Chociaż już wcześniej pisaliśmy o właściwościach chemicznych i fizycznych oleju z orzecha włoskiego, to zapomnieliśmy wspomnieć o jednej bardzo ważnej rzeczy. Jego smaku! To właśnie on powoduje, że wiele osób jednak decyduje się zapłacić tyle pieniędzy za butelkę. Olej z orzechów włoskich jest wyrazisty i głęboki. Do jego należy jeszcze dodać niepowtarzalny zapach karmelu.
Właśnie te jego cechy sprawiły, że zaczął już chętnie wykorzystywany w kuchni. Ty również powinieneś wypróbować go w tej roli. Olej z orzechów włoskich wzmacnia smak sałatek. Najlepiej komponuje się z potrawami kuchni włoskiej, francuskiej i orientalnej. Nawet najprostszemu daniu doda on charakteru i wyrafinowania. Pod tym względem działa trochę jak wino.
Musimy tutaj ostrzec Cię przed popełnieniem błędu! Nigdy nie smaż na oleju z orzechów włoskich! Straci on wtedy większość swoich cennych właściwości zdrowotnych. Do takich celów znakomicie nadają się inne oleje, na przykład olej słonecznikowy.
Czy wiesz, że…
... olej z orzechów włoskich był wykorzystywany przez Leonarda da Vinci i Stradivariusa? Pomaga on utrwalać wyroby z drewna. Używa się go również w technice olejnej. Chyba jeden z najsłynniejszych malarzy na świecie, Leonardo da Vinci, stworzył swoją własną recepturę uzyskiwania oleju z orzechów włoskich. Wykorzystywał on oczywiście przy malowaniu swoich dzieł. Natomiast Antonio Stradivari (Stradivarius), impregnował olejem z orzechów włoskich zrobione przez siebie skrzypce.