Czarny bez rośnie dziko w Polsce. Od lat jest stosowany w medycynie naturalnej. Możesz z niego zrobić na przykład soki i syropy. Właściwości wspierające zdrowie mają jego kwiaty i owoce. Syrop z czarnego bzu ekologiczny może być bardzo pomocny przy przeziębieniu, zapaleniu oskrzeli, czy anginie. W celu ogólnego poprawienia odporności zachęcamy Cię do dodawania go w sezonie jesienno-zimowym do herbaty.
Sok z czarnego bzu marki Bio Food jest w pełni ekologiczny. Został wyprodukowany z ekologicznych surowców, pochodzących z certyfikowanych i kontrolowanych upraw rolniczych. Szukasz zdrowej porcji witamin? Sięgnij po sok z czarnego bzu!
Sok tłoczony ze świeżego, czarnego bzu z dodatkiem cukru trzcinowego. Produkt pasteryzowany. Doskonały do picia po rozcieńczeniu, jako dodatek do deserów i napojów.
Przed otwarciem wstrząsnąć. Mętność i osad tworzą naturalne cząsteczki owoców.
Składniki: Sok z czarnego bzu* (70%), cukier trzcinowy* (30%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Oferujemy Ci naturalny syrop z owoców czarnego bzu, który uzyskaliśmy tradycyjną metodą. Jego receptura to przede wszystkim sok NFC (nie z koncentratu), bezpośrednio tłoczony z owoców na tradycyjnej prasie. Nasz syrop wyróżnia wysoka zawartość soku, dzięki czemu ma on intensywną barwę oraz mocny, owocowy smak. Nie znajdziesz w nim sztucznych dodatków, takich jak konserwanty i barwniki. Zachwyć swoich gości i podaj desery i napoje zaprawione słodyczą czarnego bzu! Szczególnie polecamy ten syrop do herbaty, rozjaśni on długie, jesienne wieczory. Produkt pasteryzowany.
Do czego używać syropu z owoców czarnego bzu? Weź odrobinę naszego syropu z czarnego bzu i dolej do niego gorącą lub zimną wodę. W ten sposób przyrządzisz słodki napój – rozgrzewający lub chłodzący. Lemoniadę o smaku czarnego bzu łatwo otrzymasz, gdy dodasz trochę naszego produktu do wody gazowanej! Proporcja z wodą 1:8. Polej syropem swoje ulubione ciasto, budyń albo lody, a deser zyska unikalny smak! Koktajle owocowe to prawdziwy przysmak. Nasz syrop z owoców czarnego bzu będzie tu znakomitym, smakowym dodatkiem.
Jeśli szukasz wyjątkowego produktu, to spróbuj naszego syropu z kwiatu czarnego bzu. Jego receptura to przede wszystkim ekstrakt z kwiatów czarnego bzu, uzyskany tradycyjną metodą. Nie znajdziesz w nim sztucznych dodatków, takich jak konserwanty i barwniki. Wyróżnia się prostym składem i ma przyjemny, orzeźwiający smak! Produkt pasteryzowany.
Produkt pasteryzowany. Przed otwarciem wstrząsnąć. Syrop rozcieńczać w proporcji 1:7
Dostępność:duża ilość
Czas wysyłki:do 48 godzin
Jak wygląda czarny bez?
Czarny bez to krzew, który może dorosnąć do trzech metrów wysokości. Liście tej rośliny są podłużne, ciemne na wierzchu, a jasnozielone od spodu. Czarny bez na białe kwiaty. Jego kwitnienie przypada na maj i czerwiec. Natomiast owoce to ciemne kulki, które pojawiają się w okresie od sierpnia do października.
Na co może pomóc syrop z czarnego bzu?
Syrop z kwiatów czarnego bzu może mieć działanie przeciwwirusowe i napotne. Ze względu na jego możliwe działanie przeciwbólowe, zaleca się go stosować również przy reumatyzmie, czy migrenach. W syropie z czarnego bzu BIO znajdują się takie cenne substancje, jak na przykład: beta karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, wapń, magnez, sód i fosfor. Należy tutaj jeszcze wymienić pierwiastki śladowe, takie jak żelazo, miedź, mangan i cynk, flawonoidy i kwasy fenylowe, garbniki oraz pektyny.
Czarny bez działa wykrztuśnie i może rozrzedzać katar. Może przyczyniać się również do ochrony i wzmocnienia błon śluzowych dróg oddechowych. Ekologiczny syrop z czarnego bzu może stabilizować krwioobieg oraz wzmacniać naczynia włosowate. Ma działanie przeczyszczające i przyczynia się do likwidowania wolnych rodników. Jest polecany dla osób, które pragną zrzucić kilka zbędnych kilogramów, ponieważ jego picie może przyspieszać przemianę materii. Dodatkowo BIO syrop z czarnego bzu pomaga zmniejszać skórne stany zapalne. Dlatego to dobry wybór dla osób z AZS, czy skórą trądzikową.
W czarnym bzie znajduje się również cholina. Ta substancja działa obniżająco na ciśnienie krwi. Dodatkowo, może ona zapobiegać nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu w organizmie.
Czy syrop z czarnego bzu jest szkodliwy?
Taka jest powszechna opinia, która w dużym stopniu mija się z prawdą. Faktem jest, że trujące dla człowieka mogą być surowe owoce bzu czarnego. Wynika to stąd, że posiada sambunigrynę oraz prunazynę. Oba te składniki mogą przyczyniać się do nudności, a nawet do wymiotów. Natomiast, jeżeli poddasz owoce bzu obróbce termicznej, czyli na przykład je ugotujesz lub wysuszysz, to nie będą one miały w sobie już tych związków.
Toksyczne dla człowieka substancje znajdują się również w korze i liściach czarnego bzu. Natomiast kwiaty czarnego bzu ją jadalne. Możesz je dodać między innymi do sałatek.
Kiedy zbierać kwiaty czarnego bzu?
Kwiaty czarnego bzu zbiera się od maja do lipca. Przy ładnej pogodzie, najlepiej rano, zaraz po tym, jak opadnie rosa. Należy je przerabiać natychmiast po zerwaniu z krzaka. Przed suszeniem nie musisz ich myć. Baldachy powinny być w pełni rozwinięte. Nie mogą mieć mszyc i zanieczyszczeń. Ścinaj je nożycami ogrodowymi lub ostrym nożem. Nie ucinaj wszystkich baldachów z jednego krzaka. W ten sposób zaburzysz naturalny wzrost oraz rozwój rośliny.
Po ścięciu całych kwiatostanów zwiąż je w bukiety i susz powieszone pod sufitem. Powinieneś je zostawić w ciepłym, ale przewiewnym miejscu. Dobrym pomysłem jest również wysuszenie kwiatów czarnego bzu na bawełnianych chustach. Kolejną metodą jest włożenie ich do piekarnika. Jednak temperatura nie może przekraczać 40 stopni Celsjusza. Drzwiczki piekarnika muszą być otwarte. Kwiaty czarnego bzu nadają się również do mrożenia.
Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?
Do przygotowania syropu z czarnego bzu będą Ci potrzebne następujące składniki:
Kwiaty rozłóż na białym papierze, na przykład na tarasie lub na balkonie. Zostaw je na mniej więcej godzinę. W tym czasie, znajdujące się w nim robaczki sobie pójdą. Dla pewności jeszcze raz dokładnie przejrzyj wszystkie kwiaty.
Kolejnym krokiem jest odcięcie drobnych gałązek z kwiatami. Użyj do tego celu nożyczek.
W drugim garnku zagotuj wodę z cukrem oraz z sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Gorącym syropem zalej kwiaty, zamieszaj.
Następnie przykryj garnek talerzem i zostaw całość do przestygnięcia. Chłodny syrop odstaw na dwa do czterech dni w chłodne i ciemne miejsce. W ostateczności może być to Twoja lodówka. Raz dziennie zamieszaj syrop.
Maksymalnie po czterech dniach przecedź go przez gazę lub pieluchę tetrową. Jeszcze raz go zagotuj i natychmiast przelej do wcześniej wyparzonych słoików lub butelek. Zakręć je dobrze i postaw do góry dnem. Ekologiczny syrop z czarnego bzu domowej roboty możesz przechowywać w ciemnym miejscu na przykład w piwnicy przez sześć do dwunastu miesięcy. Gdy już go otworzysz, to koniecznie schowaj do lodówki.
Czy wiesz, że …
… syrop z czarnego bzu jest polecany dla kobiet w czasie menstruacji. Pomaga nie tylko w niwelowaniu bólów miesiączkowych, ale również innych objawów z nią związanych. Mamy tutaj na myśli: migreny, zaparcia, bolesne skurcze, czy infekcje dróg moczowo-płciowych.