ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy
Opcje przeglądania

Groch Zielony Połówki BIO 500 g Bio Planet

Groch Zielony Połówki BIO 500 g Bio Planet
Groch Zielony Połówki BIO 500 g Bio Planet

Groch Zielony Połówki BIO 500 g Bio Planet

Ekologiczny groch zielony to jedna z najpopularniejszych roślin strączkowych. Świetnie nadaje się do przyrządzenia wszelkiego rodzaju past i pasztetów oraz jako dodatek do dań obiadowych i zup.

Cena: 8,59 zł
szt.

Groch Żółty BIO 400 g Bio Planet

Groch Żółty BIO 400 g Bio Planet
Groch Żółty BIO 400 g Bio Planet

Groch Żółty BIO 400 g Bio Planet

Ekologiczny groch żółty znajduje zastosowanie głównie w  tradycyjnych potrawach, takich jak grochówka czy wigilijny groch z kapustą i grzybami. Jest doskonałym źródłem białka roślinnego. Polecamy także do zup, potraw jednogarnkowych, jako nadzienie do pierogów, past do chleba, pasztetów.

Cena: 7,69 zł
szt.

Groch Zielony Cały BIO 400 g Bio Planet

Groch Zielony Cały BIO 400 g Bio Planet
Groch Zielony Cały BIO 400 g Bio Planet

Groch Zielony Cały BIO 400 g Bio Planet

Ekologiczny groch zielony to jedna z najpopularniejszych roślin strączkowych. Świetnie nadaje sie do przyrządzenia wszelkiego rodzaju past i pasztetów oraz jako dodatek do dań obiadowych i zup.

Cena: 6,99 zł
szt.

Groch Zielony Cały BIO 500 g Bio Planet

Groch Zielony Cały BIO 500 g Bio Planet
Groch Zielony Cały BIO 500 g Bio Planet

Groch Zielony Cały BIO 500 g Bio Planet

Ekologiczny groch zielony to jedna z najpopularniejszych roślin strączkowych. Świetnie nadaje sie do przyrządzenia wszelkiego rodzaju past i pasztetów oraz jako dodatek do dań obiadowych i zup.

Cena: 8,09 zł

Groch Zielony Połówki BIO 400 g Bio Planet

Groch Zielony Połówki BIO 400 g Bio Planet
Groch Zielony Połówki BIO 400 g Bio Planet

Groch Zielony Połówki BIO 400 g Bio Planet 

Ekologiczny groch zielony to jedna z najpopularniejszych roślin strączkowych. Świetnie nadaje się do przyrządzenia wszelkiego rodzaju past i pasztetów oraz jako dodatek do dań obiadowych i zup.

Cena: 7,69 zł
szt.

Groch Żółty BIO 5 kg Horeca Bio Planet

Groch Żółty BIO 5 kg  Horeca Bio Planet
Groch Żółty BIO 5 kg Horeca Bio Planet

Groch Żółty BIO 5 kg  Horeca Bio Planet

Składniki:
ekologiczny groch żółty 100%.

Opis:
Ekologiczny groch żółty znajduje zastosowanie głównie w tradycyjnych potrawach, takich jak grochówka czy wigilijny groch z kapustą i grzybami. Polecamy także do zup, potraw jednogarnkowych, jako nadzienie do pierogów, past do chleba, pasztetów.

Cena: 65,69 zł
szt.
  • nowość

Groch Żółty BIO 500 g Bio Planet

Groch Żółty BIO 500 g Bio Planet
Groch Żółty BIO 500 g Bio Planet

Groch Żółty BIO 500 g Bio Planet 

Ekologiczny groch żółty znajduje Zastosowanie: głównie w  tradycyjnych potrawach, takich jak grochówka czy wigilijny groch z kapustą i grzybami. 
Jest doskonałym źródłem białka roślinnego. 
Polecamy także do zup, potraw jednogarnkowych, jako nadzienie do pierogów, past do chleba, pasztetów.

Cena: 8,69 zł
szt.

Nasiona na Kiełki Groch BIO 30 g Dary Natury

Nasiona na Kiełki Groch BIO 30 g Dary Natury
Nasiona na Kiełki Groch BIO 30 g Dary Natury

Nasiona na Kiełki Groch BIO 30 g Dary Natury

Kiełki są najbardziej życiodajnym pożywieniem w świecie, ponieważ spożywa się je wtedy, kiedy roślina jest tak żywotna jak nigdy później. Spożywając je regularnie możemy doświadczyć owej żywotności i przepływu energii. Od tysięcy lat stanowią element zdrowej diety. Kiełki zawierają skoncentrowane ilości witamin, związków mineralnych, białka, enzymów oraz wielu innych cennych substancji. Wszystkie składniki są łatwo przyswajalne przez organizm. Bezsprzecznie kiełki są doskonałym elementem zdrowej diety.

Cena: 2,49 zł
szt.

Groch ekologiczny

Groch ekologiczny jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Pochodzi z południowo-zachodniej Azji oraz południowej i środkowej Europy. Obecnie nie występuje w stanie naturalnym. Jest za to powszechnie uprawiany w ogrodach warzywnych. Jego popularność to efekt połączenia walorów smakowych z wartościami odżywczymi.

Ekologiczne uprawy grochu są objęte restrykcyjnymi przepisami. Dopiero ich spełnienie pozwala na otrzymanie stosownego certyfikatu. Takie uprawy są poddawane cyklicznym kontrolom. Jednym z ważniejszych wymogów przy uprawie grochu ekologicznego jest stosowanie przedplonu. Najlepiej w formie kukurydzy lub zboża. To pomaga zapobiegać atakom szkodników oraz bakteriofagów, które niszczą bakterie brodawkowe. Bardzo ważną kwestią w ekologicznej uprawie grochu jest dobrze zaplanowany i przeprowadzony płodozmian oraz niewysiewanie rośliny częściej niż raz na 4 lata.

Groch ekologiczny występuje w różnych odmianach. Wśród najbardziej popularnych warto wymienić groch zielony i żółty. Oba rodzaje są dostępne w formie całych nasion lub połówek. Wybór konkretnej odmiany przekłada się na sposób przygotowania.

Wartości odżywcze grochu

Spośród wielu produktów pochodzenia roślinnego to właśnie rośliny strączkowe są najbardziej wartościowym źródłem białka. Ma to szczególnie duże znaczenie w przypadku wegetarian oraz wegan. Groch ekologiczny zawiera również duże ilości błonnika, który ma pozytywny wpływ na pracę jelit. Gotowany groch ekologiczny ma niski indeks glikemiczny i bardzo powoli uwalnia glukozę. Dzięki temu stabilizuje poziom cukru we krwi, co ma ogromne znaczenie dla osób chorujących na cukrzycę typu 2. Regularne spożywanie grochu obniża poziom cholesterolu we krwi. Duża zawartość błonnika powoduje uczucie sytości przez dłuższy czas, dodaje energii i ogranicza podjadanie pomiędzy posiłkami. To bardzo ważne dla osób, które dbają o utrzymanie prawidłowej masy ciała. Groszek ekologiczny jest bogatym źródłem witamin A, C, K oraz E. Ta ostatnia jest określana mianem witaminy młodości. Witamina A ma z kolei pozytywny wpływ na wzrok. Groch ekologiczny zawiera cenne minerały jak żelazo, wapń, potas, magnez oraz fosfor.

groch ekologiczny

Groch ekologiczny w kuchni

Niezależnie od rodzaju groch ekologiczny wymaga namoczenia przed gotowaniem. Po namoczeniu należy go zalać świeżą wodą, zagotować i usunąć tzw. szumowiny. Następnie można dodać wybrane przyprawy z wyjątkiem soli. Groch ekologiczny najlepiej posolić w momencie, gdy stanie się miękki. Groch żółty należy moczyć przed 8-12 godzin. Długość gotowania tej odmiany to ok. 1 godziny. Czas moczenia grochu żółtego w połówkach skraca się do ok. 2 godzin, a gotowania do 30 minut. Groch zielony suchy najlepiej moczyć przez 8-10 godzin i gotować ok. 30 minut. Następnie należy odlać wodę, nalać świeżą, zagotować i dodać przyprawy (poza solą).

Groch ekologiczny najlepiej doprawiać majerankiem, tymiankiem, oregano, kminkiem i kuminem. Podczas gotowania namoczonego grochu warto dodać odrobinę glonów Kombu, które zapobiegają wzdęciom. Wywar można także wzbogacić, dorzucając cebulę oraz 1-2 goździki.

Groch ekologiczny jest produktem, który sprawdzi się jako dodatek do sałatek i dań obiadowych. To nieodzowny element niezwykle popularnej sałatki ziemniaczanej. Groch ekologiczny oprócz walorów smakowych i wartości odżywczych wzbogaca każde danie pod względem kolorystycznym. Suchy groch po ugotowaniu stanowi idealną bazę do zup. Flagowym tego przykładem jest oczywiście doskonale znana grochówka. Dużą popularnością cieszy się również zupa ze zmiksowanego grochu, która może być podawana z grzankami lub świeżym koperkiem. Groszek z marchewką to z kolei dobrze znany dodatek do dań obiadowych.

Z grochu ekologicznego wytwarzany jest również makaron bezglutenowy. Może on występować w formie rurek penne, muszli czy świderków. Makarony z roślin strączkowych są łatwe w przygotowaniu i bardziej lekkostrawne od ugotowanych ziaren.

Czy wiesz, że groch …

... był kluczowym elementem w rozwoju jednej z najważniejszych dziedzin nauki, jaką jest genetyka? Grzegorz Mendel w połowie XIX wieku przeprowadził swoje pierwsze badania, których tematem było dziedziczenie i przekazywanie genów w kolejnych pokoleniach. Obiektem badań czeskiego zakonnika były właśnie sadzonki grochu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium