Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Olej z miąższu awokado

Olej z Awokado

Olej z Miąższu Avocado Virgin BIO 250 ml Bio Planete

Olej z Miąższu Avocado Virgin BIO 250 ml Bio Planete
Olej z Miąższu Avocado Virgin BIO 250 ml Bio Planete

Olej z Miąższu Avocado Virgin BIO 250 ml Bio Planete

Zaliczany do najzdrowszych tłuszczów na świecie olej z awokado pozytywnie wpływa na nasze oczy, skórę, jak również pomaga obniżać poziom złego cholesterolu. 
Bogaty w witaminę A, E, luteinę oraz kwasy tłuszczowe Omega-6 o szczególnie korzystnym wpływie na układ krążenia.
Jak wszystkie oleje roślinne, poprawia wchłanialność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E oraz K.


Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 24 godzin

Cena: 56,09 zł
szt.

Olej z Awokado BIO 250 ml Emya

Olej z Awokado BIO 250 ml Emya
Olej z Awokado BIO 250 ml Emya

Olej z Awokado BIO 250 ml Emya

Składniki:
olej z awokado*
* certyfikowany składnik ekologiczny

Opis:
Olej z awokado tłoczony na zimno.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena: 24,39 zł
szt.

Olej z Awokado Tłoczony na Zimno Nierafinowany BIO 250 ml Avocado Biooil

Olej z Awokado Tłoczony na Zimno Nierafinowany BIO 250 ml Avocado Biooil
Olej z Awokado Tłoczony na Zimno Nierafinowany BIO 250 ml Avocado Biooil

Olej z Awokado Tłoczony na Zimno Nierafinowany BIO 250 ml Biooil

Olej został wyprodukowany ze starannie wyselekcjonowanych, najwyższej jakości surowca pochodzącego  z certyfikowanych upraw ekologicznych. Olej jest otrzymywany z miąższu dojrzałych owoców awokado metodą tłoczenia na zimno, dzięki temu olej zachował wszystkie cenne właściwości owocu, z którego powstał. Olej z awokado jest źródłem kwasów wielonienasyconych (NNKT). Olej ten ma delikatny smak, zapach oraz piękny zielonkawy kolor.

Dostępność: duża ilość

Czas wysyłki: do 48 godzin

Cena: 41,99 zł
szt.

Olej z awokado

Olej z awokado dzięki swoim licznym właściwościom i wartościom odżywczym uznawany jest za jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Co ciekawe, w źródłach można doszukać się informacji, że szczególnie upodobali go sobie Francuzi. Jak się okazuje, we Francji uznawany jest on za specyfik na artretyzm. Produkt ten znalazł zastosowanie w kuchni, kosmetyce, a także profilaktyce zdrowia. Przypisuje się mu działanie wspierające m.in. układ sercowo-naczyniowy oraz gospodarkę hormonalną. Co ważne, ekologiczny olej z awokado może być stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie.

Czym jest olej z awokado?

Awokado jest to ciemnozielony owoc z dużą pestką. Swym kształtem nieco przypomina gruszkę. Pochodzi z południowego Meksyku oraz Ameryki Środkowej. Obecnie jego uprawy można spotkać w wielu krajach świata o tropikalnym klimacie. Jednym z produktów pozyskiwanych z tego owocu jest BIO olej z awokado. Wyróżnia się on wysoką zawartością jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki te znane są z pozytywnego wpływu na profilaktykę chorób układu krążenia.

Olej z awokado to jeden z największych konkurentów oliwy z oliwek. Chętnie sięgają po niego osoby zainteresowane zdrowym trybem życia oraz zrównoważonym odżywaniem. Ponadto znalazł on również szerokie zastosowanie w naturalnej kosmetyce.

Jak powstaje olej z awokado?

Zawartość tłuszczu w awokado zależna jest od jego odmiany, a także czasu zbioru. Średnio stanowi on ok. 16-30% miąższu. Największymi producentami ekologicznego oleju z awokado są: Meksyk, USA, Izrael, RPA oraz Nowa Zelandia.

Można go pozyskać na trzy różne sposoby. Jednym z nich jest suszenie owoców, a następnie przeciskanie ich przez prasy z wykorzystaniem wysokiej temperatury. Olej wydobywany jest wówczas z użyciem rozpuszczalników organicznych. Drugim sposobem jest mechaniczne wyciskanie awokado. Trzecim natomiast tłoczenie oleju na zimno – w temperaturze, która nie przekracza 30 stopni Celsjusza. Ta ostatnia metoda jest uznawana za najlepszą z uwagi na zachowanie wysokich walorów zdrowotnych pozyskanego produktu. Olej wyprodukowany dwoma pierwszymi sposobami ma jaśniejszą barwę niż ten pozyskiwany podczas tłoczenia na zimno (nierafinowany olej z awokado).

Olej z awokado można pozyskać w sposób tradycyjny poprzez ręczne ugniatanie miąższu owocu na papkę (w naczyniu z wodą). Oddzielenie tłuszczu od wody następuje poprzez ogrzewanie. Jest to jednak metoda czasochłonna i obecnie niewykorzystywana na skalę masową.

Jakie właściwości i wartości odżywcze ma olej z awokado?

Olej z miąższu awokado ekologiczny ma ciemną, zielono-brunatną barwę. Zawartość składników odżywczych w takim produkcie jest zbliżona do składu świeżego owocu. Około 80% kwasów tłuszczowych w oleju z awokado stanowią nienasycone tłuszcze. Jest to głównie tłuszcz jednonienasycony kwas oleinowy – znany z właściwości pozytywnie wpływających na serce oraz układ naczyniowo-krążeniowy. W oleju znajdują się również kwasy wielonienasycone omega-3, omega-6 oraz omega-9.

Produkt ten jest źródłem m.in. witaminy A, E, C, D, H, K oraz witamin z grupy B (głównie B1, B2, B3, B4, B5, B9). Ponadto w jego składzie można znaleźć luteinę, która wykorzystywana jest w profilaktyce zdrowia wzroku. Warto również wspomnieć o zawartości beta-sitosteroli – związków, które korzystnie wpływają na profil lipidowy. Olej z awokado pomaga zwiększyć przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Nie zapominajmy o zawartości składników odżywczych m.in. potasu, krzemu, fosforu, żelaza, magnezu oraz manganu. Naturalny olej z awokado warto kupować w sklepach ze zdrową żywnością. To gwarancja najwyższej jakości produktu.

Produkt wykazuje działanie profilaktyczne i wspomagające m.in. układ krążenia, regulację poziomu cholesterolu we krwi oraz stabilizację pracy układu nerwowego. Zawarte w oleju naturalne antyoksydanty pomagają zachować dobrą kondycję włosów i skóry. Nie zapominajmy o chlorofilu, który uznawany jest za skuteczny środek w walce z toksynami, które zatruwają organizm. Składnik ten wspomaga usuwanie metali ciężkich, które gromadzą się w nerkach, wątrobie, mózgu i innych narządach.

Olej z awokado

Jakie zastosowanie ma olej z awokado w kuchni?

Olej nierafinowany ma wyrazisty, maślano-migdałowy smak. Z uwagi na niską temperaturę dymienia może być stosowany wyłącznie na zimno. Podgrzewany może stracić swoje cenne właściwości. Olej rafinowany ma mniej wyczuwalny smak. Można go jednak bezpiecznie wykorzystywać do smażenia.

Olej z awokado sprawdzi się jako dodatek do m.in. sosów, marynat, pesto, sałatek, świeżych warzyw, warzyw gotowanych na parze oraz makaronu. W wielu przepisach można go wykorzystać jako alternatywę dla oliwy z oliwek. Dania z olejem z awokado są smaczne i stanowią element zbilansowanej diety.

Czy wiesz, że…

… olej z awokado wykorzystywany jest również w przemyśle kosmetycznym. Ma to głównie związek z zawartością fitosteroli, które mają korzystny wpływ na skórę. Kosmetyki z olejem z awokado w składzie mają m.in. właściwości nawilżające i ochronne (np. przed szkodliwym wpływem promieniowania UV). Olej z awokado można stosować w jego podstawowej formie – na skórę, a także włosy.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800