ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy
Opcje przeglądania
Bez glutenu (z oznaczeniem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Bez laktozy
Bez cukru
Bez drożdży
Producent

BIO BIO Makaron

Ekologiczne makarony

Makaron jest produktem wytwarzanym na bazie mąki pozyskiwanej z różnego rodzaju zbóż. Dla wielu osób to podstawowe źródło węglowodanów w diecie, które jest niskokaloryczne, a jednocześnie dodaje energii i zapewnia uczucie sytości na długi czas.

Makaron ekologiczny to podstawa wielu dań oraz nieodzowny dodatek do zup. Świetnie sprawdza się także w formie zapiekanek oraz jako dodatek do sałatek. Makaron ekologiczny charakteryzuje się bogactwem łatwo przyswajalnych składników odżywczych, witamin i pierwiastków. Mają one bezpośredni wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie. Makarony BIO stanowią ważny element diety odchudzającej.

Makarony BIO to produkty wytwarzane ze starannie wyselekcjonowanych składników pochodzących z upraw bio. Nie zawierają konserwantów, polepszaczy smaku oraz wielu innych szkodliwych substancji. Duży wybór form i rodzajów pozwala wzbogacić codzienną dietę o ekologiczne produkty dostarczające do organizmu wiele cennych składników odżywczych.

Makaron ekologiczny – bogate źródło wartościowych składników odżywczych

Makarony ekologiczne odznaczają się wyrazistym smakiem oraz naturalnym składem. Do ich produkcji używane są składniki pochodzące wyłącznie z ekologicznych upraw. Włączając makaron ekologiczny do zbilansowanej diety, można dostarczyć organizmowi duże ilości witamin z grupy B. Odpowiadają one za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz mają korzystny wpływ na samopoczucie.

Makaron ekologiczny jest bogatym źródłem witaminy A i E, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Chronią komórki przed starzeniem się oraz poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Makaron ekologiczny dostarcza również składniki oraz pierwiastki pomagające zachować równowagę fizyczną i psychiczną. Zaliczamy do nich przede wszystkim sód, magnez, siarkę, potas, wapń i żelazo.

Najpopularniejsze rodzaje makaronu

W procesie produkcji makaronu ekologicznego wykorzystywane są nie tylko mąki różnych zbóż, ale także rośliny strączkowe. To bardzo interesująca propozycja dla osób, które ograniczają spożycie węglowodanów, a przy tym chcą włączyć do diety produkty bogate w białko. Wśród najczęściej wybieranych makaronów ekologicznych warto wymienić:

  • Makaron pszenny (z pszenicy durum) – charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym oraz zawiera więcej białka, składników mineralnych oraz witamin,
  • Makaron orkiszowy – pomaga stabilizować poziom cholesterolu, przyspiesza przemianę materii, wspomaga działanie układu krwionośnego i nerwowego, zapobiega chorobom wątroby, wzmacnia organizm oraz poprawia pamięć i koncentrację,
  • Makaron żytni – zmniejsza wchłanianie złego cholesterolu, obniża poziom glukozy we krwi po posiłkach, chroni organizm przed rozwojem chorób układu krwionośnego, wzmacnia zęby, kości i zapobiega rozwojowi osteoporozy,
  • Makaron gryczany – dostarcza rutynę wzmacniającą naczynia krwionośne, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz stanowi bogate źródło wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, potasu, a także witamin B1, PP i E,
  • Makaron z ciecierzycy – zawiera dwa razy więcej białka od tradycyjnej mąki, jest bogatym źródłem kwasu foliowego oraz antyoksydantów, zapobiega powstawaniu stanów zapalnych w organizmie,
  • Makaron z groszku – jest najbardziej lekkostrawny spośród wszystkich makaronów produkowanych z roślin strączkowych, zawiera kwas foliowy, duże ilości żelaza, a także potas, cynk, fosfor, wapń i magnez,
  • Makaron z soczewicy – zawiera dużą ilość białka, które jest na drugim miejscu jeśli chodzi o przyswajalność białek roślinnych, cenne źródło węglowodanów i błonnika, jeden z głównych składników diety wegetariańskiej i wegańskiej,
  • Makaron kukurydziany – zawiera dużo błonnika spożywczego, witamin z grupy B, a także magnez, fosfor, mangan i cynk,
  • Makaron konjac – wytwarzany z korzenia rośliny Amorphophallus konjak, zawiera bardzo małe ilości tłuszczu oraz węglowodanów, a także cechuje się dużą zawartością błonnika,
  • Makaron ryżowy – bezpieczna alternatywa dla makaronu pszennego, nie zawiera jajek, więc może być spożywany przez wegan i osoby uczulone na białko kurze.

makaron ekologiczny

Kształty makaronu ekologicznego

Makaron ekologiczny jest dostępny w najbardziej popularnych formach, jak nitki, wstążki, świderki, piórka czy muszelki. Produkt może być wzbogacany na przykład dodatkiem pokrzywy oraz alg.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium