Dalla Costa - włoskie makarony. Swoją historię oparliśmy na doświadczeniu trzech pokoleń w produkcji makaronu, tworząc własną sztukę, która łączy semolinę z pszenicy durum z krystaliczną wodą. Marzyliśmy, eksperymentowaliśmy i pracowaliśmy, aby nadać nowe życie ikonie włoskiej kultury kulinarnej: makaronowi.
Mamy za sobą ponad 25 lat działalności, eksportujemy do 51 krajów na całym świecie z udziałem w eksporcie sięgającym 70%. Produkujemy ponad 87 formatów z 21 różnymi kaszami i mąką oraz 19 różnymi aromatami, produkujemy na 2 wydziałach z 4 liniami produkcyjnymi i 12 do pakowania. Pracuje z nami 60 osób, które są naszą siłą i wartością dodaną. Nasza firma to słońce, woda, pszenica, nasza firma to my, którzy każdego dnia z pasją, uporem i miłością szukamy i znajdujemy kreatywne rozwiązania, oryginalne odpowiedzi, realizując marzenia krystaliczne jak woda, złote jak słońce.
Wyróżnialność na rynku jest podstawowym atutem rozwoju każdego produktu. W tym kierunku bracia Dalla Costa, wspomagani przez współpracowników, którzy są ekspertami w poszczególnych aspektach procesu biznesowego, nieustannie opracowują nowe produkty pod względem smaków , smaków, receptur, stosowania mąki zgodnie z ewolucją potrzeb żywieniowych ludzi. Staranne i ciągłe ukierunkowanie oferty ma na celu generowanie specjalnych produktów oraz dostarczanie systemowi dystrybucji wsparcia i argumentów, aby wzbogacić półkę i uczynić ją atrakcyjną dla konsumenta.
Jakość makaronu Dalla Costa polega na jakości surowców, jest produkowany z wysoko wyselekcjonowanej semoliny i przy bardzo starannym procesie produkcyjnym, od ciasta po suszenie. Rezultatem jest wysokiej jakości, elastyczny i trwały makaron, który pozostaje pełny na talerzu, a jego aromat, kolor i smak sprawiają, że jest niepowtarzalny. Twardość i jakość makaronu Dalla Costa to efekt wyselekcjonowanej semoliny z pszenicy durum , umiejętnego procesu produkcji, wyłącznie rysunku z brązu i starannego suszenia. Kasza manna z pszenicy durum używana do produkcji makaronu jest pozyskiwana z wnętrza ziarna pszenicy. Przyprawy i suszone warzywa użyte do naszego makaronu, bez dodatku barwników i dodatków, nadają makaronowi Dalla Costa smak, aromat i kolor, pochodzą z upraw niemodyfikowanych genetycznie, kontrolowanych i bez użycia naświetlania.
Makaron Dalla Costa to słońce Włoch, to doskonały wyraz Made in Italy. Dlatego zdecydowaliśmy się „poświadczyć” naszą rzeczywistość w każdym procesie, na każdym kroku, ponieważ fakty są warte tysiąca słów.
DOSKONAŁOŚĆ PROCESÓW PRODUKCYJNYCH TO JEDYNA DROGA DO ZAWSZE NAJLEPSZYCH ODPOWIEDZI. WYBÓR PSZENICY W procesie produkcji makaronu suchego pierwszym krokiem jest wybór pszenicy durum, wyselekcjonowanej na podstawie właściwości chemicznych i fizycznych. Surowiec trafia do młyna, gdzie jest przesiewany w celu usunięcia zanieczyszczeń, a następnie poddawany rozdrabnianiu w celu przetworzenia na semolinę.
Kasza manna trafia do fabryki makaronów, gdzie faza hydratacji rozpoczyna się od wody, której udział procentowy musi wahać się od 30 do 35%, aby uzyskać produkt wysokiej jakości. Faza mieszania, zwana ugniataniem, odbywa się pod próżnią, aby uzyskać bardziej odporną mieszankę bez pęcherzyków powietrza w środku.
Musi być zwarty i przezroczysty, ale przede wszystkim mieć jasny kolor. Na tym etapie można interweniować dodając inne, ściśle wysuszone składniki, aby nadać mieszance smak lub kolor: od pomidora po szpinak w proszku, po przyprawy takie jak chilli, oregano, bazylia, rozmaryn i inne.
RYSUNEK I SUSZENIE W tym momencie związek, który ma wygląd bursztynowej żółtej masy koloidalnej, jest wypychany, wciąż wewnątrz tej samej maszyny, w kierunku matryc o oryginalnym kształcie dysku z szeregiem otworów zwanych „wkładkami”, z których wychodzą różne kształty makaronu. W ten sposób jeszcze miękkie i ciepłe kształty makaronu są cięte i przesyłane do fazy suszenia.
Tutaj pozostają w spoczynku przez około 5/7 godzin dla ciągłej produkcji w fazie, od 16/18 godzin dla statycznej, aby doprowadzić całkowitą wilgotność do 12,5%, maksymalnej wartości określonej przez prawo. Proces suszenia, oprócz zapewnienia wysokiej trwałości produktu, jest niezbędny do stabilizacji jakości surowca, podwyższenia jego walorów organoleptycznych oraz stworzenia stanu równowagi między skrobią i glutenem zawartymi w semolinie, aby aby zoptymalizować jakość i szczelność podczas gotowania.
Im dłuższy czas schnięcia, tym lepszy wynik, ponieważ nawet najbardziej wewnętrzna centralna część form będzie w stanie uwolnić zawartość wilgoci. I to właśnie w tym tkwi różnica między przetwarzaniem, po którym następuje Dalla Costa, a procesem na dużą skalę, który w celu skrócenia czasu schnięcia poddaje formy działaniu wysokich temperatur (ponad 100 stopni), które zmieniają i modyfikują właściwości organoleptyczne produkt, a także aspekt żywieniowy.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.