ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy

Mąka z owsa

Mąka Owsiana

Mąka owsiana zaliczana jest do mniej znanych produktów piekarskich. Bardziej niż my doceniają ją Chińczycy, którzy przyrządzają z niej swe słynne pierożki oraz makarony. Nawet w klasycznych europejskich przepisach ekologiczna mąka owsiana może zastąpić 20% ilości mąki pszennej.

Owies uprawiany jest od ponad 3 tysięcy lat. Największą popularność zyskał głównie w krajach północnych – Niemczech, Irlandii, Szkocji oraz całej Skandynawii. W XVII w. został przywieziony do Ameryki Północnej, gdzie był używany przede wszystkim jako surowiec do przyrządzania kaszy. Obecnie do wiodących producentów owsa na świecie należą Rosja, Polska, Kanada oraz Finlandia, Australia i Stany Zjednoczone. Zboże to rozwija się najlepiej w klimacie umiarkowanym.

Tradycyjna ekologiczna mąka owsiana produkowana jest z pełnych ziaren owsa, łącznie z otrębami i zarodkami. W zależności od tego, z jakich ziaren jest wykonana, wykazuje inne walory odżywcze.

Rodzaje mąki owsianej

Istnieją także bardziej delikatne typy powstałe z mielenia ziaren ciętych, pozbawionych częściowo otrębów. Ogólnie rzecz biorąc, mąka owsiana jest jednak grubsza i bardziej ziarnista niż pszenna, co utrudnia wypiekom rośnięcie – dlatego warto mieszać rodzaje mąki. Dodatek owsa w ciastach wydłuża ich świeżość i przeciwdziała wysychaniu – w łatwo to docenić zwłaszcza w drożdżowych produktach. Należy pamiętać, że im produkt bardziej oczyszczony i rozdrobniony, tym mniej witamin i minerałów zawiera.

W ekologicznej mące owsianej nie znajdziemy kontrowersyjnego białka glutenowego, typowego przede wszystkim dla pszenicy. W owsie są natomiast inne związki proteinowe, zwane aweninami, które u niewielkiej części osób zmagających się z celiakią również wywołują reakcję alergenną. Takie osoby powinny upewnić się przed zakupem, że mąka jest certyfikowana logiem „bez glutenu”. Wówczas jest oznaczona jako mąka owsiana bezglutenowa.

Bywa, że gorsze gatunki mąki owsianej mogą zawierać w składzie domieszki innych zbóż, choćby ze żniw na polach, na których rosła wcześniej pszenica.
W efekcie przemysłowego przetwórstwa w klasycznej owsianej mące (jak również i płatkach) znajdują się ślady glutenu, które dla alergików mogą być kłopotem.

Witaminy i minerały w ekologicznej mące owsianej

W porównaniu z innymi powszechnie używanymi mąkami, ekologiczna mąka owsiana ma imponująco wysoki poziom białka i błonnika spożywczego, a także jest niezwykle bogata w witaminy z grupy B oraz minerały. Na uwagę zasługują również wysokie dawki cynku, magnezu, manganu i żelaza. Co więcej, białko obecne w owsie jest równie pełnowartościowe z punktu widzenia ludzkiego metabolizmu co białko sojowe.
W  składzie mąki owsianej znajdziemy cenne tłuszcze, w tym kwasy linolowy oraz oleinowy.

Znajdujący się w owsie beta-glukan - wysoce lepki, rozpuszczalny błonnik -  przechodząc przez jelito cienkie ogranicza wchłanianie cholesterolu. Jedzenie mąki owsianej ma korzystny wpływ na układ pokarmowy – pomaga radzić sobie z zaparciami. Mąka z owsa aplikowana na skórę w formie papki działa również tonizująco, łagodząco i przeciwświądowo.

W ekologicznej mące owsianej znajdują się również witaminy z grupy E, saponiny, peptydy i flawonoidy. Z uwagi na zawartość kwasu foliowego mąkę owsianą poleca się kobietom w ciąży – substancja ta zapobiega wadom rozwijającego się płodu. Osoby dorosłe spożywające mąkę owsianą mają więcej energii, łatwiej radzą sobie ze stresem, a także zachowują równowagę emocjonalną. Produkt pobudza też pracę mózgu, poprawia koncentrację i pamięć, pomaga w walce z reumatyzmem i chorobami nerek.

Owies, spożywany z umiarem, jest odpowiedni dla osób zmagających się z wahaniami poziomu cukru we krwi. Znacząco zmniejsza stężenie glukozy we krwi na czczo. Mąka owsiana może przynieść korzyści dla poziomu cukru we krwi i profilów lipidowych u chorych na cukrzycę typu 2.
Mąka owsiana ekologiczna z czystego owsa może przyczyniać się także do zmniejszenia ciśnienia krwi. Dodatek mąki owsianej w diecie może zmniejszyć zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi. Badania wykazały średni spadek ciśnienia skurczowego o około 7,5 jednostki mniej, a rozkurczowego o 5,5 jednostki.

mąka owsiana ekologiczna

Mąka owsiana w kuchni

Ekologiczna mąka owsiana ma jasny, kremowy kolor. Wyróżnia się oryginalnym, orzechowym smakiem, dlatego jest idealna do ciastek, naleśników i domowego chleba.
Z samej ekologicznej mąki owsianej chleba nie upieczemy, z uwagi na brak w niej glutenu. Jednak nie znaczy to, że musimy całkowicie z niej rezygnować. Warto wzbogacić nią smak chleba, a tym samym dodać do wypieku wiele cennych substancji.

Finowie z uwagi na dużą produkcję owsa w kraju, codziennie niemal jedzą bułeczki oraz płaski chleb z mąki owsianej. W Norwegii również piecze się płaskie chrupkie chleby z owsa. Mąka owsiana sprawdza się jako zagęszczenie do zup i sosów – wprowadzające przyjemny posmak i walory odżywcze.

Mąka owsiana do zrobienia samodzielnie

Ekologiczną mąkę owsianą można łatwo przyrządzić w domu, mając do dyspozycji tylko dobry mikser wysokoobrotowy i płatki owsiane – błyskawiczne lub górskie. Odmierzamy odpowiednią ilość płatków owsianych, pamiętając, że 1,25 szklanki płatków owsianych daje około 1 szklanki mąki owsianej.

Suche płatki miksujemy przez kilka minut, do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli mieszanka jest zbyt gruba, możemy przesiać ją przez sito – z odsianych większych cząstek można przyrządzić owsiankę, która nie wymaga gotowania.

Gotową mąkę najlepiej przechowywać w lodówce, lub zamrażarce, ponieważ ma małą ilość naturalnej zawartości tłuszczu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium