Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Makaron z gryczany bez glutenu

Makaron Gryczany Bezglutenowy

Makaron gryczany bezglutenowy

Jaki jest jego skład? Jakie ma właściwości prozdrowotne? Do jakich potraw możesz go dodać, aby uzyskać niecodzienną kompozycję smaków? Makaron gryczany bezglutenowy wbrew obiegowej opinii nie jest kolejnym wynalazkiem, który serwują nad producenci zdrowej żywności. Gryka jest uznawana za jedno z najstarszych znanych zbóż. Uprawiano ją już ponad 5000 lat temu! Trafił na stałe do kuchni wielu krajów na świecie. Jest popularny między innymi w Korei, Włoszech, oraz we Francji. Z makaronu gryczanego bezglutenowego możesz przygotować nie tylko potrawy z różnych części naszego globu, ale również tradycyjne polskie dania w trochę korzystniejszej dla zdrowia wersji. Są równie smaczne, jak te klasyczne!

Makaron gryczany bezglutenowy – gdzie go kupić?

Makaron gryczany bezglutenowy to inaczej spaghettri, soba. Jest smaczny i zdrowy. Zyskuje coraz większą popularność wśród fanów zdrowego odżywiania. Ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości i wartości odżywczych. Dowiedz się, gdzie możesz go kupić.

Jeszcze do niedawna mogłeś go spotkać przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością albo z produktami kuchni regionalnej. Dziś dzięki temu, że staje się coraz bardziej popularny, makaron gryczany bezglutenowy, możesz kupić również w hipermarketach, supermarketach oraz w dyskontach i delikatesach spożywczych.

Jak smakuje bezglutenowy makaron gryczany?

Makaron gryczany bezglutenowy ma bardzo wyrazisty smak. Jest zbliżony do pewnie bardzo dobrze znanej Ci kaszy gryczanej bezglutenowej. Charakteryzuje się on również ciemną barwą. Jest uznawany za jeden z najkorzystniejszych dla zdrowia makaronów bezglutenowych na rynku.

Bezglutenowy makaron gryczany często dodaje się do potraw kuchni regionalnych. To bardzo dobra alternatywa dla tradycyjnych makaronów z mąki pszennej. W sklepach znajdziesz makaron gryczany w wielu różnych kombinacjach. Mogą to być na przykład świderki, tagliatelle, czy spaghetti. Czymś trochę innym jest japoński makaron soba. W 80 procentach produkuje się go z mąki gryczanej, a w 20 – pszennej.

Makaron gryczany bezglutenowy - przepis

Nawet jeżeli nie jesteś mistrzem w przygotowywaniu potraw, to i tak z pewnością poradzisz sobie z ugotowaniem makaronu gryczanego bezglutenowego. Japończycy są zdania, że tego makaronu po prostu nie da się rozgotować. Chociaż, aby zachować jego wyjątkowy smak i wartości odżywcze, to raczej nie powinieneś go gotować bez ograniczeń. Najlepszym rozwiązaniem jest gotować makaron gryczany bezglutenowy we wrzącej, osolonej wodzie przez cztery do sześciu minut. Musimy tutaj jeszcze wspomnieć o tym, że potrzebujesz jednego litra wody na sto gramów produktu. Makaron gryczany bezglutenowy musisz natychmiast odcedzić oraz przepłukać go wodą. Powinna być zimna. To wystarczy.

Do przygotowania domowego makaronu bezglutenowego będą Ci potrzebne następujące składniki: 200 g mąki gryczanej bezglutenowej, 2 jajka, lekko roztrzepać, 1/4 łyżeczki soli oraz 1 stołowa łyżka oleju roślinnego.
Wszystkie składniki wrzuć do czaszy miksera planetarnego albo do głębokiej miski. Zagnieć zbite ciasto. Najpierw wykorzystaj do tego mikser, a na następnym etapie wyrób je rękami. Chodzi o to, aby ciasto na makaron było jednorodne. Jest ono trudne do wyrabiania. Ostrzegamy!

W dalszej kolejności ciasto zawiń w folię spożywczą. A później wstaw je do lodówki na dwie lub trzy godziny. Możesz też zostawić ciasto w lodówce na noc, a nawet na trzy dni.

Gdy ciasto na makaron już sobie odpocznie, to podziel je na części. Zacznij od pierwszej z nich. Przepuść ją przez maszynkę do robienia makaronu lub po prostu pokrój, zaczynając od największej grubości. Następnie ciasto złóż na pół wzdłuż szerokości. Ponownie przepuść je przez maszynkę. Złóż je na pół i ponownie rozwałkuj. Tę czynność możesz powtarzać, aż ciasto przestanie się rwać w czasie wałkowania. Może to być nawet dziesięć razy.

Po ostatnim rozwałkowaniu, ponownie je rozwałkuj do odpowiedniej grubości. Przepuszczaj ciasto przez maszynkę z coraz mniejszą szczeliną. Rozwałkowane kawałki ciasta pokrój na makaron. Następnie wyłóż go na deskę posypaną mąką gryczaną. Następnie przykryj go trochę wilgotną ściereczką. Ważne jest to, żeby makaron nie wysychał. Tak samo postępuj z pozostałymi częściami ciasta.

bezglutenowy makaron gryczany

Makaron gryczany bezglutenowy – cena

Makaron gryczany bezglutenowy może nie należy do najtańszych, ale za to jest o wiele zdrowszy niż ten pszenny. Ceny tego makaronu to od 11 zł do 31 zł za opakowanie od 250 gram. Cena zależy od gramatury oraz od tego czy jest ekologiczny.

Makaron gryczany bezglutenowy – z czym jeść?

Makaron gryczany bez glutenu doskonale łączy się ze wszystkimi daniami kuchni japońskiej. W końcu przecież się z niej wywodzi. Mamy tutaj na myśli przede wszystkim sezam bezglutenowy, imbir, czosnek oraz chilli. Możesz go również podawać na zimno, na przykład jako dodatek do sosów.

Czy wiesz, że…

... bezglutenowy makaron gryczany ma około 350 kcal w 100 g produktu i mniej więcej 2 g błonnika. Zawiera mniej tłuszczu niż klasyczny makaron pszenny. Ma również więcej potasu i magnezu. Jest odpowiedni dla alergików.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800