Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

bez glutenu Wafle, wafelki bez glutenu

Wafel to wyrób cukierniczy w postaci cienkiego, kruchego ciastka. Dzielą się na kilka rodzajów. Wafle tortowe wykorzystuje się do robienia deserów, na przykład tortów lub lodów. Drugi rodzaj to kubki, czyli inaczej rożki waflowe. To w nich podaje się lody kulkowe. Trzeci rodzaj to wafle przeznaczone od razu do jedzenia. Składają się z kilku warstw przedzielonych masą o różnych smakach. Tego rodzaju wafelki mogą być również oblane czekoladą mleczną lub deserową. Ostatni wariant to wafle bezglutenowe, które zastępują pieczywo. Możesz je jeść na przykład z wędliną, serem lub z warzywami. Najczęściej są to wafle ryżowe. Wszystkie spośród wymienionych tutaj wafli to mogą być również wafle bezglutenowe. Piecze się je z mąki bezglutenowej, na przykład gryczanej lub kukurydzianej.

Wafle Bezglutenowe

Chrupaki, Wafle Kukurydziane Naturalne Bezglutenowe 60 g Incola Chrupaki, Wafle Kukurydziane Naturalne Bezglutenowe 60 g Incola
Termin przydatności: 16.09.2025
Cena:

9,30 zł

zobacz więcej
Wafle Gryczane Bezglutenowe BIO 110 g Lestello Wafle Gryczane Bezglutenowe BIO 110 g Lestello
Termin przydatności: .
Cena:

11,57 zł

szt.
zobacz więcej

Czy wafle bezglutenowe mogą być codzienną przekąską?

Wiele osób sięga po wafle każdego dnia. Wynika to stąd, że są smaczne i można szybko je zjeść, na przykład w drodze do pracy, czy do szkoły lub na wycieczce. Mają one również opinię niskokalorycznych. Niektórzy, w szczególności ci będący na diecie bezglutenowej, zastępują waflami ryżowymi tradycyjne pieczywo. Wafle są dostępne w sklepie zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Mimo wielu zalet, często są to produkty wysoko przetworzone.

Można włączyć tego rodzaju przekąskę do swojej diety, ale z umiarem. Na pewno wafelki są o wiele mniej szkodliwe dla zdrowia, niż inne przekąski, takie jak chipsy, czy krakersy. Nie mają również tak dużych ilości kalorii, jak te ostatnie.

Czy wafle ryżowe bezglutenowe są zdrowsze niż słodkie?

Wafle ryżowe charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. Dlatego osoby, które mają problem z gospodarką węglowodanową i chcą zrzucić kilka kilogramów, powinny radykalnie ograniczyć spożywanie tego rodzaju przekąsek. Lepszym wyborem są wafle ryżowe pełnoziarniste, ponieważ nie ma w nich glutenu. Wafle, które są produkowane na bazie innych ziaren już mogą w sobie zawierać ten alergen. Właśnie dlatego osoby, które są uczulone na gluten lub chorują na celiaklię powinny obowiązkowo czytać etykiety. Najlepiej wybierać wafle bezglutenowe oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. Wtedy będziesz miał pewność, że ten produkt spożywczy jest dla Ciebie bezpieczny. Warto szukać wafli bezglutenowych, które posiadają certyfikaty. Zostały przebadane na zawartość glutenu.

Czy warto jeść wafle bezglutenowe?

Wokół wafli bezglutenowych, w szczególności ryżowych narosło wiele mitów. Jednym z nich jest wysoka zawartość arsenu. Chociaż ten składnik może się w nich znajdować, to w tak niewielkich ilościach, że nie jest szkodliwy dla zdrowia. Arsen występuje w pestycydach na polach uprawnych. Dlatego może on być obecny nie tylko w waflach bezglutenowych, ale również we wszystkich innych produktach spożywczych na bazie ryżu. Najbezpieczniejszym wyborem, jeżeli chodzi o wyeliminowanie z diety arsenu, będą bezglutenowe wafle pełnoziarniste gryczane.

Wafle bezglutenowe – czy można nimi zastąpić pieczywo?

Zdecydowanie nie. W pieczywie znajduje się błonnik. Może mieć on korzystny wpływ między innymi na funkcjonowanie jelit, czy trawienie. Wafle ryżowe, w szczególności wyprodukowanie głównie z ryżu, mają wysoki indeks glikemiczny i niewiele błonnika w składzie. To wszystko powoduje, że zaraz po zjedzeniu wafli ryżowych możesz poczuć się głodny. Powinny na nie bardzo uważać również osoby, które mają problemy z poziomem cukru we krwi.

wafle bezglutenowe

Jak wybrać dobrej jakości wafle bezglutenowe?

Najważniejsze jest to, aby wyjątkową uwagę przykładać do ich składu. Poza sprawdzeniem, czy na pewno nie ma w nim glutenu, warto też zobaczyć, czy lista składników jest długa. Im krótsza, tym lepiej. Najbardziej niekorzystne dla zdrowia mogą być wafle smakowe oraz z dodatkami. Dlatego, gdy chcesz zatroszczyć się o swoje zdrowie, to wybieraj wafle bezglutenowe pełnoziarniste, naturalne i bez zbędnych dodatków. Nie mogą zawierać tłuszczów trans, soli, emulgatorów oraz cukru.

Poza waflami bezglutenowymi możesz wprowadzić do swojej diety jeszcze inne, pełnowartościowe przekąski. Jednymi z nich są ciasteczka pełnoziarniste. Te w wersji bezglutenowej charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym, wysoką zawartością błonnika, witamin i minerałów. Bezglutenowe i korzystne dla zdrowia mogą być również takie przekąski, jak muesli, bakalie, czy jogurty. Zawsze dobrym uzupełnieniem diety są świeże owoce i warzywa.

Jakie wafle bezglutenowe znajdziesz w Biosklepie?

Mamy bardzo szeroki wybór produktów, znajdziesz wśród nich między innymi:

  • Wafle Chrupaki Naturalne Bezglutenowe;
  • Wafle Gryczane Bezglutenowe;
  • Wafle Ryżowe Pełnoziarniste Bezglutenowe;
  • Wafle Ryżowe z Sezamem Bezglutenowe;
  • Wafelki Waniliowe Bezglutenowe;
  • Wafle Ryżowe z Gorzką Czekoladą Bezglutenowe.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800