Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Crunchy bez glutenu

Crunchy Bezglutenowe

Crunchy Owsiane Bezglutenowe BIO 325 g Bauck Hof Crunchy Owsiane Bezglutenowe BIO 325 g Bauck Hof
Termin przydatności: 15.07.2025
Cena:

20,90 zł

szt.
zobacz więcej
Crunchy Owsiane z Kakao Bezglutenowe BIO 325 g Bauck Hof Crunchy Owsiane z Kakao Bezglutenowe BIO 325 g Bauck Hof
Termin przydatności: 14.08.2025
Cena:

22,01 zł

szt.
zobacz więcej

Bezglutenowe crunchy

Tradycyjne muesli znamy od początku XX wieku. Wymyślono je w Szwajcarii. Bardzo szybko stało się popularne na całym świecie. Dzisiaj możesz kupić mnóstwo wariantów tej mieszanki płatków, w tym crunchy bezglutenowe. Na samym początku muesli miało w sobie owoce świeże. Dzisiaj dla wygody i przedłużenia terminu przydatności do spożycia zastąpiono je suszonymi. Co to jest muesli crunchy bezglutenowe? Czy możesz je samodzielnie przygotować w domu? Jak znaleźć w sklepie dobrej jakości crunchy bezglutenowe?

Co to jest crunchy?

Crunchy bezglutenowe jest o wiele mniej popularne niż klasyczna wersja muesli. Może właśnie dlatego jeszcze nie każdy wie, czym dokładnie ono jest. Crunchy są to płatki zbożowe lub mieszanka płatków w wersji chrupiącej. 

Jak się je produkuje płatki crunchy?

Płatki bezglutenowe w wersji crunchy przygotowuje się z ziaren zbóż, głównie pełnoziarnistych. Mogą to być na przykład płatki owsiane bezglutenowe lub kukurydziane. Kolejnym etapem produkcji crunchy bezglutenowego jest uprażenie płatków na oleju. Zazwyczaj jest to olej słonecznikowy. To właśnie dzięki niemu płatki są tak chrupiące. Dodatkiem do klasycznych crunchy może być na przykład karmel lub syrop skrobiowy. Jednak o wiele korzystniejszym wyborem dla Twojego zdrowia będą crunchy, które mają w swoim składzie na przykład cukier buraczany, kandyzowane owoce, wiórki kokosowe, miód, czy orzechy. Wszystkie te składniki są cennym źródłem substancji odżywczych. Na przykład orzechy zawierają żelazo, a miód potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez, czy kobalt.

Najbardziej kaloryczne są oczywiście crunchy z dodatkiem karmelu. Potrafią one mieć nawet 400-450 kcal w 100 g. Dlatego, w szczególności, jeżeli jesteś na diecie odchudzającej, to wybieraj crunchy z dodatkiem miodu lub syropu klonowego, zamiast karmelu. Jeszcze gorszy dla zdrowia jest syrop fruktozowo- glukozowy, którego powinieneś unikać zawsze. Crunchy bezglutenowe wystarczy zalać mlekiem. Wtedy znajdujący się w nich cukier buraczany lub inny słodki składnik rozpuści się i osłodzi mleko.
Crunchy bezglutenowe możesz również śmiało dodawać do jogurtu lub do owoców. Crunchy bezglutenowe jest cennym źródłem między innymi nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mogą mieć one pozytywny wpływ na przykład na skórę i na gojenie się skaleczeń.

Jakie składniki wybrać do crunchy bezglutenowego?

Jeżeli chcesz samodzielnie przygotować crunchy i chorujesz na celiakię, to musisz uważać, aby wszystkie wybrane zboża i inne produkty nie miały w swoim składzie glutenu. Bezpieczne dla Ciebie, gdy chorujesz na celiaklię będą na przykład crunchy na bazie płatków owsianych, kukurydzianych, czy ziaren prosa, słonecznika, lnu. Tego rodzaju płatki będą odpowiednie również dla wegetarian i wegan. Pamiętaj o tym, aby zawsze sięgać po płatki z przekreślonym kłosem. Wtedy będziesz miał pewność, że w procesie produkcji nie dostał się do nich gluten. Oznacza on, nie tylko, że nie zawierają tego alergenu, ale również, że zostały pod tym kątem szczegółowo przebadane.

bezglutenowe płatki crunchy

Jak samodzielnie zrobić crunchy bezglutenowe?

Ich przygotowanie nie powinno Ci zająć więcej niż pięć minut. Wystarczy, że na patelni rozpuścić łyżeczkę oleju kokosowego. Następnie dodaj do nich płatki owsiane i upraż. Muszą mieć jasny, wręcz złoty kolor. Kolejnym krokiem jest dodanie do nich miodu. Teraz już wystarczy zdjąć patelnię z palnika i wymieszać domowe crunchy bezglutenowe z ulubionymi dodatkami. Polecamy na przykład żurawinę, rodzynki, jagody goi, czy migdały.

Crunchy bezglutenowe bardzo szybko stygnie i jest gotowe do spożycia. Doskonale smakuje na przykład z sokiem, owocami, koktajlami, czy lodami. Chyba najprostszy możliwy deser to crunchy bezglutenowe plus jogurt naturalny. Bardzo dobrze smakuje i dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Jakie są zalety jedzenia crunchy bezglutenowego?

Zależą one od tego, jakie składniki ze sobą połączysz. Warto dodać do crunchy na przykład orzechy, ponieważ są cennym źródłem kwasu foliowego, białka i różnego rodzaju witamin. Natomiast płatki owsiane bezglutenowe, które często stanowią najważniejszy składnik crunchy są bogate w błonnik, który może mieć korzystny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Natomiast suszone owoce, na przykład żurawina jest bogata w witaminę C. Dlatego zawsze warto sięgać po crunchy bezglutenowe.

Na co uważać przy kupowaniu gotowego crunchy bezglutenowego?

Twoją czujność powinny wzbudzić wszystkie dodatkowe składniki, które nie są naturalne. Są to między innymi tłuszcze trans. Zawsze sprawdź, czy wybrane przez Ciebie w sklepie płatki bezglutenowe crunchy nie zawierają zbyt dużej ilości cukru. Warto dopasowywać dodatki do płatków bezglutenowych do aktualnej pory roku. W sezonie jesienno-zimowym najlepszym połączeniem będą takie dodatki, jak: cynamon, kardamon, kakao czy imbir. Nie tylko mogą one wspierać funkcjonowanie układu odpornościowego, ale również pozytywnie wpływać na Twoje samopoczucie psychiczne. Natomiast latem warto wybierać płatki crunchy bezglutenowe, które mają w swoim składzie na przykład kandyzowane owoce tropikalne.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800