Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Syrop z Żurawiny

Ekologiczny syrop żurawinowy ma wspaniały, czerwony kolor i specyficzny słodkawo-kwaskowy smak. W sklepach możesz znaleźć go z łatwością przez cały rok. Tylko koniecznie zwróć uwagę na to, czy jest to syrop przygotowany z owoców, czy z koncentratu. Więcej korzystnych właściwości ma oczywiście ten pierwszy. Możesz również samodzielnie zebrać owoce od września do listopada i zrobić z nich domowy syrop. Współcześnie uprawiana jest odmiana żurawiny pochodząca z rejonów Ameryki Północnej, zwana żurawiną wielkoowocową.

Syrop Żurawinowy

Syrop żurawinowy

Syrop żurawinowy kojarzy się przede wszystkim z pomocą na dolegliwości chorób pęcherza moczowego. Jednak syrop z tych owoców ma o wiele więcej dobroczynnych właściwości. Możesz po niego sięgać niezależnie od pory roku, ale najbardziej przydatny jest w sezonie jesienno-zimowym ze względu na duże ilości witaminy C. Dlaczego warto pić syrop żurawinowy? Jak przygotować go w domu?

Właściwości syropu żurawinowego

Syrop z żurawiny BIO może mieć bardzo pozytywne działanie na funkcjonowanie układu moczowego. Systematyczne picie syropu żurawinowego może obniżać poziom cholesterolu we krwi oraz wspomóc przy hamowaniu rozwoju miażdżycy.

Syrop żurawinowy ekologiczny jest bogaty w proantocyjanidyny, czyli związki wykazujące silne właściwości antyoksydacyjne. Mogą opóźniać procesy starzenia się skóry oraz całego organizmu. Te substancje mogą mieć również pozytywny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku oraz zwiększać elastyczność stawów.

Proantocyjanidyny wykazują również działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Picie ekologicznego syropu żurawinowego może chronić Cię też przed negatywnym działaniem promieniowania ultrafioletowego. Żurawinę i jej przetwory zalicza się do grupy naturalnych antybiotyków.

W składzie syropu żurawinowego znajdują się: witamina A, witamina E, witamina C, witaminy z grupy B, antocyjany, błonnik, karoten, minerały: potas, fosfor, jod, magnez, żelazo, sód.

W syropie żurawinowym ekologicznym znajdują się również naturalne antyoksydanty. Najsilniejszym z nich jest kwercytyna. Daje ona możliwość pełnego działania witaminy C. Drugi antyoksydant to mirycetyna. Jest to jeden z najbardziej znanych spośród polifenoli. Peonidyna jest odpowiedzialna za intensywny czerwony kolor żurawiny. Kwas ursolowy ma silne działanie przeciwzapalne. Mogą być pomocne wspomagająco w hamowaniu infekcji układu moczowego.

Syrop żurawinowy – przepis

Dzięki bardzo dużej zawartości kwasu benzoesowego, owoce żurawiny możesz przechowywać przez długi czas. W lodówce do sześciu tygodniu, a w zamrażarce nawet przez rok.

Na domowy syrop żurawinowy będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 200 g żurawiny,
  • 100 g cukru,
  • 50 ml soku z cytryny oraz
  • 200 ml wody.

Zacznij od zagotowania wody z cukrem. Dodaj sok z cytryny. Umyte i przebrane owoce żurawiny wrzuć do syropu. Dodaj do niego również kawałek kory cynamonu. Poczekaj aż owoce się rozgotują. Powinno im to zająć około dziesięciu minut. Przykryj rondelek, bo gdy owoce pękają, to mogą Ci zabrudzić całą kuchnię. Gorący syrop żurawinowy przelej do buteleczek lub słoików.

syrop żurawinowy BIO

Syrop żurawinowy dla dzieci

Syrop żurawinowy może wspomagać leczenie zatrucia krwi oraz hamować nadmierne krwawienie. Wysoka zawartość witaminy C powoduje, że może on chronić przed szkorbutem. Już pół szklanki ekologicznego syropu żurawinowego zapewni Twojemu dziecku 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Dodatkowo znajdują się w nim ważne dla rozwoju maluchów minerały.

Podawanie dziecku syropu żurawinowego BIO w sezonie jesienno-zimowym może mieć bardzo pozytywny wpływ na jego ogólną odporność organizmu i zmniejszenie ilości przeziębień. Duża zawartość witaminy C wspiera również wiele procesów zachodzących w młodym organizmie. Żurawina działa również wspomagająco w leczeniu i profilaktyce zakażeń dróg moczowych (ZUM) u najmłodszych. Syrop żurawinowy jest pomocny w wypłukiwaniu bakterii E.coli z pęcherza moczowego. Mogą też zapobiegać zakażeniom rozwojowi próchnice. Znajdujące się w żurawinie przeciwutleniacze mogą zmniejszać ilość bakterii znajdujących się na zębach dziecka. Syrop żurawinowy ekologiczny warto jest stosować profilaktycznie, aby zapobiegać chorobom dziąseł u dzieci.

Syrop żurawinowy na inne dolegliwości

Syrop żurawinowy jest polecany wspomagająco w profilaktyce chorób nowotworowych. Może się przyczyniać również do zapobiegania chorobom układu krwionośnego. Może wykazywać działanie wzmacniające na naczynia krwionośne.

Jednym z ważniejszych składników syropu żurawinowego jest kwas cytrynowy. Jest on pomocny w zapobieganiu kamicy układu moczowego.

Syrop żurawinowy w ciąży

Picie syropu żurawinowego BIO w czasie ciąży jest nawet wskazanie. Kobiety w tym stanie są o wiele bardziej narażone na zapalenie dróg moczowych, w szczególności pęcherza. W ciąży raczej nie można przyjmować antybiotyków. Dlatego lepiej jest postawić na ekologiczny syrop żurawinowy, który jest naturalnym wsparciem przy tego rodzaju dolegliwościach.

Kobiety w ciąży pozytywne działanie żurawiny mogą zaobserwować już po dwóch godzinach od wypicia syropu. Korzystne efekty mogą się utrzymywać nawet przez dziesięć godzin. Syrop żurawinowy w okresie ciąży może być pomocny również przy infekcjach dróg oddechowych.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800