Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Migdały Mielone BIO 250 g Bio Planet
Migdały Mielone BIO 250 g Bio Planet

18,79 zł

Cena regularna:

25,08 zł

Najniższa cena: 18,80 zł
szt.
Migdały Mielone (Mąka Migdałowa) BIO 400 g Bio Planet
Migdały Mielone (Mąka Migdałowa) BIO 400 g Bio Planet

27,49 zł

Cena regularna:

34,20 zł

Najniższa cena: 28,12 zł
szt.
Mąka Migdałowa 250 g Naturavena
Mąka Migdałowa 250 g Naturavena

19,22 zł

Migdały Mielone BIO 100 g Bio Planet
Migdały Mielone BIO 100 g Bio Planet

13,45 zł

szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO mąka z migdałów

Mąka migdałowa to inaczej drobno zmielone migdały. Choć bywa w niektórych językach nazywana mączką lub proszkiem, jej konsystencja i tak jest trochę grubsza od klasycznych mąk pszennych czy żytnich. Ekologiczna mąka migdałowa ma dość wysoki poziom wilgotności.

Początkowo mąka migdałowa nie była traktowana jako mąka. Już w średniowiecznej Italii rozkoszowano się się deserem „frangipane” -  pieczonym kremem z migdałów, jajek, masła i cukru. Pierwszą fazę przygotowania stanowiło blanszowanie i mielenie migdałów. Podobno św. Franciszek z Asyżu był wielkim smakoszem tego specjału. W innych państwach europejskich w okresie średniowiecza mielone migdały wykorzystywane były jako zagęszczacz sosów i zup. W Imperium Rzymskim raczono się deserem będącym słodką papką z migdałów. Same migdały, pochodzące z Chin, pojawiają się już w przekazach biblijnych.

Mąka Migdałowa

Migdały Mielone (Mąka Migdałowa) BIO 400 g Bio Planet Migdały Mielone (Mąka Migdałowa) BIO 400 g Bio Planet
Cena:

27,49 zł

Cena regularna: 34,20 zł

Najniższa cena: 28,12 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Migdały Mielone BIO 250 g Bio Planet Migdały Mielone BIO 250 g Bio Planet
Cena:

18,79 zł

Cena regularna: 25,08 zł

Najniższa cena: 18,80 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Rodzaje mąki migdałowej

Mąka migdałowa występuje w kilku gatunkach, różniących się stopniem przetworzenia, a także pochodzeniem migdałów użytych do jej przygotowania. Mogą to być migdały kalifornijskie, hiszpańskie lub migdały australijskie. Z uwagi proces mielenia mąkę migdałową dzielimy na mąkę drobną i grubą (zwaną również mączką migdałową).

Mąka migdałowa gruba jest wytwarzana z surowych (nieobranych) migdałów, ma lekko brązowy kolor z uwagi na fragmenty skórki, które się w niej znajdują. Mąka ta ma w sobie lekką goryczkę pochodzącą również ze zmielonej skórki, mało wyczuwalną w wypiekach. Ten rodzaj mąki można używać do wypieków i ciasteczek, w panierkach do warzyw i mięs.

Mąka migdałowa drobna, wytwarzana z migdałów blanszowanych ma drobniejszą konsystencję i jaśniejszy kolor. Ten rodzaj mąki z migdałów jest preferowany do wypieków.

mąka migdałowa

Właściwości mąki migdałowej

Mąka migdałowa ma wiele walorów odżywczych. W przeciwieństwie do mąk zbożowych nie zawiera dużo węglowodanów – jedynie nieoceniony dla procesu trawienia błonnik. Migdały są doskonałym połączeniem białka roślinnego i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych dla zdrowego serca.

Migdały zawierają kwasy fitynowe, które wiążąc się ze składnikami mineralnymi, mogą utrudniać ich wchłanianie przez organizm. Jednak niewielkie ilości kwasu są dla organizmu korzystne, wykazując działanie antynowotworowe.

Wartości odżywcze mąki migdałowej w 100 gramach:

Energia: 2544 kJ / 616 kcal
Tłuszcz: 54 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 3,9 g
Węglowodany: 5,4 g
- w tym cukry: 4,8 g
Białko: 22 g
Sól: 0 g

Mąka migdałowa - zastosowanie w kuchni

Mąka migdałowa należy do niealergizujących mąk bezglutenowych – tak jak mąka amarantusowa, ryżowa, gryczana i z ciecierzycy.

Osoby na diecie bezglutenowej mogą mieszać ekologiczną mąkę migdałową z lżejszą mąką gryczaną, jaglaną lub ryżową. W niektórych przepisach da się nawet wykorzystać samą tylko mąkę migdałową – w rezultacie otrzymamy np. bardzo wilgotne i ciągnące ciasta. Ekologiczna mąka migdałowa świetnie sprawdzi się w przyrządzeniu słodyczy „raw” – bez żadnej obróbki cieplnej.

Ekologiczna mąka migdałowa z uwagi na smak świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju słodkich wypieków jak ciastka, naleśniki, makaroniki czy racuchy.
Można jej używać do przygotowywania deserów, płatków śniadaniowych (nadaje się do spożycia na surowo). Może być również stosowana zamiast bułki tartej do panierowania ryb, kurczaków i wołowiny. Można ją dodawać do ciasta chlebowego, do ciasta pod pizzę, stosować jako zgęszczacz zup czy sosów.

Mąkę migdałową ekologiczną najlepiej łączyć z innymi mąkami, na przykład z kokosową lub z kasztanów jadalnych. Niektórzy polecają jako zagęszczacz do zup i sosów.

Zaleca się zamianę około ¼ ilości mąki w danym przepisie na mąkę migdałową. Zachowamy w ten sposób pożądaną formę produktu, ale zyskamy orzechowy aromat i większą wilgotność.

Jak zrobić samodzielnie mąkę migdałową

Ekologiczną mąkę migdałową można też przygotować w domu. Przed wrzuceniem migdałów do blendera czy młynka do kawy można je namoczyć, nie jest to jednak warunek konieczny. By zrobić mąkę migdałową, migdały mieli się do uzyskania konsystencji proszku. Migdały mielimy z wyczuciem, robiąc przerwy, by zamiast mąki nie powstało masło migdałowe.

Zmieloną mąkę migdałową przechowujemy w szklanych słojach do 3 miesięcy, a dla wydłużenia okresu przydatności do spożycia można część mąki zamrozić.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium