Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO jaśminowy ryż

Ryż Jaśminowy

Ryż Jaśminowy

Ryz jaśminowy uchodzi za najbardziej elegancką odmianę ryżu ze względu na swój śnieżnobiały kolor, delikatny aromat kwiatu jaśminu oraz gładkie i połyskliwe ziarna. Jest to ryż długoziarnisty o lekko słodkawym, delikatnie miodowym smaku. Jest więc gatunkiem dość uniwersalnym, świetnie sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych jak i słodszych i deserach.

Swój subtelny aromat przywodzący na myśl zapach kwiatu jaśminu traci jednak w miarę leżenia, dlatego nie warto go zbyt długo przechowywać. Po ugotowaniu ryżu jaśminowego możemy cieszyć się puszystymi ziarenkami o aksamitnej konsystencji, które nieznacznie się do siebie kleją.

Jaśminowy ryż ekologiczny króluje w kuchni tajskiej. To właśnie w Tajlandii panują idealne warunki klimatyczne pod jego uprawę. Tajowie podają go we wszystkich możliwych daniach. Świetnie komponuje się nie tylko z rybami, owocami morza czy mięsem ale również z owocami czy mlekiem kokosowym oraz wszelkimi słodko-kwaśnymi sosami.

Ryż jaśminowy BIO świetnie sprawdzi się jako element zdrowo zbilansowanej diety. Zwłaszcza chętnie sięgać po niego powinni sportowcy czy osoby na dietach odchudzających ponieważ jest dobrym źródłem białka oraz złożonych węglowodanów. Zawiera niewiele tłuszczu i tylko 118 kcal na 100 g produktu. Obniża cholesterol. Jest lekkostrawny, osłania układ pokarmowy, dając jednocześnie poczucie sytości po posiłku. Kobiety w ciąży również powinny wybierać jaśminową wersję ryżu, gdyż ma bardzo pozytywny wpływ na rozwój układu nerwowego płodu.

Ryż jaśminowy biały i brązowy ekologiczny

Co znajdziemy w ryżu jaśminowym?

Witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, cynk, żelazo, fosfor oraz spore ilości potasu utrzymującego równowagę wodno-elektrolitową organizmu i regulującego ciśnienie krwi.

Według niektórych teorii gotowania ryżu jaśminowego BIO nie powinno się go w o