Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Ketchup dla Dzieci bez cukru Bezglutenowy BIO 500 ml Zwergenwiese
Ketchup dla Dzieci bez cukru Bezglutenowy BIO 500 ml Zwergenwiese

15,89 zł

Cena regularna:

16,05 zł

Najniższa cena: 14,99 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Ketchup bez glutenu

Ketchup bezglutenowy może mieć wiele dobroczynnych właściwości. Najważniejsze jest jednak to, aby wybrać produkt spożywczy o dobrym składzie. Trudno wyobrazić sobie weekendowego grilla bez ketchupu bezglutenowego. W sklepach znajdziesz bardzo wiele różnego rodzaju ketchupów. Jeżeli chcesz wybrać taki, który będzie miał najwięcej wartości odżywczych, to zawsze dokładnie czytaj etykiety. Najważniejszym składnikiem ketchupu bezglutenowego są pomidory. Mogą one występować w postaci przecieru lub koncentratu pomidorowego.

Przy wybieraniu ketchupu bezglutenowego trzeba sprawdzić, ile warzyw zostało wykorzystanych do wyprodukowania konkretnego produktu. Im więcej, tym lepiej. Do wyprodukowania ketchupu bezglutenowego o wysokiej jakości należy powinno się zużyć od 230 do 250 g pomidorów na 100 g sosu.

Ketchup Bezglutenowy

  • promocja

Skąd wziął się ketchup bezglutenowy?

Ketchup to produkt spożywczy, który swoje korzenie bierze z Chin. Jego skład i zastosowania na samym początku były zupełnie inne. Słowo ketchup wzięło się z chińskiego dialektu Xiamen. Kôe-chiap oznacza zaprawę do ryb. Pierwowzorem dla sosu pomidorowego, który dziś stoi na sklepowych półkach była polinezyjska zupa. Składała się ona z następujących składników: sardynki, cebula, zioła i fasola. Natomiast sos miał w sobie takie składniki, jak: anchois, zioła, czosnek i grzyby. Nie można było w nim znaleźć ani jednego pomidora. Początkowo ketchup był wykorzystywany jako dodatek do potraw z ryb. W chińskich jadłodajniach trochę mdły smak potraw był łagodzony przez dodatek czerwonego wina.

Chiński przepis na ketchup pod koniec XVII wieku znalazł się w Wielkiej Brytanii, a później w Europie. Szefowie kuchni w bardzo wielu restauracjach starali się zmienić, urozmaicić smak ketchupu. Właśnie dlatego zaczęli dodawać do tego sosu pomidorowego, różne zioła, papryczki chilli i….pomidory. Ketchup był dodatkiem do potraw stosowanym przede wszystkim przez biednych ludzi. Nie można było go znaleźć w ekskluzywnych restauracjach.

Co działo się dalej z ketchupem bezglutenowym?

W XIX wieku ketchup dotarł wreszcie do Stanów Zjednoczonych. Przepis na niego dopasował do przyzwyczajeń smakowych Amerykanów Henry John Heinz. Sos rozpowszechnił się. Powstało wiele konkurencyjnych firm, które zaczęły jego produkcję na szeroką skalę. Kolejne modyfikacje przepisu na ketchup nie były już tak korzystne dla zdrowia. Zaczęto do niego dodawać chemiczne dodatki, w tym zawierające gluten. Dlatego, jeżeli cierpisz na nietolerancję glutenu lub celiakię, to koniecznie wybieraj produkty oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. Zostały one przebadane na zawartość w składzie tego alergenu.

Ważne składniki w ketchupie bezglutenowym

Jest nim cukier. W niektórych ketchupach bezglutenowych może być go nawet 35 g na 100 g sosu. W przeliczeniu oznacza to, że jedna łyżeczka produktu ma w sobie aż półtorej łyżeczki cukru! W sprzedaży są również ketchupy, które mają w składzie mniej niż 20 gramów białego cukru. Najkorzystniejsze dla zdrowia mogą być takie ketchupy bezglutenowe, które mają w sobie zero cukru. Niestety często takie produkty zawierają również mniej pomidorów.

Warto również zwrócić uwagę na dodatki znajdujące się w ketchupie bezglutenowym. Najczęściej są to substancje zagęszczające, takie jak na przykład: skrobia, guma guar i guma ksantanowa. Lepiej unikać tych składników i wybierać ketchupy o prostszym składzie.

Kolejną niechcianą substancją w ketchupach bezglutenowych jest konserwant. Najczęściej w składzie można znaleźć: sorbinian potasu i benzoesan sodu. Dla osób zdrowych nie stanowią one zagrożenia, ale dla ludzi, który mają problemy z układem oddechowym lub dla alergików, nie są najlepszym wyborem. Konserwanty powodują, że ketchup bezglutenowy nie psuje się i ma długi termin przydatności do spożycia. Ketchupy bezglutenowe zachowują wysoką zawartość likopenu. To najważniejszy składnik naturalnie występujący w pomidorach. Odpowiada on w dużym stopniu za właściwości dobroczynne ketchupu bezglutenowego.

Czasami w ketchupach bezglutenowych znajdują się również regulatory kwaśności, takie jak kwas jabłkowy, czy cytrynowy. Są one odpowiedzialne za odpowiednie pH produktu. Sprawiają również, że ketchup bezglutenowy charakteryzuje się wyższą odpornością na rozwój bakterii. Natomiast regulatory kwaśności powodują, że ketchup bezglutenowy jest smaczniejszy.

Dlaczego warto jeść ketchup bezglutenowy?

Ketchup bezglutenowy o dobrym składzie może mieć korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Najważniejsze w nim są pomidory, w których nie brakuje potasu i likopenu. Ten ostatni składnik jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Zalicza się go do grupy karotenoidów. Ketchup bezglutenowy może działać opóźniająco na procesy starzenia się skóry, oraz ochraniać organizm przed wolnymi rodnikami. Ciekawa i dobra wiadomość jest taka, że przetwory pomidorowe, takie jak na przykład sos, przecier, czy ketchup, mają w sobie więcej likopenu, niż świeże warzywa.

Czy wiesz, że …

… największa butelka ketchupu na świecie ma 51 metrów wysokości i można ją oglądać w Collinsville w Illinois. W mieście powstała również największa na świecie paczka ketchupu, mająca pojemność prawie pięciuset litrów.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800