Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Siemię lniane

Wielowiekowa tradycja spożywania nasion lnu zwyczajnego zaowocowała wykształceniem się jego nazwy zwyczajowej – siemienia lnianego. Te złocisto-brązowe połyskujące drobinki od dawna towarzyszą człowiekowi, stanowiąc wartościowy pokarm, ale i cenne remedium na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości posiada ten produkt? Lepiej sięgać po całe ziarno, a może mielone siemię lniane? Czy warto pić lub jeść len, a jeśli tak – jak je prawidłowo przygotować? W dalszej części tekstu (pod produktami) czekają odpowiedzi na te pytania, dodatkowa dawka wiedzy oraz inspirujące przepisy. 

Siemię Lniane

Len Złoty (Siemię lniane) BIO 1 kg Bio Planet Len Złoty (Siemię lniane) BIO 1 kg Bio Planet
Cena:

17,95 zł

Cena regularna: 20,87 zł

Najniższa cena: 16,38 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Len Brązowy (Siemię lniane) BIO 1 kg Bio Planet Len Brązowy (Siemię lniane) BIO 1 kg Bio Planet
Cena:

14,78 zł

Cena regularna: 17,19 zł

Najniższa cena: 12,49 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Len Brązowy (Siemię lniane) BIO 400 g Bio Planet Len Brązowy (Siemię lniane) BIO 400 g Bio Planet
Cena:

7,54 zł

Cena regularna: 8,77 zł

Najniższa cena: 7,93 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Spis treści:

Właściwości siemienia lnianego

Len pospolity należy do zbioru roślin oleistych – aż 40% składu pozyskiwanych z niego nasion, stanowią zdrowe tłuszcze, głównie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. To także bogate źródło błonnika pokarmowego – zarówno jego rozpuszczalnej, jak i nierozpuszczalnej formy. Regularne spożywanie siemienia lnianego pomaga uzupełnić zapotrzebowanie organizmu na witaminy z grupy B i E, a także mikroelementy m.in. fosfor, cynk, żelazo, wapń, miedź, mangan, selen czy magnez. Dostarcza również cennych fitosteroli, aminokwasów egzogennych, flawonoidów oraz śluzów roślinnych.

Porcja 100 g nasion lnu zawiera około 530 kcal. Na pierwszy rzut oka to dużo, jednak biorąc pod uwagę, że jego dzienne rekomendowane spożycie to średnio 2 łyżki stołowe, czyli niespełna 20 g – raczej nie należy się tym zbytnio przejmować. Poza tym każda dostarczona z siemieniem lnianym kaloria to dawka nieocenionych dobroczynnych składników.

Na co pomaga siemię lniane?

Nieco niepozorne oraz dość pospolite siemię lniane to imponujący reprezentant superfoods, czyli grupy naturalnych produktów, wyróżniających się znaczącym prozdrowotnym działaniem! Jakim konkretnie? Otóż:

  • dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3 wspiera budowę błon komórkowych i tkanki mózgowej, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz zapobiegać agregacji płytek krwi, przeciwdziałając miażdżycy,

  • będąc źródłem błonnika, odbudowuje pożądaną florę jelitową, pobudza perystaltykę, a także pomaga regulować pracę układu pokarmowego, zapobiegając biegunkom, wzdęciom czy zaparciom, dodatkowo wiąże toksyny i inne szkodliwe produkty przemiany materii, wspomagając ich usuwanie z organizmu,

  • dostarczając naturalnego przeciwutleniacza, jakim jest witamina E, pozwala uniknąć zgubnego wpływu wolnych rodników na komórki ciała,

  • fitosterole z grupy lignan, jako substancje biologicznie czynne, wykazują działanie hepatoprotekcyjne (chronią wątrobę przed toksynami), hamują podziały komórek, zapobiegając nowotworom, obniżają poziom frakcji LDL – "złego" cholesterolu oraz stężenie glukozy we krwi, redukują dolegliwości towarzyszące menopauzie, stopują namnażanie grzybów i bakterii chorobotwórczych,

  • śluzy roślinne z siemienia lnianego działają osłonowo na ściany przewodu pokarmowego, łagodząc podrażnienia i chroniąc żołądek, dzięki czemu warto włączyć je do diety, podczas stosowania antybiotykoterapii,

  • przeciwutleniające flawonoidy spowalniają proces starzenia się organizmu,

  • aminokwasy egzogenne – leucyna, fenyloalanina i lizyna regulują pracę hormonów, tryptofan – zapobiega chorobom skóry oraz dba o prawidłowe widzenie, natomiast treonina zapewnia właściwe wchłanianie pozostałych aminokwasów.

Siemię lniane mielone

Oprócz całych nasion na sklepowych półkach można również zauważyć len mielony, przypominający swoim wyglądem mąkę o biszkoptowym kolorze. Powstaje on z odtłuszczonych, rozdrobnionych ziaren oferując nieco inne właściwości niż siemię lniane. Usunięcie tłuszczu z produktu zapobiega jego jełczeniu, ale też pozbawia go cennych kwasów omega-3. Można się przed tym ustrzec, mieląc len samodzielnie – w moździerzu lub ręcznym młynku (elektryczny szybko się nagrzewa, powodując utlenianie niensyconych kwasów tłuszczowych) – i spożywając go zaraz po przygotowaniu.

Właściwości mielonego lnu

Niewątpliwą zaletą mielonego siemienia lnianego jest dobra strawność i wysoka przyswajalność zawartych w nim składników pokarmowych. Spożywając całe ziarna, zdarza się, że przechodzą one przez układ trawienny w niezmienionej postaci, zachowując całość dobroczynnych substancji zamkniętą w brązowych łupinkach. Mielony len to także dobry wybór dla osób cierpiących na dolegliwości żołądkowe. Wyściela jego ścianki ochronną warstwą śluzu i wiąże nadmiar kwasu solnego, łagodząc podrażnienia oraz ból towarzyszące refluksowi czy chorobie wrzodowej.

Dodatkowo smak mielonego lnu jest bardzo łagodny – łatwo wprowadzić go do diety bez szkody dla przyjemności płynącej z jedzenia ulubionych potraw. To dobry produkt dla dzieci, możliwy do "przemycenia" w rozmaitych formach.

siemię lniane

Do czego stosować len mielony?

Rozdrobnione na pył i odtłuszczone siemię lniane sprawdzi się jako zamiennik mąki w wielu przepisach. Nie zawiera glutenu oraz pomaga zapobiec nagłym skokom glukozy – doskonale nadaje się do przyrządzania potraw dla osób cierpiących na celiakię lub zaburzenia glikemii. Z jego wykorzystaniem można przygotować smaczne ciasta, ciasteczka, gofry, panierki, gęste zupy, sosy, a nawet kisiel. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do smoothie, jogurtu, kefiru, owsianki czy też posypka do sałatki – owocowej albo warzywnej. Dodatkowo żel przygotowany na bazie mielonego lnu udanie zastępuje jaja kurze w wegańskich recepturach.

Mielone siemię lniane na odchudzanie

Pozbawione tłuszczu rozdrobnione siemię lniane zalecane są przez dietetyków osobom walczącym ze zbędnymi kilogramami. Duża zawartość wiążącego wodę błonnika przyczynia się do dłuższego odczuwania uczucia sytości po posiłku oraz mniejszego apetytu na przekąski. Zwiększa również zapotrzebowanie na ilość przyjmowanych płynów, co pozwala ustrzec się przed podjadaniem – pragnienie bywa często mylone z głodem i skłania do sięgania po niepotrzebne kalorie. Składniki zawarte w siemieniu lnianym wspierają też utrzymanie prawidłowej, zapobiegającej wzdęciom, flory jelitowej. Wspierają oczyszczenie przewodu pokarmowego ze złogów, zwiększają ilość wydalanego tłuszczu oraz regulują cykl wypróżnień – to wszystko pomaga utrzymać efekt płaskiego brzucha przez cały dzień.

Siemię lniane do picia

Czerpać korzyści płynące ze spożywania siemienia lnianego można na różne sposoby – sięgając po tłoczony z nich olej lniany albo stosując całe lub zmielone ziarna w codziennym gotowaniu. Warto również pić siemię lniane w postaci lekko żelowego roztworu z wodą. Należy wtedy uprzednio rozdrobnić nasiona w ręcznym młynku do kawy albo kamiennym moździerzu lub kupić produkt mielony.

Kiedy pić siemię lniane – rano czy wieczorem?

Ogólnie rzecz biorąc, poleca się picie napojów z siemieniem lnianym o różnych porach, w zależności od celu, jakiemu ma służyć. Spożywanie rano, na czczo kleiku lnianego gwarantuje najwyższą przyswajalność jego dobroczynnych składników. Wypoczęty po nocnej przerwie w przyjmowaniu pokarmów układ trawienny jest gotowy do pełnego przetworzenia i wchłonięcia substancji odżywczych zawartych w złotych ziarnach.

Napar z nasion siemienia lnianego lub koktajle go zawierające pite w ciągu dnia między posiłkami wspomogą odchudzanie, zapewniając uczucie sytości na dłużej oraz ograniczając wielkość zjadanych porcji. Popijanie drobnych łyków odwaru z siemienia lnianego zwiększy wydzielanie śliny i pomoże złagodzić stany zapalne jamy ustnej lub gardła – to doskonały wybór dla osób pracujących głosem – lektorów, nauczycieli, wokalistów czy trenerów.

Napój z nasionami lnu warto też pić wieczorem. Tryptofan zawarty w ziarnach pomaga się zrelaksować, uspokoić organizm i ułatwia zasypianie. Jest szczególnie pożyteczny w czasie występowania sezonowych infekcji górnych dróg oddechowych. Delikatny żel chroni podrażnioną śluzówkę, działa bakteriobójczo i łagodzi napady męczącego kaszlu. Warto mieć zawsze zapas siemienia lnianego, by móc po niego sięgnąć w razie potrzeby.

Jak pić siemię lniane?

Oprócz dodawania siemienia lnianego do soków, koktajli oraz napojów mlecznych można przygotować bardzo zdrową jedynie dwuskładnikową miksturę. Jak ją przyrządzić? To bardzo proste! Wystarczy zalać łyżkę rozdrobnionych nasion siemienia lnianego szklanką ciepłej wody, delikatnie zamieszać całość i odstawić na kilka minut. Po tym czasie konsystencja mieszanki zmieni się na nieco żelową – jest to znak, że napar można pić.

Siemię lniane na zaparcia

Nieprawidłowa dieta, siedząca praca, niewystarczająca ilość przyjmowanych płynów oraz stronienie od aktywności fizycznej mogą skutkować zaburzoną pracą jelit. Taki efekt wywołują również niektóre choroby, a także przyjmowane w celu ich zwalczania – leki. Błonnik zawarty w siemieniu lnianym pozwala delikatnie i skutecznie rozprawić się z problemem zaparć. Rozluźnia treść pokarmową, ułatwiając jej pasaż w jelitach oraz usuwanie resztek z organizmu. Koniecznie należy pamiętać o piciu wraz z nim dużej ilości wody – około 2 litrów dziennie, ponieważ w innym wypadku może nasilić dolegliwości. Oprócz tego warto urozmaicić jadłospis o naturalne probiotyki, większą ilość warzyw i owoców, a także zbudować zdrowe nawyki regularnie ćwicząc. Tylko w ten sposób można na długo cieszyć się płaskim brzuchem i lekkością w okolicy talii.

Siemię lniane dla urody

Nasiona lnu mają znaczenie nie tylko w dietetyce i profilaktyce chorób – są również cenione w kosmetyce. Zawarte w nich przeciwutleniacze, witaminy z grupy B i minerały spowalniają procesy starzenia się komórek, pozwalając cieszyć się młodzieńczym wyglądem włosów, cery i paznokci. Z siemienia lnianego można korzystać na dwa sposoby – włączając go do codziennego menu lub stosując w domowych zabiegach pielęgnacyjnych.

Siemię lniane na włosy

Kuracje lniane polecane są przede wszystkim w przypadku posiadania przesuszonych, zmatowiałych i ogólnie osłabionych włosów. Podkreślą też naturalny skręt falowanych czy kręconych pasm, mających tendencję do utraty odpowiedniego poziomu nawilżenia. Płukanka po myciu przygotowana na bazie siemienia lnianego wygładzi strukturę włosa, odżywi i widocznie poprawi wygląd fryzury. Pomoże też w rozczesywaniu splątanych, niesfornych kosmyków, ograniczy problem przetłuszczania się skóry głowy oraz rozdwojonych końcówek.

Siemię lniane na skórę

Właściwości łagodzące, przeciwzapalne oraz predyspozycje do przyspieszenia odbudowy komórek, czynią len niezwykle cennym z punktu widzenia dermatologii. Nakładana na skórę zawiesina, powstała po zalaniu nasion ciepłą wodą, to doskonały sposób na uporanie się popękanym, szorstkim naskórkiem dłoni czy stóp, przesuszonymi łokciami i kolanami, zmianami trądzikowymi, a także alergicznymi wysypkami. Opatrunki lniane stanowią nieocenioną pomoc w leczeniu odleżyn, owrzodzeń, a nawet oparzeń i odmrożeń.

Odżywcza maseczka z siemienia lnianego

Nawet w domowym zaciszu można łatwo przygotować regenerującą maseczkę na bazie lnu. Wystarczy rozgnieść łyżkę jego nasion, np. w moździerzu, i zalać je niewielką ilością ciepłej wody. Po kilkunastu minutach mikstura powinna przyjąć żelową konsystencję, dobrą do rozprowadzania. Maskę można nakładać na włosy, skórę twarzy oraz dłonie. Nie ma ograniczeń w częstotliwości stosowania ani długości trwania zabiegu – produkt jest łagodny, bezpieczny i polecany nawet osobom ze skłonnością do alergii. Chcąc uzyskać najlepsze efekty maseczki, warto zmywać ją dopiero po około 20 minutach i powtarzać co najmniej 2 razy w tygodniu.

siemię

Przepisy z siemieniem lnianym

Siemię lniane w całych ziarnach oraz jego mielona wersja znajdują szerokie zastosowanie w codziennej kuchni. Z ich użyciem można przyrządzić lekkie przekąski, pożywne śniadania, słodycze, dania mięsne, ale i wegetariańskie. Neutralny smak i aromat pozostawiają szerokie pole do popisu kulinarnej wyobraźni!

Przepis na batoniki owsiane z siemieniem lnianym

Składniki:

  • 120 g płatków owsianych górskich,
  • 2 łyżki naturalnego ciemnego kakao,
  • 20 ekologicznych suszonych śliwek,
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
  • 4 łyżki łuskanego słonecznika,
  • 150 ml napoju migdałowego,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki syropu z agawy,
  • 3 łyżki posiekanych orzechów.

Sposób przygotowania:

  1. Napój migdałowy, syrop z agawy i masło podgrzewać do połączenia wszystkich składników.
  2. Do ciepłego płynu dodać kakao, siemię lniane, słonecznik i połowę uprzednio posiekanych suszonych śliwek – całość zmiksować w malakserze lub przy pomocy blendera ręcznego na dość gładką masę.
  3. Do mieszanki dodać płatki owsiane, orzechy i resztę pokrojonych śliwek – wymieszać łyżką.
  4. Prostokątną blachę do pieczenia wyłożyć papierem i rozprowadzić równomiernie masę na batoniki (ok. 1,5 cm grubości).
  5. Wstawić formę do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 25 minut. Wystudzony placek pokroić na prostokątne batoniki.

Przepis na buraczane kotlety z ciecierzycy z siemieniem lnianym

Składniki:

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 nieduża cebula,
  • 1 średniej wielkości burak,
  • 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych,
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • posiekany koperek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor.
  2. Do cebuli dodać ciecierzycę, mąkę, sól i pieprz – zmiksować na gładką masę blenderem lub przy użyciu malaksera.
  3. Buraka obrać i zetrzeć na tarce o średnich lub grubych oczkach. Dodać go wraz z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym i koperkiem do zmiksowanej pasty.
  4. Dokładnie wymieszać całość, odstawić na 15 minut, aby składniki się połączyły.
  5. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Na blachę wyłożonej papierem do pieczenia wykładać porcje masy, formując równej wielkości kotlety. Piec około 30 minut.

Jak przechowywać siemię lniane?

Siemię lniane nie powinno być narażone na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, wilgoć, ani wysokie temperatury. Z tego względu najlepiej przechowywać je w suchym, chłodnym miejscu – idealny do tego celu będzie szczelny pojemnik – np. słoik z dobrze dopasowaną zakrętką, umieszczony w spiżarni. W ten sposób można uniknąć jełczenia ziaren oraz utraty ich cennych właściwości.

Świeżo mielone siemię lniane powinno spożywać się od razu po rozdrobnieniu, natomiast produkt odtłuszczony można składować nieco dłużej, jednak obowiązkowo bez dostępu wilgoci i powietrza. Dobrym pomysłem jest trzymanie go w lodówce w hermetycznym pojemniku albo podzielenie na mniejsze porcje przechowywane w zamrażarce.

Siemię lniane - podsumowanie

Krótko podsumowując, siemię lniane to godny przedstawiciel tzw. superżywności. Dostarcza cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika, witamin (m.in. B i E), mikroelementów, fitosteroli oraz ważnych aminokwasów. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi, pomaga zapobiegać miażdżycy i przeciwdziałać nowotworom, reguluje pracę hormonów, a także stanowi nieocenioną pomoc w walce z zaparciami. Nasiona siemienia lnianego są pomocne również w procesie odchudzania oraz dbania o piękne włosy, paznokcie i skórę. Ekologiczne siemię lniane warto kupować w sklepach ze zdrową żywnością, gwarantujących jakość oferowanych towarów. To produkt o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Przepisy z jego wykorzystaniem nigdy się nie nudzą.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła?