Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO czarna fasolka

Fasolka Czarna

Fasola czarna

Fasolka czarna to jedna z najbardziej wartościowych rodzajów roślin strączkowych. Wyróżnia się przede wszystkim wysoką zawartością błonnika oraz magnezu. Jest doceniana również za niski indeks glikemiczny. Najbardziej rozpowszechniona jest w Ameryce Południowej oraz Środkowej. Wykorzystuje się ją w kuchni od tysięcy lat. Coraz częściej doceniamy to warzywo za zawartość wartościowych składników odżywczych i witamin.

Co to jest fasolka czarna?

Fasola czarna (black kidney) jest rośliną strączkową z rodziny bobowatych. Najprawdopodobniej po raz pierwszy została wykorzystana w celach jadalnych przez mieszkańców Meksyku i Południowej Ameryki. Później uprawa systematycznie zaczęła rozlewać się na kolejne tereny – Teksasu, Luizjany oraz Nowego Meksyku. Szybko zyskała na znaczeniu jako warzywo uprawne. Do Europy fasolka czarna przywędrowała w XV wieku. Stąd też trafiła do Azji oraz Afryki. Aktualnie roślina ta znana jest na całym globie i można ją spotkać jako dodatek do wielu różnorodnych dań kuchni świata.

Czarna fasolka ekologiczna odznacza się ciekawym, słodkim smakiem. Wyróżnia ją charakterystyczny czarny kolor – stąd też jej nazwa. Jest na tyle uniwersalna, że może stanowić dodatek zarówno do obiadu, jak i śniadania czy kolacji. W sklepie produkt ten dostępny jest pod dwiema postaciami – suchą (pakowaną w worek) oraz mokrą (w puszcze, w zalewie).

Jakie są wartości odżywcze i właściwości czarnej fasoli?

Rośliny strączkowe słyną z dużej zawartości łatwo przyswajalnego białka oraz błonnika pokarmowego. Tak jest również w przypadku czarnej fasolki BIO. Ma ona w sobie znaczne ilości błonnika, który pozytywnie wpływa na funkcjonowaniu układu pokarmowego, ułatwia procesy trawienia oraz reguluje poziom cukru we krwi. Pomaga także w oczyszczaniu układu pokarmowego ze szkodliwych, zalegających w nim niestrawionych substancji. Ponadto można w niej znaleźć złożone węglowodany, które rozkładają się powoli i dostarczają organizmowi energii na dłużej. Obecność dobrze przyswajalnego białka roślinnego sprawia, że jest to wręcz obowiązkowy składnik w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Czarna fasola EKO jest bogatym źródłem fitoskładników, w tym m.in. kwercetyny, kemferolu, kwasu hydroksycynamonowego, kwasu ferulowego, kwasu synapowego oraz kwasu chlorogenowego. Ziarna tej rośliny swój kolor zawdzięczają obecności antocyjanów. Stanowią one bogate źródło witamin oraz składników mineralnych, w tym m.in. magnezu, żelaza, fosforu, cynku, manganu, miedzi, selenu, sodu, potasu, wapnia, witaminy A, E, K oraz witamin z grupy B (w tym głównie B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9). Zawartość witamin z grupy B oraz magnezu jest pozytywna z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Obecność kwasu foliowego jest korzystna dla przyszłych mam. Jest to składnik, który wspomaga prawidłowy rozwój płodu i zapobiega wystąpieniu niektórych wad. Warto również pamiętać o obecności molibdenu, czyli jednego z najrzadziej występujących pierwiastków na świecie. Związek ten wspomaga produkcję enzymów, które odpowiadają za przyswajanie cukrów i tłuszczów.

Jest to również skarbnica kwasów tłuszczowych omega 3. Ponadto w czarnej fasolce można znaleźć flawonoidy oraz związki fitochemiczne. Są to antyoksydanty, w które bogata jest zwłaszcza skórka ziaren. Szacuje się, że jest ich nawet 40 razy więcej niż w fasoli białej. Wykazują one silne działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Ich zadaniem jest m.in. walka z wolnymi rodnikami oraz zmniejszenie poziomu stresu oksydacyjnego. Powszechnie uważa się, że właściwości czarnej fasolki pomagają utrzymać odpowiednie pH kwasów żołądkowych. To natomiast wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia zgagi czy niestrawności.

czarna fasola

Jak gotować i z czym serwować czarną fasolkę?

Fasola znana też pod nazwą czarne złoto to składnik, który można wykorzystać w wielu daniach. Jest dostępna na całym świecie, co przekłada się na różnorodność jej zastosowań. Często spotykana jest jako dodatek do zup oraz dań warzywnych. Ponadto wykonuje się z niej smaczną pastę (z dodatkiem ziół i przypraw), którą można posmarować pieczywo.

Czarna fasola to obowiązkowy składnik tradycyjnego chili con carne oraz burrito. Z jej pomocą można przyrządzić kotlety bez mięsa. Ponadto świetnie sprawdza się jako dodatek do bezglutenowego ciasta oraz różnego typu sałatek.

Gallo pinto, czyli malowany kogut, to danie serwowane na Kostaryce. Jest to fasola czarna połączona z białym ryżem, cebulą, słodką papryką oraz niewielką ilością świeżo zmielonej kawy. W Brazylii zestawia się czarną fasolę z białym ryżem, suchą, soloną wołowiną oraz mąką z manioku – potrawa ta znana jest pod nazwą feijão torpedo. Zazwyczaj serwowana jest z sałatką. Na Karaibach fasolka łączona jest z ryżem i mleczkiem kokosowym. Natomiast w Meksyku to popularny dodatek do tortilli z mięsem.

Fasolka czarna ekologiczna w porównaniu do innych warzyw strączkowych ma nieco wyrazistszy smak. Jej zaletą jest to, że po ugotowaniu zachowuje swój kształt i nie rozpada się. Przed ugotowaniem zaleca się dokładnie wymoczyć ziarna – przez minimum 12 godzin. Następnie należy ją gotować w świeżej, nieosolonej wodzie przez ok. 60 minut – aż ziarna uzyskają odpowiednią miękkość.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800