Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

bez glutenu Cukierki bez glutenu

Czy cukierki bezglutenowe mają właściwości dobroczynne? Wiele osób, w szczególności rodziców, bezskutecznie poszukuje odpowiedzi na to pytanie. Z jednej strony pragną, aby dieta ich dzieci była zbilansowana i pełna wartości odżywczych, a z drugiej nie chcą ich pozbawiać możliwości jedzenia ulubionych słodyczy. Cukierki bezglutenowe jedzone w rozsądnych ilościach nie tylko nie zaszkodzą Twojemu dziecku, ale nawet mogą mieć korzystne działanie na jego zdrowie. Wynika to stąd, że pełno w nich wartościowych składników odżywczych. W sklepach możesz nawet spotkać cukierki bezglutenowe bez cukru.

Cukierki bezglutenowe – dla kogo są odpowiednie?

Cukierki bezglutenowe to dobry wybór dla osób, w tym dla dzieci, które mają alergię na gluten lub chorują na celiakię. Cukierki bezglutenowe są bezpiecznym elementem diety eliminacyjnej. Ich jedzenie nie zaostrzy alergii pokarmowej, ani nie spowoduje nieprzyjemnych objawów żołądkowych.

Po cukierki bezglutenowe mogą również sięgnąć osoby, które nie mają nietolerancji na gluten, ale chcą coś zmienić w swojej diecie. W wielu tego typu słodyczach nie ma białego cukru, ani syropu glukozowo-fruktozowego. Są one zastępowane na przykład cukrem trzcinowym lub ksylitolem. To wszystko powoduje, że cukierki bezglutenowe są o wiele mniej kaloryczne, niż te tradycyjne. Ich jedzenie może być bardziej korzystne dla stanu Twoich zębów i stanowić uzupełnienie wartościowej, zbilansowanej diety.

Cukierki bezglutenowe są też smaczne. To odpowiedni produkt spożywczy dla osób, które muszą uważać na poziom cukru we krwi, będące na diecie odchudzającej lub chcących po prostu jeść zdrowiej. Po tego rodzaju słodycze możesz sięgnąć na przykład wieczorem, przy oglądaniu ulubionego serialu lub w nagrodę po treningu fizycznym. Podawanie cukierków bezglutenowych dziecku pomoże kształtować w nim zdrowe nawyki. Jednocześnie nie musi ono rezygnować z drobnych przyjemności na co dzień.

bezglutenowe cukierki

Cukierki bezglutenowe – co znajdziesz w krówkach bez glutenu?

W Biosklepie znajdziesz między innymi krówki bezglutenowe. Te cukierki są bardzo dobrym wyborem dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. Nie zawierają ani laktozy, ani glutenu. Za to w ich składzie jest cukier kokosowy. Jest uznawany za najzdrowszy spośród wszystkich cukrów, ponieważ ma w sobie wiele witamin i składników mineralnych. Może mu dorównać jedynie ekologiczny cukier trzcinowy. Do wyprodukowania cukierków bezglutenowych w postaci krówek zostały wykorzystane wyłącznie naturalne, w minimalnym stopniu przetworzone surowce. To pozwoliło zachować w nich, jak najwyższy poziom witamin i składników mineralnych.

Wśród cukierków bezglutenowych znajdziesz również cukierki twarde. Tego rodzaju produkty często również są wegańskie i ekologiczne. Popularny w cukierkach cukier glukozowo- fruktozowy został w nich zastąpiony skoncentrowanymi sokami owocowymi. Pozostałe zazwyczaj spotykane w cukierkach bezglutenowych składniki to skrobia kukurydziana oraz olej kokosowy.

Jak zrobić domowe krówki bezglutenowe?

Jednymi z najchętniej kupowanych cukierków bezglutenowych są krówki. Gdy nie masz czasu, to możesz oczywiście sięgnąć po gotowy produkt o dobrym składzie. Samodzielnie przygotowanie bezglutenowych cukierków w domu jest proste i nie zajmie Ci zbyt wiele czasu.

Do zrobienia cukierków bezglutenowych będą potrzebne tylko trzy składniki: masa kajmakowa bezglutenowa (500 g), cukier biały (160 g) i masło (100 g). Ten ostatni składnik możesz zastąpić margaryną dobrej jakości. Zamiast białego cukru możesz wykorzystać trzcinowy. Tradycyjne krówki przygotowuje się o wiele dłużej. Wynika to stąd, że w ich składzie znajduje się również mleko zamiast masy kajmakowej. Z niego robi się kajmak. Zacznij od przełożenia wszystkich składników na głęboką, teflonową patelnię. Gotuj je na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu mieszaj masę na bezglutenowe cukierki za pomocą drewnianej łyżki. Jeżeli zależy Ci na tym, aby krówki były ciągnące, to gotuj całość przez około dwie godziny. Żeby masa stwardniała, to potrzebuje od trzech do czterech godzin gotowania.

Gdy masa będzie już gotowa, to przejdź do przygotowania foremki na cukierki bezglutenowe. Małe naczynie wysmaruj odrobiną masła. Możesz je dodatkowo wyłożyć folią spożywczą, żeby masa nie przywarła. Jeszcze gorącą masę na krówki przelej do naczynia i poczekaj aż ostygnie. Gdy masa będzie już chłodna, to wstaw ją do lodówki. Wtedy skruszeje i będzie miała jeszcze lepszą konsystencję do pokrojenia. Ostatnim etapem jest wyjęcie masy po kilku godzinach z lodówki, pokrojenie jej na odpowiednie kawałki i zawinięcie w sreberka, czyli w folię aluminiową. Mimo lepszego składu, niż sklepowe cukierki, te krówki nadal są bardzo kaloryczne, więc uważaj z ich ilością.

Czy wiesz, że …

… lizaki Chupa Chups nazwano kosmicznymi. W 1995 roku rosyjscy kosmonauci kazali sobie przesłać z ziemi cukierki. Centrów lotów stwierdzili, że najlepszym wyborem będą właśnie te lizaki. Kosmonauci zostali sfilmowani podczas spożywania lizaków i osiągnęli sławę na Ziemi i w kosmosie.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800