Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Fasolka Mung BIO 1 kg Bio Planet
Fasolka Mung BIO 1 kg Bio Planet

19,90 zł

Cena regularna:

22,11 zł

Najniższa cena: 22,11 zł
szt.
Fasolka Mung BIO 500 g Bio Planet
Fasolka Mung BIO 500 g Bio Planet

12,77 zł

szt.
Fasolka Mung BIO 5 kg Horeca Bio Planet
Fasolka Mung BIO 5 kg Horeca Bio Planet

90,66 zł

 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO fasola mung

Fasolka mung, nazywana również złotą fasolą, to roślina z rodziny bobowatych. Jest jednoroczna, osiąga wysokość do 1,2 metra. Jej liście są trójlistkowe, a kwiaty motylkowe – żółte lub fioletowe. Pochodzi z Indii. Największe jej uprawy znajdują się w Azji Południowej, Malezji oraz Chinach. Pierwsze wzmianki o tej roślinie pojawiły się ok. 1500 roku p.n.e.

Fasolka Mung

Fasolka mung

Rośliny strączkowe goszczą w polskiej kuchni od dawna. Coraz więcej osób decyduje się na eksperymenty kulinarne z różnego rodzaju produktami, w tym m.in. fasolą mung. Dostępna jest ona pod postacią ziaren oraz kiełków. Można z niej przygotować makaron.

Co to jest fasola mung?

Ekologiczna fasola mung ma postać drobnych ziaren w zielonym kolorze. Podczas gotowania barwa ta zmienia się na brąz. Produkt może również występować w kolorze zbliżonym do żółtego – i jest to naturalne.

Nazwa "złota fasola" wzięła się stąd, że roślina ta jest bogata w wiele różnorodnych składników odżywczych. Powszechnie uważana jest za jedną z najzdrowszych roślin strączkowych na całym świecie. Doceniana jest także za walory smakowe. To podstawowy składnik kuchni azjatyckiej, jednak coraz częściej można ją spotkać także w innych zakątkach globu.

Jakie wartości odżywcze i właściwości ma fasolka mung?

Fasolka mung bio podobnie jak inne roślin strączkowe zawiera dużą ilość białka (w 100 g produktu ok. 24-25 g białka). Z racji tego, że jest ono łatwo przyswajalne, po produkt ten powinny sięgać osoby będące na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Złota fasola jest źródłem błonnika pokarmowego. Jest to składnik, który pozytywnie wpływa na regulację pracy jelit oraz wspiera proces odchudzania. Dzięki niemu uczucie sytości utrzymuje się długi czas po posiłku, co ogranicza ryzyko podjadania pomiędzy posiłkami. Produkt ten znalazł więc zastosowanie w dietach osób, które chcą zgubić nadprogramowe kilogramy.

Fasolka mung zawiera szereg drogocennych składników odżywczych i witamin, w tym: witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B (głównie B1, B2, B3, B5, B6, B9), wapń, żelazo, mangan, miedź, cynk, magnez, sód, fosfor, selen oraz potas. Wszystkie te związki są korzystne z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania m.in. układu nerwowego oraz krwionośnego. Obecność kwasu foliowego sprawia, że fasolkę mung powinny spożywać kobiety w ciąży. Składnik ten jest niezwykle ważny z punktu widzenia prawidłowego rozwoju płodu.

Złotą fasolkę wyróżnia niski indeks glikemiczny. Z tego też względu jest ona rekomendowana w przypadku diety osób zmagających się z cukrzycą. Ponadto można w niej znaleźć substancje bioaktywne, które odznaczają się działaniem przeciwutleniającym i przeciwzapalnym – isovitexin oraz vitexin. Zawartość naturalnych antyoksydantów może natomiast spowolnić procesy starzeniowe w organizmie i działanie wolnych rodników. Ich zadaniem jest również pobudzenie produkcji elastyny i kolagenu. Ponadto w fasolce mung są też m.in.: oligosacharydy, polifenole, izoflawony oraz fitoestrogeny.

Złota fasola to zdrowa i pełnowartościowa alternatywa dla innych roślin strączkowych. Warto wypróbować ją w swojej kuchni.

fasola mung bio

Jak gotować i z czym podawać fasolkę mung?

Fasolkę mung należy odpowiednio wcześniej namoczyć przed gotowaniem. Taki zabieg ma na celu zneutralizowanie substancji antyodżywczych (np. kwasu fitynowego) oraz zmniejszenie prawdopodobieństwa pojawienia się problemów z układem pokarmowym. Ponadto skraca czas późniejszego gotowania. Warto wiedzieć, że spożycie złotej fasoli wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia wzdęć w porównaniu do innych roślin strączkowych.

Fasolkę mung BIO moczy się w chłodnej wodzie przez ok. 8-9 godzin. Kolejnym krokiem jest dokładne wypłukanie ziaren oraz gotowanie ich w świeżej wodzie. Wody powinno być dwa razy więcej niż nasion. Początkowo należy gotować je na dużym ogniu przez ok. 10 minut, a następnie zmniejszyć płomień. Łączny czas gotowania to ok. 30-40 minut. Wodę należy posolić dopiero pod koniec gotowania, gdy ziarna są odpowiednio ugotowane, miękkie. Warto także wspomnieć, że ugotowaną fasolkę można zamrozić, dzięki czemu zapewniamy sobie gotowy dodatek do potraw, który będziemy mogli wykorzystać w dowolnym momencie.

Ugotowana ekologiczna fasolka mung ma delikatny, lekko orzechowy, słodkawy smak. Produkt można dodawać do zup oraz sałatek. To gwarancja, że danie zaspokoi głód na długi czas. Z jego pomocą można przyrządzić różnego typu dania jednogarnkowe. Złota fasolka może stanowić składnik m.in. curry, gulaszu czy też ryżu z warzywami. Z racji swojego słodkawego smaku idealnie połączy się z przyprawami obecnymi w kuchni indyjskiej (imbir, kurkuma, kmin rzymski, mleczko kokosowe, chili).

Z fasoli przygotujesz smaczne pasztety roślinne, pasty kanapkowe, burgery wegańskie oraz pulpety. Nic więc dziwnego, że jest to popularny wybór wśród osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Na korzyść tego produktu przemawia zarówno smak, jak i duża zawartość łatwo przyswajalnego białka.

Czy wiesz, że …

… w tradycyjnej medycynie indyjskiej fasolka mung była uznawana za skuteczny środek pomocny m.in. w odtruwaniu organizmu, walce z jego osłabieniem czy wychłodzeniem.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800