Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Syrop Malinowy BIO 330 ml Batom
Syrop Malinowy BIO 330 ml Batom

22,55 zł

szt.
Syrop z Aronii BIO 330 ml Grajfka
Syrop z Aronii BIO 330 ml Grajfka

17,91 zł

szt.
Syrop z Bzu Czarnego BIO 330 ml  Batom
Syrop z Bzu Czarnego BIO 330 ml Batom

21,82 zł

szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Syropy

Ekologiczne syropy to potężny zastrzyk witamin i minerałów. Idealnie nadają się jako dodatek do deserów, środek słodzący czy  zdrowy zamiennik dla ogólnodostępnych soków i napojów zawierających duże ilości cukru. Ekologiczne syropy korzystnie wpływają na zdrowie i samopoczucie. Jednocześnie mają szerokie zastosowanie w każdej kuchni. Idealnie komponują się z tradycyjnymi potrawami oraz daniami kuchni tajskiej czy arabskiej. Stanowią doskonały dodatek do wody, soków, napojów, deserów, lodów, budyniu czy owsianki.

Syropy ekologiczne są produkowane z najwyższej jakości surowca, który pochodzi z certyfikowanych upraw bio. Przez cały okres wzrostu i dojrzewania roślin nie są stosowane chemiczne środki ochrony, pestycydy, nawozy sztuczne czy związki zawierające duże ilości azotu. W procesie produkcji nie używa się glutaminianów i emulgatorów. Ekologiczne uprawy są systematycznie kontrolowane pod kątem przestrzegania rygorystycznych norm. Stosowny certyfikat stanowi potwierdzenie jakości wytwarzanych produktów.

Syropy ekologiczne

Syrop Malinowy BIO 250ml Bio Food Syrop Malinowy BIO 250ml Bio Food
Cena:

15,75 zł

Cena regularna: 16,49 zł

Najniższa cena: 17,49 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Jakie właściwości mają syropy ekologiczne?

Syropy ekologiczne to bogate źródło witamin i minerałów. Ich właściwości zależą przede wszystkim od surowca użytego w procesie produkcji. Włączenie zdrowych syropów do zbilansowanej diety zapewnia organizmowi dawkę wielu wartościowych substancji i pomaga regulować pracę całego organizmu. Ponadto stanowi ważny element profilaktyki chorób serca oraz nowotworów. Składniki zawarte w ekologicznych syropach pomagają opóźnić procesy starzenia się organizmu. Ekologiczne syropy owocowe są bogate w witaminę C, foliany i potas. Wykazują także właściwości antyoksydacyjne. Syropy ekologiczne:

  • wspierają układ odpornościowy,
  • pozwalają regulować pracę układu sercowo-naczyniowego,
  • pomagają obniżyć ciśnienie krwi,
  • przyczyniają się do zwiększenia gęstości kości,
  • wykazują pozytywny wpływ na skórę poprzez stymulację produkcji kolagenu,
  • pomagają obniżyć poziom cholesterolu.

Właściwości i pozytywny wpływ syropów ekologicznych na zdrowie zależy przede wszystkim od ich pochodzenia. Produkty spotykane powszechnie na sklepowych półkach są silnie przetworzone. Wynika to z chęci maksymalnego wydłużenia okresu przydatności do spożycia oraz ograniczenia kosztów produkcji. Otrzymane w ten sposób syropy mają niewiele walorów odżywczych. Ponadto zawierają duże ilości cukru, którego regularne spożywanie zwiększa ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób.

Ekologiczne syropy są wytwarzane z niewielkim dodatkiem miodu lub cukru trzcinowego. Często ich słodycz wynika jedynie z tego, co zawierają w sobie świeże owoce. To pozwala im zachować w 100% naturalny smak.

Najpopularniejsze rodzaje syropów ekologicznych

Producenci syropów ekologicznych pracują nad systematycznym podnoszeniem jakości oraz zapewnieniem różnorodności oferowanych wyrobów. Oczekują tego coraz bardziej świadomi konsumenci. Obok tradycyjnych, doskonale znanych produktów pojawiają się także nieco bardziej egzotyczne propozycje jak ekologiczny syrop daktylowy. Jest on bogatym źródłem potasu, fosforu, magnezu oraz polifenoli o właściwościach przeciwutleniających. Ciekawym pomysłem jest syrop z brązowego ryżu. Powstaje on na bazie sfermentowanego ryżu i zawiera w składzie enzymy, które mają korzystny wpływ na trawienie cukru. Bardzo cenny jest także syrop klonowy. W jego składzie znajduje się wapń, magnez, potas, cynk i żelazo.

Syropy ekologiczne – syrop z aronii

Spośród warzyw i owoców to właśnie aronia ma najsilniejsze działanie przeciwutleniające. Jej owoce nie kumulują szkodliwych pierwiastków jak ołów, kadm, arsen czy cyna. Ekologiczny syrop z aronii jest wolny od pestycydów, ponieważ ten gatunek rośliny nie wymaga oprysków. Można go rozcieńczyć z wodą lub używać jako dodatek do herbat, napojów oraz deserów.

Ekologiczny syrop z aronii to bogate źródło:

  • witamin z grupy B,
  • witaminy A, C i E,
  • soli mineralnych kwasów organicznych,
  • węglowodanów,
  • witaminy PP,
  • bioflawonoidów.

Owoce aronii stanowią element profilaktyki zawału serca, miażdżycy, udaru mózgu oraz chorób neurodegeneracyjnych. Wzmacniają naczynia krwionośne i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Ekologiczny syrop z aronii ma korzystny wpływ na układ nerwowy, pamięć, refleks oraz koncentrację. Zmniejsza napięcie nerwowe, pomaga przy stresie, depresji i nerwicy. Aronia stymuluje produkcję czerwonych krwinek, pomaga zapobiegać krwotokom zewnętrznym oraz wewnętrznym, a także krwotokom menstruacyjnym, zatorom i wylewom krwi do mózgu. Syrop z aronii oczyszcza i stymuluje obieg limfy. To dodaje sił witalnych szczególnie w przypadku osób ciężko pracujących fizycznie oraz aktywnie uprawiających sport.

Syropy ekologiczne – syrop z czarnego bzu

Ekologiczny syrop z czarnego bzu jest szczególnie polecany w okresie jesienno-zimowym. To prawdziwe bogactwo pektyn, garbników, kwasów organicznych, witaminy C i prowitaminy A. Owoce czarnego bzu zawierają sole mineralne bogate w wapń, potas, żelazo i glin. Najcenniejszym składnikiem syropu są flawonoidy oraz polifenole. Silnie stymulują one układ immunologiczny. Dzięki temu pomagają zwalczać gorączkę i kaszel. Duża zawartość witamin i soli mineralnych wzmacnia organizm i pozwala szybciej uporać się z przeziębieniem. Ekologiczny syrop z czarnego bzu ma działanie wykrztuśne i pomaga rozrzedzać katar. Ponadto chroni i wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych.

Ekologiczny syrop z czarnego bzu pomaga stabilizować krwioobieg oraz wzmacniać naczynia włosowate. Wykazuje także działanie przeczyszczające i przyczynia się do niwelowania wolnych rodników. Syrop z czarnego bzu jest zalecany osobom, które chcą przyspieszyć przemianę materii i zrzucić nadmiarowe kilogramy. W czarnym bzie występuje także cholina, która pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu w organizmie.

Syropy ekologiczne – syrop z czarnej porzeczki

Ekologiczny syrop z czarnej porzeczki zawiera duże ilości witaminy C, która jest silnym antyoksydantem oraz wspomaga prawidłowe działanie układu odpornościowego. Dzięki swoim właściwościom pomaga usuwać wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się organizmu. W zamierzchłych czasach owoce czarnej porzeczki były stosowane w celu zmniejszenia objawów infekcji oraz do łagodzenia bólów reumatycznych. Zawarte w nich flawonoidy wykazują działanie przeciwnowotworowe, a także wspierają oczyszczanie wątroby ze związków toksycznych.

Ekologiczny syrop z czarnej porzeczki ma wiele cennych właściwości:

  • wspomaga leczenie chorób serca,
  • obniża ryzyko zachorowania na miażdżycę,
  • wykazuje działanie bakteriobójcze, antywirusowe i przeciwgrzybiczne,
  • wspomaga proces odchudzania,
  • pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi,
  • stymuluje wzrost poziomu hemoglobiny we krwi,
  • reguluje ciśnienie tętnicze krwi,
  • wspiera prawidłowe funkcjonowanie serca,
  • wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego,
  • przyczynia się do zachowania prawidłowej ostrości widzenia,
  • pomaga zwalczyć stres i ma pozytywny wpływ na samopoczucie psychiczne.

Ekologiczny syrop z czarnej porzeczki jest ważnym elementem profilaktyki antyzawałowej.

syropy eko

Malinowe syropy ekologiczne

Ekologiczny syrop malinowy charakteryzuje się wyrazistym słodkim smakiem. Jest wytwarzany tradycyjną metodą. W jego składzie znajduje się odsączony sok oraz cukier, który często jest zastępowany miodem. Ekologiczny syrop malinowy można dodawać do kawy lub herbaty zamiast białego cukru. Świetnie sprawdzi się również jako uzupełnienie smacznych i zdrowych deserów. Jest bardzo lubiany jako dodatek do naleśników, lodów, racuchów, gofrów oraz koktajli.

Ekologiczny syrop malinowy zawiera:

  • antyoksydanty,
  • kwas salicylowy,
  • kwas elagowy.

Jest także bogatym źródłem witamin i minerałów jak:

  • witamina C,
  • witamina E,
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B6),
  • żelazo,
  • wapń,
  • magnez,

Maliny wykazują właściwości antyoksydacyjne nawet po przygotowaniu przetworów z owoców. Syrop ekologiczny z malin:

  • wspomaga regenerację i właściwy wzrost tkanek,
  • zmniejsza uczucie zmęczenia,
  • pomaga zachować prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową,
  • wspiera pracę układu nerwowego,
  • wykazuje właściwości przeciwnowotworowe,
  • działa ściągająco i przeciwbakteryjnie,
  • wspomaga leczenie chorób nerek i woreczka żółciowego.

Zawarte w syropie ekologicznym z malin polifenole mają działanie antyoksydacyjne i pomagają opóźniać procesy starzenia.

Wiśniowe syropy ekologiczne

Ekologiczny syrop wiśniowy to idealna baza do galaretki. Można go pić po wcześniejszym rozcieńczeniu z wodą oraz zastąpić nim cukier dodawany do herbaty i innych napojów. Bardzo ciekawie smakuje w połączeniu z kawą. Ekologiczny syrop wiśniowy poprawia samopoczucie i pomaga przeciwdziałać stanom zapalnym. Jego cechą charakterystyczną jest wysoki poziom polifenoli, które mają działanie antyoksydacyjne.

Ekologiczny syrop wiśniowy zawiera także kwasy fenolowe:

  • kwas chlorogenowy,
  • kwas kawowy,
  • kwas elagowy.

 W jego składzie znajduje się wiele cennych składników w tym:

  • flawonoidy (kwercetyna, kemeferol, katechina, epikatechina),
  • antocyjaniny.

Antocyjany mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe oraz antybakteryjne. Wspierają również profilaktykę otyłości oraz schorzeń układu sercowo-naczyniowego.

Żurawinowe syropy ekologiczne

Ekologiczny syrop żurawinowy ma charakterystyczny słodko-kwaskowaty smak. Jest szczególnie polecany w przypadku dolegliwości ze strony pęcherza moczowego. Ze względu na dużą zawartość witaminy C stanowi wsparcie dla organizmu w okresie jesienno-zimowym. Ekologiczny syrop żurawinowy:

  • wspomaga funkcjonowanie układu moczowego,
  • reguluje poziom cholesterolu we krwi,
  • pomaga zahamować rozwój miażdżycy,
  • wykazuje właściwości antyoksydacyjne,
  • pomaga opóźniać procesy starzenia się organizmu,
  • wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku,
  • pomaga zwiększyć elastyczność stawów.

Ekologiczny syrop żurawinowy zawiera w składzie:

  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • witaminy z grupy B,
  • antocyjany,
  • błonnik,
  • karoten.

Jest także bogatym źródłem minerałów w tym potasu, fosforu, magnezu, jodu, żelaza i sodu.

Syropy ekologiczne to duże wsparcie dla organizmu nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Podczas zakupu warto zwrócić uwagę, czy są produkowane z soku odsączonego z owoców. Syropy wytwarzane z koncentratów charakteryzują się niższą jakością i mniejszą zawartością cennych związków.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium