Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Mąka do smażenia racuchów bezglutenowych

Racuchy bezglutenowe możesz jeść nawet dwa lub trzy dni po ich usmażeniu. Aby jak najdłużej zachowały świeżość, to przechowuj je w lodówce. Dobrym sposobem jest przykrycie ich bawełnianą ściereczką, aby nie wchłonęły zapachów innych produktów spożywczych. Jeżeli chcesz odgrzać racuchy bezglutenowe, to najlepiej zrób to w piekarniku. Wystarczą trzy lub cztery minuty i podgrzanie go do 180 stopni Celsjusza.

Mąka na racuchy bezglutenowe

Jak zrobić racuchy bezglutenowe? Z czym można je jeść? Czy są zdrowe? Racuchy bezglutenowe to niewielkiej wielkości placki. Zalicza się je do tradycyjnych potraw w polskiej kuchni. Możesz je przygotowywać w bardzo wielu wersjach smakowych. Najczęściej podaje się je z jabłkami i smaży na złoty kolor. Tradycyjnie robi się je na drożdżach lub bez nich. W każdym wariancie są wybitnie smacznie. Lubią je zarówno dzieci, jak i dorośli. Jak przygotować racuchy, aby były trochę zdrowsze i nie zawierały w swoim składzie glutenu?

Co to są tradycyjne racuchy?

Te niewielkie placuszki będące wyróżnikiem kuchni polskiej przygotowuje się standardowo z mąki pszennej. Dodaje się do niej zsiadłe lub świeże mleko, drożdże oraz jajka. To najbardziej klasyczny przepis, ale jest jeszcze wiele innych. W internecie znajdziesz przepisy na racuchy z drożdżami i bez nich. Jedni robią je z jabłkami pokrojonymi na kawałki, a inni ze ścieranymi na tarce. Domowe racuchy możesz podawać ze śliwkami, rabarbarem, bananami lub bakaliami. Doskonale smakują w połączeniu z cukrem pudrem lub z bitą śmietaną. Są odpowiednim daniem zarówno na słodkie śniadanie, jak i na podwieczorek.

Inna ich wersja to racuchy ziemniaczane. Przygotowuje się je z ugotowanych i przetartych ziemniaków, jajek i cukru. Do tych składników powinieneś dodać jakiś tłuszcz. Może to być niewielka ilość tłustej śmietany lub łyżeczka masła. Racuchy z ziemniaków tradycyjnie smaży się na smalcu. Następnie trzeba je posypać cukrem typu kryształ i podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Jak przygotować racuchy bezglutenowe?

Szybkie racuchy bezglutenowe bez drożdży są trochę mniej popularną, ale też lubianą wersją tego dania. Powinny po nie sięgnąć przede wszystkim osoby z celiakią i uczuleniem na gluten. Brak tego alergenu w składzie sprawia, że nie muszą one rezygnować z tego słodkiego przysmaku. Ich dużą zaletą jest to, że bardzo szybko się je przygotowuje. Ciasto z mąki bezglutenowej na racuchy nie zawiera drożdży, więc nie musi rosnąć. Tradycyjne ciasto drożdżowe trzeba zostawić minimum na godzinę, aby było gotowe do dalszej obróbki. Natomiast ciasto z mąki bezglutenowej na racuchy możesz wrzucić na patelnię zaraz po jego wyrobieniu. Do racuchów bezglutenowych, aby odpowiednio wyrosły, bardzo często dodaje się proszek do pieczenia. Możesz również spróbować przygotować je z bezglutenowej mieszanki przeznaczonej do różnego rodzaju ciast oraz naleśników.

Poniżej znajdziesz składniki na 20 racuszków bezglutenowych na proszku do pieczenia.

Są to: mniej więcej 300 gramów mąki na racuchy bezglutenowe, 2 jajka, 1 szklanka kefiru, 2 łyżeczki cukru, 10 gramów proszku do pieczenia bez glutenu, 2 wcześniej obrane jabłka, olej do smażenia. Ostatnim składnikiem jest cukier puder, którym posypiesz gotowe racuszki bezglutenowe.

racuchy bezglutenowe

Jak przygotować ciasto z mąki bezglutenowej na racuchy bez drożdży?

Zacznij od obrania jabłek. Następnie zetrzyj je na tarce lub pokrój w drobną kosteczkę. Następnie w misce musisz połączyć ze sobą suche składniki. Są to: mąka bezglutenowa na racuchy, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Kolejnym krokiem jest dodanie do nich jajek i kefiru. Ubijaj ciasto bezglutenowe na racuchy za pomocą trzepaczki lub miksera. Pamiętaj, aby włączyć go na wolne obroty. Ciasto na racuchy bezglutenowe powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnym etapem jest dodanie do niego jabłek. Pamiętaj o tym, żeby dokładnie wymieszać całe ciasto łyżką. Teraz przyszedł już odpowiedni czas na rozgrzanie patelni i dodanie do niej oleju. Powinno być go dużo. Najlepiej, żeby zajmował nawet jedną trzecią wysokości patelni. Gdy patelnia się rozgrzeje, to chochelką powinieneś nabierać niewielkie porcje ciasta. Racuchy bezglutenowe smaż na małych ogniu aż do zrumienienia. Gdy już będą gotowe, to układaj je na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Ostatnim krokiem jest posypanie racuchów bezglutenowych cukrem pudrem. Dobrze będą one smakowały również w połączeniu z dżemem.

Czy wiesz, że …

… racuchy na Podlasiu tradycyjnie podawane są podczas wieczerzy wigilijnej. Na Kaszubach są to ruchanki. Wytwarza się je z ciasta chlebowego lub drożdżowego. Zostały wpisane na Listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego. Wynika z niej, że wartość średnicy gotowych racuszków powinna wynosić 5-7 cm a ich grubość ok. 0,5 cm.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800