Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Płatki Ryżowe BIO 300 g Bio Planet
Płatki Ryżowe BIO 300 g Bio Planet
8,09 zł 8,09 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO ryżowe płatki

Płatki Ryżowe

Płatki ryżowe

Płatki ryżowe są nie tylko lekkostrawne, ale również smaczne oraz bogate w wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Nic więc dziwnego, że zyskują na popularności i coraz częściej można je spotkać w codziennej diecie wielu osób. To ciekawa alternatywa dla innych rodzajów płatków, w tym m.in. kukurydzianych czy owsianych. Lubiane są zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. To sposób na szybkie, pożywne śniadanie lub przekąskę. Jakie właściwości i wartości odżywcze mają płatki ryżowe? Jak je przygotować? Dlaczego nie powinno ich zabraknąć w codziennym jadłospisie?

Co to są płatki ryżowe?

Płatki ryżowe ekologiczne produkowane są z ziaren ryżu. Cały proces jest bardzo prosty. Ziarna ryżu poddaje się działaniu pary wodnej, a następnie prasuje za pomocą specjalnych urządzeń. To sprawia, że zachowują one cenne wartości odżywcze. Po odpowiedniej obróbce są szybkie w przygotowaniu. Najczęściej produkt ten powstaje z białego ryżu, rzadziej z brązowego.

Płatki ryżowe BIO są niskotłuszczowe i dlatego są lekkostrawne i nie obciążają żołądka. Są jednym z najszybszych sposobów na przygotowanie smacznego, pożywnego śniadania. Wystarczy kilka dodatków, aby przyrządzić pyszne, odżywcze danie. Ekologiczne płatki ryżowe mogą bezpiecznie spożywać osoby cierpiące na nietolerancję tego składnika. Jest to produkt, który może pochwalić się bogatą zawartością cennych witamin oraz minerałów.

Wartości odżywcze i właściwości płatków ryżowych

Płatki ryżowe to bogate źródło wapnia. W 100 g produktu znajduje się nawet 30 g tego cennego pierwiastka. Jest on szczególnie istotny z punktu widzenia zdrowych i mocnych kości, a także zębów. Warto także wspomnieć o zawartości żelaza – jego niedobór może przyczyniać się do rozwoju anemii. To bogate źródło witamin z grupy B (głównie B1, B12) oraz białka. Dzięki temu powinny sięgać po nie osoby, które nie spożywają mięsa oraz jego przetworów. Jest to produkt idealny dla wegan.

Atutem płatków ryżowych pozostaje niewielka zawartość tłuszczu. Zawierają one stosunkowo dużo węglowodanów, dzięki czemu dostarczają energii do działania i są świetną propozycją na rozpoczęcie dnia. W ich składzie można znaleźć m.in. witaminę A, która wspomaga procesy widzenia oraz regeneracji. Pozytywnie wpływa również na odporność organizmu. Podobnie jak zawarta w produkcie witamina C. Nie zapominajmy także o obecności witamin E, D i K. Pierwsza z nich jest odpowiedzialna m.in. za przeciwdziałanie starzeniu się skóry. Dwie kolejne są istotne z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Oprócz powyższych składników w płatkach można znaleźć również m.in. sód, cynk, mangan, selen, magnez, fosfor, miedź oraz potas. Są to minerały niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Na koniec dodajmy, że ryżowe płatki wyróżniają się delikatnym smakiem. Najchętniej serwowane są na śniadanie, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić je na obiad lub kolację. Indeks glikemiczny płatków ryżowych BIO wynosi ok. 80 IG. 100 g produktu zawiera ok. 350 kcal. Do przygotowania pojedynczej porcji płatków ryżowych wykorzystuje się ok. 50 g produktu (ok. 175 kcal).

Płatki ryżowe w diecie odchudzającej

Dania z płatkami ryżowymi znalazły szczególne miejsce w diecie lekkostrawnej oraz odchudzającej. Chętnie sięgają po ten produkt osoby, które mają problemy gastryczne. Szczególnie polecane są na śniadanie, ponieważ dostarczają dość dużą dawkę energii i doskonale zaspakajają pierwszy głód. Produkt ten zawiera w sobie węglowodany złożone, które trawią się dłużej niż węglowodany proste. To odpowiada za dłuższe zapewnienie uczucia sytości. Nie ma również obaw o gwałtowny spadek stężenia glukozy we krwi.

Jak już zostało wspomniane, płatki ryżowe są lekkostrawne i pożywne. Na ich korzyść przemawia również niewielka zawartość tłuszczu. Ponadto zawierają szereg cennych składników mineralnych i witamin, o których niedobory łatwo w trakcie diety odchudzającej.

płatki ryźowe

Dla kogo płatki ryżowe?

Płatki z ziaren ryżu mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby chorujące na celiakię, alergie pokarmowe, małe dzieci, młodzież w fazie intensywnego wzrostu, a także osoby starsze. Z uwagi na dużą zawartość niektórych składników mineralnych polecane są cierpiącym na niedobory żelaza oraz anemię.

Płatki ryżowe polecane są małym dzieciom ze względu na dużą zawartość cennych składników odżywczych. Minerały i witaminy są niezwykle ważne w procesie rozwoju małego organizmu, dlatego też nie powinno ich zabraknąć w codziennej diecie najmłodszych.

Jak przygotować płatki ryżowe? Z czym je serwować?

Płatki ryżowe można przygotować na wodzie, mleku roślinnym lub mleku krowim (zarówno zwierzęcym, jak i roślinnym). Gotuje się je w proporcji 1:1, czyli np. do połowy szklanki cieczy wsypuje się połowę szklanki płatków. Dokładny opis przygotowania konkretnego produktu znajduje się na jego opakowaniu.

Ugotowane płatki ryżowe można wzbogacić różnymi dodatkami m.in. dżemem, świeżymi lub suszonymi owocami, orzechami czy cynamonem. Produkt ten można używać do ciastek, wypieków, jogurtu, koktajli, domowego musli oraz deserów. Niektórzy wykorzystują go jako zagęszczacz do zup i sosów (zamiast tradycyjnej mąki).

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800