Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

bez glutenu Ciastka bez glutenu

Ciastka bezglutenowe to smaczna przekąska dla osób cierpiących na celiakię, nietolerancję glutenu oraz alergie. Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodyczy zawierających duże ilości białego cukru, szkodliwych tłuszczów oraz sztucznych dodatków. Ciastka bezglutenowe są produkowane z wysokiej jakości składników pochodzących z certyfikowanych upraw. Oznaczenie przekreślonego kłosa daje pewność, że wybrany produkt jest w 100% wolny od glutenu.

Ciastka Bezglutenowe

Ciastka Pieguski Jasne bez Cukru Bezglutenowe 100 g Malu Food Ciastka Pieguski Jasne bez Cukru Bezglutenowe 100 g Malu Food
Cena:

8,49 zł

Cena regularna: 9,81 zł

Najniższa cena: 9,38 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Z jakiej mąki wypiekane są ciastka bezglutenowe?

Do wypieku ciastek bezglutenowych wykorzystywane są zamienniki mąki pszennej. Najczęściej stosowane i jednocześnie najbardziej uniwersalne to:

  • Mąka owsiana, która cechuje się neutralnym smakiem i zapachem.
  • Mąka ryżowa, która powstaje na bazie nasion ryżu i charakteryzuje się neutralnym smakiem i zapachem.
  • Mąka gryczana ma charakterystyczny, ciemny kolor oraz intensywny smak i zapach.
  • Mąka jaglana wyróżnia się żółtawą barwą oraz kleistą konsystencją.

W celu zapewnienia większej kleistości ciasta producenci dodają do wyżej wymienionych rodzajów mąkę sklejającą, która zawiera większą ilość skrobi. Najbardziej popularne bezglutenowe mąki sklejające to:

  • Mąka kukurydziana, która charakteryzuje się intensywnym smakiem i zapachem. Jest stosowana do wyrobu kruchych ciastek bezglutenowych.
  • Mąka ziemniaczana, która ma neutralny smak i zapach.
  • Mąka z tapioki, nie ma wpływu na smak wypiekanych ciastek.

Do wyrobu słodkich ciast bez glutenu, tortów i ciastek bezglutenowych używane są często mąki z ziaren i orzechów. Odznaczają się one wyrazistym smakiem. Tego typu mąki są dosyć ciężkie i zawierają dużą ilość tłuszczów. Dlatego powinny być używane w formie domieszki do innych typów.

ciastka bezglutenowe

Jakie składniki są używane do produkcji ciastek bezglutenowych?

Do produkcji ciastek bezglutenowych używa się wyłącznie zdrowych i naturalnych zamienników dla białego cukru, tłuszczów czy sztucznych aromatów. W pełni bezpieczną alternatywą dla cukru jest stewia, miód lub cukier trzcinowy. Producenci wykorzystują również naturalne aromaty z przypraw i owoców, które doskonale zastępują sztuczne polepszacze smaku. Ciastka bezglutenowe w zależności od rodzaju są wzbogacane dodatkiem nasion, pestek i orzechów. Stanowią one wartościowe źródło zdrowych tłuszczów, błonnika, magnezu i żelaza, a także związków o działaniu antyoksydacyjnym.

Wśród popularnych dodatków do ciastek bezglutenowych można wymienić także kakao, czekoladę, owoce, kokos oraz przyprawy korzenne. Wszystkie składniki pochodzą z certyfikowanych upraw, na których nie są stosowane nawozy sztuczne oraz chemiczne środki ochrony roślin.

Wybierając ciastka bezglutenowe, należy kierować się oznaczeniem umieszczonym na opakowaniu. Symbol przekreślonego kłosa to gwarancja, że w składzie danego produktu nie znajdują się nawet śladowe ilości glutenu. Na rynku dostępne są także produkty opisywane jako bezglutenowe, które jednak mogą zawierać minimalne ilości tego białka. Dzieje się tak najczęściej w sytuacji, gdy zakład produkcyjny wytwarza zarówno produkty bezglutenowe, jak i glutenowe. Nawet pomimo zachowania najwyższych standardów bezpieczeństwa może dojść do zanieczyszczenia krzyżowego. Alergen rozprzestrzenia się za pośrednictwem maszyn i akcesoriów. W przypadku mąki pszennej nawet mały podmuch wystarczy, aby unieść ją w powietrze i spowodować zanieczyszczenie innych produktów. Dlatego najlepiej wybierać wyroby od dostawców, którzy prowadzą tzw. monoprodukcję, a więc skupiają się wyłącznie na produktach bezglutenowych.

Ciastka bezglutenowe to zdrowe i smaczne przekąski, które są idealną alternatywą dla powszechnie dostępnych słodyczy. Dzięki mądremu wykorzystaniu naturalnych składników ciastka zachowują walory smakowe, a jednocześnie dostarczają wiele wartości odżywczych. Ciastka bezglutenowe to zdrowa przekąska, które sprawdzi się jako dodatek do śniadania, podwieczorek czy forma uzupełnienia energii po treningu.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium