Dynia jest jednoroczną rodziną z rodziny dyniowatych. W postaci dzikiej występuje w gorącym klimacie Ameryki. Jednak dynię uprawną hoduje się również w Polsce.
Owoc dyni o słodkawym, wilgotnym i gładkim miąższu można spożywać po obróbce cieplnej w różnych wersjach. Jednak najcenniejszym i najsmaczniejszym elementem składowym dyni są z pewnością jej nasiona. Pestki dyni mają płaski, migdałowaty kształt. Ich wnętrze jest jasnozielone, pokryte delikatną ciemnozieloną, prawie czarną powłoką. Z zewnątrz pestki otoczone są twardą białą łupinką, której się nie spożywa. Mają delikatny, orzechowy smak oraz chrupiąco-tłustawą konsystencję.
Pestki dyni pomogą w leczeniu schorzeń nerek, ponieważ wiele zawartych w nich witamin redukuje ilość wydalanego z moczem kwasu szczawiowego, a oprócz tego nasiona dyni przeciwdziałają powstawaniu kamieni nerkowych. Pestki dyni ekologiczne są też pomocne na skurcze mięśniowe, bóle nadgarstków i dłoni, dolegliwości związane z napięciem przedmiesiączkowych - drażliwość, bóle głowy, depresja, bolesność piersi.
Pestki dyni BIO, jak i wytłaczany z nich olej (najwartościowszy jest styryjski olej z pestek dyni) wykazują silne działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Zawdzięczają je obecności lignanów- związków roślinnych uczestniczących w znacznym stopniu w regulacji hormonalnej. Badania wykazują, że wpływają one także na białko interferon i aktywują je, wzmacniając w ten sposób siły obronne organizmu.
Pestki dyni mają właściwości przeciwpasożytnicze - pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów bytujących w przewodzie pokarmowym. Tak działa zawarta w nich kukurbitacyna, znajdująca się w błonce otaczającej nasiona. Substancja ta chroni nasiona przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów. Największa ilość kukurbitacyny znajduje się w miękkich i świeżych pestkach dyni, dlatego kurację przeciwpasożytniczą dobrze jest przeprowadzić jesienią.
Ekologiczne nasiona dyni zawierają w swoim składzie głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm potrzebuje do wytworzenia witaminy D, a także produkcji hormonów i budowy ścian komórkowych. Biorą one także udział w transporcie enzymów w naszym organizmie. Obecny w pestkach dyni kwas linolowy jest kwasem tłuszczowym egzogennym, którego nasz organizm nie może nagromadzić, dlatego powinien być regularnie dostarczany w diecie, a występuje on przede wszystkim w tłuszczach roślinnych.
Obecny w ziarnach dyni ekologicznych kwas oleinowy należy do grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i uczestniczy w wielu reakcjach enzymatycznych. Kwas palmitynowy zaś, ulegając procesowi spalania stanowi dla organizmu źródło energii niezbędnej do przebiegu reakcji metabolicznych.
Witaminy w pestkach dyni
Poza nienasyconymi kwasami tłuszczowymi ekologiczne pestki dyni zawierają dużo witamin. Wśród nich należy wymienić witaminę E znaną pod nazwą witaminy młodości, która, jako silny antyoksydant, m. in. opóźnia efekty starzenia, likwiduje stany zapalne i wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. Oprócz tego pestki dyni zawierają witaminy z grupy B: B1, B2, B3 i B6, odpowiadające w głównej mierze za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Witamina A ma korzystny wpływ na wzrost kości i zębów oraz na utrzymanie skóry, paznokci i włosów w dobrej kondycji. Bierze także udział w procesie widzenia i rozróżniania barw.
Witamina C, która obecna jest w pestkach dyni BIO, zwiększa odporność organizmu, wpływa korzystnie na produkcję kolagenu w komórkach, usprawnia gojenie się ran, zapobiega powstawaniu sińców i krwawieniu dziąseł, uszczelniając naczynia krwionośne. Istotne jest też, że nie tylko pestki dyni, ale cała dynia ma w swoim składzie witaminę C, dlatego warto ją spożywać, jak i nasiona, zwłaszcza w okresie zwiększonej podatności na infekcje.
Warto jeść pestki dyni także ze względu na zawartą w nich witaminę D, która bardzo pozytywnie wpływa na system mięśniowy i nerwowy, bierze też udział w metabolizmie kości. Pośrednio działa również przeciwbakteryjnie i zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych.
Obecny w ekologicznych pestkach dyni cynk ma doskonały wpływ na cerę; wygładza ją i rozjaśnia, wzmacnia włosy i paznokcie, przyspiesza gojenie ran. Cynk ma duże znaczenie w diecie mężczyzn: chroni on prostatę (może nawet przeciwdziałać guzom tego gruczołu), podnosi żywotność plemników, poprawia sprawność seksualną. Również niedobór manganu może obniżać popęd płciowy. Deficyt beta- karotenu natomiast osłabia działanie hormonów płciowych.
Pestki dyni to także selen, wapń, żelazo, sód i potas. Ze względu na swój bogaty skład, pestki dyni polecane są przy wielu dolegliwościach, a także jako profilaktyka wielu schorzeń. Ziarna dyni są zalecane także przy niedoczynności tarczycy.
Spożywanie pestek dyni ma udowodniony pozytywny efekt terapeutyczny w cukrzycy typu 2. Tryptofan zawarty w pestkach dyni w naszym organizmie przekształca się w melatoninę, czyli hormon snu, zażywanie pestek pomaga więc ułatwiać zasypianie. Łagodzą też objawy menopauzy, a także dzięki fitosterolom chronią układ krwionośny.
Wartości odżywcze pestek dyni w 100 gramach:
Energia: 2505 kJ / 602 kcal Tłuszcz: 48 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 8,4 g Węglowodany: 8,1 g - w tym cukry: 1,2 g Białko: 28 g
Pestki dyni w kuchni
Najpopularniejszym sposobem spożywania ekologicznych pestek dyni jest łuskanie całych nasion i dobieranie się do smacznej pestki. Pestki dyni dodaje się też do pieczywa, zarówno do środka, jak i jako chrupiącą posypkę. Dodaje się je do ciasta marchewkowego. Nasiona dyni mogą być składnikiem domowego muesli, owsianki, jaglanki, czy jogurtów.
Można także posypywać pestkami dyni sałaty, szczególnie te z dodatkiem fety, mozzarelli, czy sera koziego. Przygotowując zupę-krem, nie tylko z dyni, można wykorzystać olej z pestek dyni o brązowo-zielonym kolorze i łuskane pestki dla dekoracji na wierzchu zupy.
Z pestek dyni BIO warto też zrobić pyszną pastę wegańską - wystarczy zmiksować blenderem pestki dyni, czosnek, suszone pomidory, oliwę z oliwek i sos sojowy, by uzyskać bardzo sycącą pastę o ciekawym smaku.
Pestki dyni dodają wszelkim produktom kulinarnym specyficznej chrupkości oraz charakterystycznego tłuszczowo-orzechowego posmaku. Smak pestek dyni jest specyficzny, ale jest on łagodny i świetnie komponuje się z innymi potrawami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. Stosuje się na przykład ziarna dyni do ozdabiania lodów i deserów. Są popularnym dodatkiem w mieszankach orzechów i płatków. Doskonale smakują w towarzystwie suszonych owoców – rodzynek, żurawiny, moreli.
Ekologiczne pestki z dyni najlepiej spożywać rano, na śniadanie, aby zawarte w nich tłuszcze dostarczały nam energii na cały dzień. Pestki spożywane jako podwieczorek hamują uczucie głodu i pozwalają przetrwać do kolacji bez napadów głodu.
Pestki dyni - przeciwwskazania do spożycia
Nie zaleca się jednak zbyt częstego ich jedzenia, głównie ze względu na wysoką kaloryczność. 100 g pestek dyni to około 600 kalorii, czyli przeciętne śniadanie. Najlepsze rozwiązanie - więc stosować łyżkę, czyli około 15 g pestek dyni do śniadania, lub pół garści w ciągu dnia. 30 g dziennie to porcja, której lepiej nie przekraczać, i której kaloryczność odpowiada przeciętnemu podwieczorkowi.
Należy pamiętać o tym, że tłuszcze roślinne również tuczą. Spożywanie nadmiernych ilości pestek dyni może się więc przyczynić do wzrostu ilości tkanki tłuszczowej.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Dane wykorzystywane przez dostawcę oprogramowania sklepu - Shoper S.A. Na ich podstawie dokonywane są analizy, związane z rozwojem oprogramowania, oraz mierzona jest skuteczność kampanii reklamowych. Nie są łączone z innymi informacjami, podawanymi podczas rejestracji i składania zamówienia. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.