Dynia jest jednoroczną rodziną z rodziny dyniowatych. W postaci dzikiej występuje w gorącym klimacie Ameryki. Jednak dynię uprawną hoduje się również w Polsce.
Owoc dyni o słodkawym, wilgotnym i gładkim miąższu można spożywać po obróbce cieplnej w różnych wersjach. Jednak najcenniejszym i najsmaczniejszym elementem składowym dyni są z pewnością jej nasiona. Pestki dyni mają płaski, migdałowaty kształt. Ich wnętrze jest jasnozielone, pokryte delikatną ciemnozieloną, prawie czarną powłoką. Z zewnątrz pestki otoczone są twardą białą łupinką, której się nie spożywa. Mają delikatny, orzechowy smak oraz chrupiąco-tłustawą konsystencję.
Pestki dyni pomogą w leczeniu schorzeń nerek, ponieważ wiele zawartych w nich witamin redukuje ilość wydalanego z moczem kwasu szczawiowego, a oprócz tego nasiona dyni przeciwdziałają powstawaniu kamieni nerkowych. Pestki dyni ekologiczne są też pomocne na skurcze mięśniowe, bóle nadgarstków i dłoni, dolegliwości związane z napięciem przedmiesiączkowych - drażliwość, bóle głowy, depresja, bolesność piersi.
Pestki dyni BIO, jak i wytłaczany z nich olej (najwartościowszy jest styryjski olej z pestek dyni) wykazują silne działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Zawdzięczają je obecności lignanów- związków roślinnych uczestniczących w znacznym stopniu w regulacji hormonalnej. Badania wykazują, że wpływają one także na białko interferon i aktywują je, wzmacniając w ten sposób siły obronne organizmu.
Pestki dyni mają właściwości przeciwpasożytnicze - pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów bytujących w przewodzie pokarmowym. Tak działa zawarta w nich kukurbitacyna, znajdująca się w błonce otaczającej nasiona. Substancja ta chroni nasiona przed szkodliwym działaniem drobnoustrojów. Największa ilość kukurbitacyny znajduje się w miękkich i świeżych pestkach dyni, dlatego kurację przeciwpasożytniczą dobrze jest przeprowadzić jesienią.
Ekologiczne nasiona dyni zawierają w swoim składzie głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm potrzebuje do wytworzenia witaminy D, a także produkcji hormonów i budowy ścian komórkowych. Biorą one także udział w transporcie enzymów w naszym organizmie. Obecny w pestkach dyni kwas linolowy jest kwasem tłuszczowym egzogennym, którego nasz organizm nie może nagromadzić, dlatego powinien być regularnie dostarczany w diecie, a występuje on przede wszystkim w tłuszczach roślinnych.
Obecny w ziarnach dyni ekologicznych kwas oleinowy należy do grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i uczestniczy w wielu reakcjach enzymatycznych. Kwas palmitynowy zaś, ulegając procesowi spalania stanowi dla organizmu źródło energii niezbędnej do przebiegu reakcji metabolicznych.
Witaminy w pestkach dyni
Poza nienasyconymi kwasami tłuszczowymi ekologiczne pestki dyni zawierają dużo witamin. Wśród nich należy wymienić witaminę E znaną pod nazwą witaminy młodości, która, jako silny antyoksydant, m. in. opóźnia efekty starzenia, likwiduje stany zapalne i wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. Oprócz tego pestki dyni zawierają witaminy z grupy B: B1, B2, B3 i B6, odpowiadające w głównej mierze za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Witamina A ma korzystny wpływ na wzrost kości i zębów oraz na utrzymanie skóry, paznokci i włosów w dobrej kondycji. Bierze także udział w procesie widzenia i rozróżniania barw.
Witamina C, która obecna jest w pestkach dyni BIO, zwiększa odporność organizmu, wpływa korzystnie na produkcję kolagenu w komórkach, usprawnia gojenie się ran, zapobiega powstawaniu sińców i krwawieniu dziąseł, uszczelniając naczynia krwionośne. Istotne jest też, że nie tylko pestki dyni, ale cała dynia ma w swoim składzie witaminę C, dlatego warto ją spożywać, jak i nasiona, zwłaszcza w okresie zwiększonej podatności na infekcje.
Warto jeść pestki dyni także ze względu na zawartą w nich witaminę D, która bardzo pozytywnie wpływa na system mięśniowy i nerwowy, bierze też udział w metabolizmie kości. Pośrednio działa również przeciwbakteryjnie i zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych.
Obecny w ekologicznych pestkach dyni cynk ma doskonały wpływ na cerę; wygładza ją i rozjaśnia, wzmacnia włosy i paznokcie, przyspiesza gojenie ran. Cynk ma duże znaczenie w diecie mężczyzn: chroni on prostatę (może nawet przeciwdziałać guzom tego gruczołu), podnosi żywotność plemników, poprawia sprawność seksualną. Również niedobór manganu może obniżać popęd płciowy. Deficyt beta- karotenu natomiast osłabia działanie hormonów płciowych.
Pestki dyni to także selen, wapń, żelazo, sód i potas. Ze względu na swój bogaty skład, pestki dyni polecane są przy wielu dolegliwościach, a także jako profilaktyka wielu schorzeń. Ziarna dyni są zalecane także przy niedoczynności tarczycy.
Spożywanie pestek dyni ma udowodniony pozytywny efekt terapeutyczny w cukrzycy typu 2. Tryptofan zawarty w pestkach dyni w naszym organizmie przekształca się w melatoninę, czyli hormon snu, zażywanie pestek pomaga więc ułatwiać zasypianie. Łagodzą też objawy menopauzy, a także dzięki fitosterolom chronią układ krwionośny.
Wartości odżywcze pestek dyni w 100 gramach:
Energia: 2505 kJ / 602 kcal Tłuszcz: 48 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 8,4 g Węglowodany: 8,1 g - w tym cukry: 1,2 g Białko: 28 g
Pestki dyni w kuchni
Najpopularniejszym sposobem spożywania ekologicznych pestek dyni jest łuskanie całych nasion i dobieranie się do smacznej pestki. Pestki dyni dodaje się też do pieczywa, zarówno do środka, jak i jako chrupiącą posypkę. Dodaje się je do ciasta marchewkowego. Nasiona dyni mogą być składnikiem domowego muesli, owsianki, jaglanki, czy jogurtów.
Można także posypywać pestkami dyni sałaty, szczególnie te z dodatkiem fety, mozzarelli, czy sera koziego. Przygotowując zupę-krem, nie tylko z dyni, można wykorzystać olej z pestek dyni o brązowo-zielonym kolorze i łuskane pestki dla dekoracji na wierzchu zupy.
Z pestek dyni BIO warto też zrobić pyszną pastę wegańską - wystarczy zmiksować blenderem pestki dyni, czosnek, suszone pomidory, oliwę z oliwek i sos sojowy, by uzyskać bardzo sycącą pastę o ciekawym smaku.
Pestki dyni dodają wszelkim produktom kulinarnym specyficznej chrupkości oraz charakterystycznego tłuszczowo-orzechowego posmaku. Smak pestek dyni jest specyficzny, ale jest on łagodny i świetnie komponuje się z innymi potrawami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. Stosuje się na przykład ziarna dyni do ozdabiania lodów i deserów. Są popularnym dodatkiem w mieszankach orzechów i płatków. Doskonale smakują w towarzystwie suszonych owoców – rodzynek, żurawiny, moreli.
Ekologiczne pestki z dyni najlepiej spożywać rano, na śniadanie, aby zawarte w nich tłuszcze dostarczały nam energii na cały dzień. Pestki spożywane jako podwieczorek hamują uczucie głodu i pozwalają przetrwać do kolacji bez napadów głodu.
Pestki dyni - przeciwwskazania do spożycia
Nie zaleca się jednak zbyt częstego ich jedzenia, głównie ze względu na wysoką kaloryczność. 100 g pestek dyni to około 600 kalorii, czyli przeciętne śniadanie. Najlepsze rozwiązanie - więc stosować łyżkę, czyli około 15 g pe