Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

ekologiczne orzechy laskowe

Orzechy laskowe

Orzechy laskowe są to owoce leszczyny pospolitej, gęstego krzewu występującego na terenie całej Europy i w części Azji. Pojawiają się we wrześniu, są okrągławe, z jednym końcem lekko w szpic, w kolorze jasnego brązu.
Dawniej orzechy laskowe były symbolem tajemnicy (zapewne z uwagi zamknięcie w twardej łupinie) oraz płodność i małżeństwa. Współczesne badania potwierdzają, że regularne jedzenie orzechów laskowych zwiększa potencję oraz wpływa pozytywnie na rozwój płodu.

Orzechy laskowe - zalety

Największą zaletą orzechów laskowych jest obecność dużej ilości witaminy E, nazywanej „witaminą młodości i płodności”.
W składzie orzechów laskowych znajdziemy także witaminę C, witaminę A, witaminę K, kwas foliowy czy niacynę. Wśród mikroelementów ważne miejsce zajmuje potas sprzyjający utrzymaniu stałego poziomu ciśnienia oraz cenne dla naszych kości i zębów – fosfor i wapń.
Warto wspomnieć o występującym w orzechach laskowych żelazie, magnezie i cynku.

Orzechy laskowe są źródłem błonnika oraz argininy – aminokwasu pośrednio przyczyniającego się do poszerzenia światła naczyń krwionośnych, a tym samym wspomagającego regulację ciśnienia i redukującego ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Został udowodniony jego korzystny wpływ na wydolność organizmu, dlatego aminokwas ten cieszy się popularnością zwłaszcza wśród osób aktywnych fizycznie. Poza tym arginina przyspiesza proces gojenia się ran, oparzeń i innych uszkodzeń skóry.

Indeks glikemiczny orzechów laskowych wynosi jedynie 15, więc mogą bez obaw spożywać je cukrzycy. Badania dowodzą, że orzechy laskowe przyczyniają się do obniżenia poziomu cukru we krwi, dlatego zostały docenione jako produkt przydatny w profilaktyce cukrzycy typu 2.
Orzechy laskowe wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Regularne spożycie może wpłynąć na zwiększenie efektywności procesów myślowych, a także być wsparciem dla naszej pamięci i koncentracji. Chrupanie orzechów laskowych może okazać się przydatne w sytuacjach stresujących – przyczyniają się one do obniżenia napięcia nerwowego i redukują skutki psychicznego zmęczenia.

Orzechy laskowe w kuchni

Orzechy laskowe świetnie sprawdzają się w kuchennych przepisach jako dodatek do różnego rodzaju sałatek, mięs i makaronów. Idealnie komponują się zarówno ze smakami słodkimi, jak i pikantnymi.
Ze względu na wysoką wartość energetyczną stanowią świetny składnik wielu artykułów spożywczych.
Są wykorzystywane również do wytwarzania doskonałych nalewek znanych z leczniczych właściwości, zwłaszcza podczas problemów z układem trawiennym.
Najsmaczniejsze będą tuż po wyjęciu z łupiny, chroniącej je przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak wilgoć czy światło. Z tego też względu nie powinno się kupować łuskanych orzechów laskowych sprzedawanych na wagę. Przed ich zjedzeniem należy upewnić się, czy nie zostały zaatakowane przez pleśń. Można rozpoznać to po charakterystycznym zapachu.

Orzechy laskowe na słodko

Orzechy laskowe są szczególnie cenione w cukiernictwie. Czekolada z orzechami laskowymi należy wśród konsumentów do ulubionych słodyczy. Orzechy laskowe są dodawane również do ciast, batoników, pralinek i innych słodkości.
Kolejną popularną przekąską z dodatkiem orzechów laskowych jest krem czekoladowo-orzechowy. Warto taki smakołyk przygotować w domu. Orzechy laskowe wystarczy uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni. Dzięki temu zabiegowi staną się bardziej miękkie i aromatyczne, łatwo pozbędziemy się przylegającej do nich skórki. Następnie orzechy blendujemy i łączymy z naturalnym kakao, miodem i mlekiem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl