ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy
Opcje przeglądania
Bez glutenu (z oznaczeniem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Bez jaj

BIO Czekolady BIO

Ekologiczna czekolada

Czekolada BIO to idealne połączenie smacznej i zdrowej przekąski. Najbardziej popularny rodzaj słodyczy, który w wersji EKO charakteryzuje się prostym, naturalnym składem oraz pełnią wartości odżywczych. Czekolada po raz pierwszy pojawiła się w kulturze Majów, którzy żyli na terenach dzisiejszego Meksyku. Podobnie jak Aztekowie pili oni mocny i aromatyczny napój przygotowywany z ziaren kakaowca. Historia czekolady znanej w obecnej formie rozpoczęła się jednak dopiero w drugiej połowie XIX wieku, kiedy to do miazgi kakaowej zaczęto dodawać cukier i tłuszcz kakaowy.

Jak powstaje czekolada ekologiczna?

Czekolada ekologiczna powstaje przede wszystkim z miazgi kakaowej, która jest pozyskiwana z kakaowca. To bardzo delikatne drzewo, które występuje naturalnie w strefie międzyzwrotnikowej. Rośnie ono przede wszystkim w puszczy, pod osłoną innych drzew. Kakaowiec nie lubi bezpośredniego kontaktu ze słońcem. Smak kakao używanego do produkcji czekolady EKO zależy od wilgotności, wysokości plantacji, temperatury oraz zróżnicowania flory otaczającej uprawę.

Surowiec do produkcji czekolady ekologicznej jest pozyskiwany z plantacji zakładanych w ściśle określonych warunkach. Tradycyjne uprawy są często zlokalizowane na dużych połaciach ziemi w pełnym słońcu. Do ochrony delikatnych drzew stosowane są duże ilości nawozów sztucznych oraz środków ochrony roślin. Plantacje ekologiczne są zakładane na niewielkich powierzchniach zlokalizowanych w dżungli. Na plantacjach ekologicznych unika się modyfikacji genetycznych oraz stosowania środków chemicznych.

W procesie produkcji BIO czekolady bardzo ważny jest etap prażenia. Ma on duży wpływ na jakość produktu końcowego. Ziarna kakaowca są bardzo delikatne, dlatego ich obróbka termiczna powinna odbywać się w temperaturze 120-160 stopni. Czas prażenia to 15-40 minut. W jego trakcie zachodzą dwa procesy – reakcja mailarda oraz karmelizacja. To one decydują o przyszłym smaku czekolady ekologicznej. Ziarna kakaowca charakteryzują się bukietem kilkuset aromatów. Prażenie pomaga wydobyć niektóre z nich. Do produkcji eko czekolady wykorzystuje się ziarna kakao pozbawione łuski. W procesie rafinacji są one rozdrabniane przy użyciu specjalnych, kamiennych młynów do średnicy poniżej 20 mikronów. Jednocześnie odbywa się konszowanie, czyli mieszanie masy czekoladowej. Oba procesy zachodzą w temperaturze 35-70 stopni. W efekcie z masy czekoladowej odparowane zostają niepożądane aromaty, pozostałe po procesie fermentacji ziarna kakaowego. W przypadku użycia kamiennych młynów proces rafinacji i konszowania trwa 40-80 godzin.

Po uformowaniu bloków czekolada ekologiczna jest szczelnie zabezpieczana i przez kilka tygodni leżakuje. Po tym czasie masa czekoladowa jest temperowana, czyli podgrzewana do 45-50 stopni, a następnie schładzana do 30 stopni. Po takim przygotowaniu przelewa się ją do form i pakuje po zastygnięciu.

czekolada ekologiczna

Właściwości BIO czekolady

Czekolada ekologiczna to bogate źródło magnezu i witamin z grupy B, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ponadto przyczyniają się do wzmożonej produkcji serotoniny, która jest nazywana hormonem szczęścia. Czekolada ekologiczna to także wartościowe źródło żelaza. Pierwiastek ten odgrywa ważną rolę w procesie produkcji czerwonych krwinek oraz dystrybucji tlenu w organizmie. Czekolada BIO zawiera również niacynę, która wspomaga uwalnianie energii zawartej w spożywanym pokarmie. Stanowi także wartościowe źródło flawonoidów, które hamują proces utleniania złego cholesterolu oraz stymulują ogólną odporność organizmu. Użyte do produkcji czekolady ekologicznej kakao jest bogatym źródłem antyoksydacyjnych polifenoli.

Włączenie czekolady ekologicznej do zbilansowanej diety stymuluje produkcję tlenku azotu. Związek ten powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, co przekłada się na obniżenie ciśnienia krwi. Tlenek azotu podnosi poziom ochronnego cholesterolu HDL i chroni przed utlenianiem jego złej frakcji LDL. Czekolada ekologiczna zawiera wartościowe aminokwasy, w tym tryptofan, który bierze udział w produkcji serotoniny.

Czekolada ekologiczna występuje nie tylko w doskonale znanej wersji gorzkiej i mlecznej. Powszechnie dostępne są również warianty z różnego rodzaju dodatkami, jak suszone owoce i orzechy, przyprawami (wanilia, cynamon) czy nadzieniem. Do produkcji każdej z tych wersji używa się wyłącznie składników pochodzących z certyfikowanych upraw ekologicznych.

Czy wiesz, że…

…do wytworzenia 450 g. czekolady potrzebnych jest około 400 ziaren kakao? Aż 70% upraw, z których pozyskuje się ziarna kakaowca, znajduje się w Afryce, a 40% jest zlokalizowanych na terenie Wybrzeża Kości Słoniowej. Producenci czekolady zużywają blisko 40% światowego zapotrzebowania na migdały oraz 20% na orzeszki ziemne.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium