Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

bez glutenuBezglutenowe Mleko Migdałowe

Mleko migdałowe wytwarza się ze blanszowanych migdałów oraz wody. Ma ciekawy smak i wiele wartości odżywczych. Mleko migdałowe bezglutenowe jest jednym z najczęściej wybieranych napojów roślinnych. Zyskało zdecydowanie na popularności po 2000 roku. Właśnie wtedy zaczęło się dużo mówić o tym, że mleko sojowe nie jest tak zdrowe, jak wcześniej mówiono. Dlatego zaczęto poszukiwać innego napoju roślinnego, które byłoby w stanie zastąpić tradycyjne mleko krowie.

Bezglutenowy napój migdałowy

Mogłoby się wydawać, że skoro mleko migdałowe jest popularne dopiero od 20 lat, to jest nowością. Znano je już w średniowieczu. Zastępowano nim mleko krowie w czasie postów. Wtedy ludzie nie mogli jeść mięsa, jajek, nabiału. Po prostu niczego, co zawierało w sobie tłuszcz. W średniowieczu po mleko migdałowe mogli sięgać wyłącznie przedstawiciele klas wyższych, ponieważ było bardzo drogie. Dziś każdy może je włączyć do swojej diety bez większych wyrzeczeń.

Mleko migdałowe bezglutenowe w przeszłości

Mleko migdałowe bezglutenowe w poprzednich wiekach było często dodawane do potraw najbogatszych ludzi. Cieszyło się bardzo dużą popularnością. W książce kucharskiej z XIV wieku nawet ¼ potraw zawierała właśnie ten składnik. W średniowieczu mleko migdałowe bezglutenowe było lubiane również ze względu na to, że dużo mniej się psuło niż mleko od krowy.

Co ciekawe, w dawnych czasach z mleka migdałowego, produkowano również masło. Można je poddawać procesowi fermentacji za pomocą specjalnych szczepów bakterii jogurtowych lub grzybków kefirowych. Właśnie dlatego wykorzystuje się je do produkowania wegańskich jogurtów i kefirów.

Czy mleko migdałowe bezglutenowe jest mlekiem?

Nie, chociaż taka jest jego potoczna nazwa. Tak naprawdę jest to napój roślinny, którego podstawą są migdały oraz woda. Często w przepisach kulinarnych wykorzystuje się je jako zamiennik tradycyjnego mleka krowiego. Jest ono również odpowiednim dodatkiem do porannej kawy.

Mleko migdałowe bezglutenowe charakteryzuje się białawym kolorem, subtelnym, słodkim smakiem z orzechowymi nutami. Mleko migdałowe bezglutenowe jest odpowiednim wyborem dla wegetarian, wegan oraz osób cierpiących na nietolerancję glutenu lub laktozy. Ten ostatni wymieniony składnik jest cukrem mlecznym. Jeżeli jesteś na diecie bezglutenowej, to zanim kupisz dane mleko, to bardzo dokładnie przeczytaj jego skład. Najbezpieczniejszym wyborem jest mleko migdałowe oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. Wtedy będziesz miał pewność, że nie zawiera ono szkodliwego dla Ciebie glutenu. Produkt taki został przebadany na jego obecność oraz posiada wymagane prawem certyfikaty.

bezglutenowe mleko migdałowe

Jakie wartości odżywcze ma mleko migdałowe bezglutenowe?

Ogólna wartość odżywcza mleka migdałowego bezglutenowego jest zależna od ilości i jakości wykorzystanych do jego wyprodukowania migdałów. Równie ważna jest ilość dodatków. Chodzi tutaj nie tylko o cukier, ale również o witaminy i minerały. Najwięcej wartości odżywczych ma mleko migdałowe bezglutenowe niesłodzone i fortyfikowane.

Mleko migdałowe bezglutenowe jest odpowiednie dla osób na diecie odchudzającej, ponieważ zawiera niewiele kalorii. W 100 ml tego rodzaju mleka znajdują się tylko 24 kcal. Natomiast w całej szklance mleka jest około 60 kcal. Mleko migdałowe bezglutenowe zawiera niewiele białka (0,5 g/100 g) i tłuszczu (1,1 g/100 g – mniej niż mleko 1,5%). Dodatkowo, w jego składzie znajduje się bardzo niewiele węglowodanów (1,4 g cukrów strawnych). Jest w nim tylko 1,6 g błonnika. Mleko migdałowe bezglutenowe ma również w swoim składzie witaminy D, E, B2 i B12. W fortyfikowanych napojach roślinnych znajduje się jeszcze wapń.

Mleko migdałowe bezglutenowe mają w swoim składzie bardzo niewiele fosforu (10 mg/100 g). Może on wspierać proces wchłaniania wapnia. Prawidłowe absorbowanie przez organizm tych dwóch pierwiastków jest bardzo ważne dla utrzymania kości w dobrej kondycji. W mleku migdałowym bezglutenowym występuje również kwas fitynowy. Ze względu na to, że może on utrudniać prawidłowe wchłanianie niektórych składników mineralnych, w szczególności cynku, magnezu i żelaza, to warto pić mleko migdałowe bezglutenowe w umiarkowanych ilościach.

Mleko migdałowe bezglutenowe - gdzie kupić?

Obecnie mleko migdałowe bezglutenowe możesz kupić w bardzo wielu sklepach stacjonarnych i internetowych. Występują w hipermarketach, dyskontach spożywczych oraz w niektórych drogeriach i aptekach. Cena mleka migdałowego bezglutenowego to około dziesięć złotych. Możesz znaleźć mleko migdałowe bezglutenowe w wielu wersjach, na przykład niesłodzonej, słodzonej, waniliowej i czekoladowej.

Czy wiesz, że…

… gdy chcesz samodzielnie zrobić mleko z migdałów, to przy kupowaniu powinieneś zwracać uwagę na ich wygląd. Najszlachetniejsze mają gładką i pomarańczową skórkę, są duże, owalne, a także przyjemnie chrupiące. Jeśli chcesz, aby migdały dłużej zachowały świeżość, chrupkość i najcenniejsze wartości odżywcze, pamiętaj, aby przechowywać je w lodówce.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800