Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

Ekologiczne orzechy włoskie, orzech włoski

Orzechy włoskie

Ponad 60% masy orzechów włoskich stanowi tłuszcz. Pozostałe składniki to białko (15g na 100g), błonnik (5g na 100g), węglowodany (9g na 100g) oraz takie minerały, jak magnez, fosfor, cynk, mangan, miedź czy wapń. Nie zapominajmy też o witaminach: B-kompleks, E i C.

Orzechy włoskie - cenne właściwości

Nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w orzechach włoskich obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają powstawaniu blaszek miażdżycowych oraz rozwojowi chorób układu krążenia. Podobne działanie ma L-arginina, aminokwas, który pomaga obniżyć całkowitą wartość cholesterolu frakcji LDL w osoczu krwi.

Jednym z kwasów tłuszczowych występujących w orzechach włoskich jest kwas elagowy. To jeden z kwasów fenolowych, który współwystępuje w roślinach z flawonoidami i sterolami. Wykazuje on silne działanie antynowotworowe – usuwa wolne rodniki, chroni DNA i zapobiega mutowaniu komórek. Wraz z witaminą E oraz garbnikami i flawonoidami stanowi więc niezwykle silną barierę antymutagenną i przeciwnowotworową. Dodatkowo zapobiega osteoporozie i chroni układ kostny.

Orzechy włoskie obfitują również w kwas linolowy oraz alfa-linolenowy – kwasy istotne dla prawidłowego rozwoju płodu.
Porcja orzechów dziennie to prawdziwy skarb dla osób przepracowanych i przemęczonych, często popadających w irytację, z zaburzeniami pamięci, żyjących w stresie oraz mających problemy ze snem.

Pierwszym z tych cennych składników jest magnez - makroelement, który faktycznie poprawia pamięć i zdolność koncentracji, a także spowalnia proces starzenia się mózgu i wyniszczania neuronów oraz zapobiega arytmii serca. Kolejny to kwas foliowy, który wraz z innymi witaminami z grupy B, obecnymi w orzechach włoskich (witamina B1, B2 i B3), zapobiega bezsenności, rozkojarzeniom i nerwowości, a także wyraźnie poprawia nastrój Obniża również poziom homocysteiny we krwi.

Inny cenny składnik orzechów włoskich to witamina E, która w ich przypadku przybiera formę nie α-tokoferolu (jak migdały i orzechy laskowe) lecz γ-tokoferolu, posiadającego szczególne właściwości dla zdrowia – m.in. układu krwionośnego.

Orzechy włoskie zawierają l-argininę - aminokwas przydatny dla zachowania zdrowia układu krwionośnego. Czasami znaleźć ją można jako składnik suplementów.

Spożycie odpowiedniej ilości orzechów włoskich przyczynia się do poprawy składu mikroflory przewodu pokarmowego, co w efekcie może wpłynąć na redukcję czynników chorobotwórczych.

Pod względem ilości antyoksydantów biją na głowę pozostałe orzechy. Mają dwukrotnie więcej antyoksydantów niż pozostałe orzechy, co przekłada się na działanie antynowotworowe orzechów włoskich – w tym zwalczanie wolnych rodników, obniżenie ryzyka licznych poważnych chorób.
Zwalczanie wolnych rodników oznacza kolejną korzyść – nasz organizm wolniej się starzeje, dłużej pozostajemy w dobrej formie. Zawarte w orzechach włoskich polifenole są potężną bronią w walce o zdrowie w późnym wieku.

Orzechy włoskie - przeciwwskazania

Chociaż jak widać na powyższych przykładach prozdrowotne właściwości orzechów włoskich są wszechstronne, ostrożność powinny zachować osoby mogące mieć problemy z kamieniami nerkowymi. Dzieje się tak z uwagi na zawartość w tych orzechach szczawianów znanych z przyczyniania się do tworzenia kamieni.

Choć są również wysoce kaloryczne (654 kcal na 100 gram głównie w postaci zdrowych form tłuszczy), jedzone z umiarem wpływają korzystnie na tę sferę zdrowia. Posiadają one dużą ilość wysokiego jakościowo białka oraz niski indeks glikemiczny, co sprawia, że po ich zjedzeniu będziemy dłużej odczuwać nasycenie. Gdy dodamy do tego dużą zawartość błonnika – mamy jedzenie dobre dla linii.
Orzechy włoskie dają bardzo dużo energii, pochodzącej przede wszystkich ze zdrowych form tłuszczy (omega-3). W składnikach warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość manganu.

Orzechy włoskie posiadają charakterystyczną skórkę o nieco gorzkawym smaku. Tak jak w przypadku różnego typu orzechów i owoców także i tu skórka jest bogatym źródłem walorów zdrowotnych, dla których dobrze jest ją zjeść wraz z orzechem. Znakomita większość antyoksydantów, o których pisaliśmy, znajduje się właśnie w tej warstwie orzecha.

Orzechy włoskie są jednymi z mniej odpornych orzechów na przechowywanie. Dość szybko jełczeją. Dlatego należy przechowywać je w chłodnym, ciemnym miejscu. Orzechy można też zamrażać.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl