Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Orzechy Włoskie BIO 300 g Bio Planet
Orzechy Włoskie BIO 300 g Bio Planet
25,79 zł 22,99 zł
szt.
Orzechy Włoskie BIO 100 g Bio Planet
Orzechy Włoskie BIO 100 g Bio Planet
10,59 zł
szt.
Orzechy Włoskie BIO 1 kg Bio Planet
Orzechy Włoskie BIO 1 kg Bio Planet
84,39 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO orzechy włoskie

Orzechy Włoskie

Orzechy włoskie

Orzech włoski to drzewo powszechnie występujące na terenie południowo-wschodniej Europy, w szczególności w krajach bałkańskich. Rośnie również na większości obszarów Azji i w Ameryce Północnej. Jego polska nazwa wzięła się nie od Włoch, ale od Wołoszczyzny, krainy historycznej w Rumunii, skąd gatunek ten do nas przywędrował. Najcenniejsza częścią orzecha włoskiego są jego owoce.

Pojawiają się w połowie września. Zamknięte w twardej, zdrewniałej łupinie jądra mają lekko gorzki smak. Wytwarza się z nich ceniony w kulinariach i w kosmetyce olej. Orzechy włoskie są znane w Europie od dawna – pochodzące z Azji zostały spopularyzowane przez Rzymian na terenach krajów starego kontynentu.

Orzechy włoskie - cenne właściwości

Ponad 60% masy orzechów włoskich stanowi tłuszcz. Pozostałe składniki to białko (15g na 100g), błonnik (5g na 100g), węglowodany (9g na 100g) oraz takie minerały, jak magnez, fosfor, cynk, mangan, miedź czy wapń. Nie zapominajmy też o witaminach: B-kompleks, E i C.

Ekologiczne orzechy włoskie posiadają swoim składzie nienasycone kwasy tłuszczowe.

Jednym z kwasów tłuszczowych występujących w ekologicznych orzechach włoskich jest kwas elagowy. To jeden z kwasów fenolowych, który współwystępuje w roślinach z flawonoidami i sterolami. Wraz z witaminą E oraz garbnikami i flawonoidami stanowi więc niezwykle silną barierę antymutagenną. 

Orzechy włoskie ekologiczne obfitują również w kwas linolowy oraz alfa-linolenowy.
Porcja orzechów dziennie to prawdziwy skarb dla osób przepracowanych i przemęczonych, często popadających w irytację, z zaburzeniami pamięci, żyjących w stresie oraz mających problemy ze snem.

Pierwszym z tych cennych składników jest magnez - makroelement, który faktycznie poprawia pamięć i zdolność koncentracji, a także spowalnia proces starzenia się mózgu i wyniszczania neuronów. Kolejny to kwas foliowy, który wraz z innymi witaminami z grupy B, obecnymi w ekologicznych orzechach włoskich (witamina B1, B2 i B3), zapobiega bezsenności, rozkojarzeniom i nerwowości, a także wyraźnie poprawia nastrój.

Inny cenny składnik BIO orzechów włoskich to witamina E, która w ich przypadku przybiera formę nie α-tokoferolu (jak migdały i orzechy laskowe) lecz γ-tokoferolu, posiadającego szczególne właściwości dla zdrowia.

Orzechy włoskie zawierają l-argininę - aminokwas przydatny dla zachowania zdrowia układu krwionośnego. Czasami znaleźć ją można jako składnik suplementów.

Spożycie odpowiedniej ilości orzechów włoskich ekologicznych przyczynia się do poprawy składu mikroflory przewodu pokarmowego.

Pod względem ilości antyoksydantów biją na głowę pozostałe orzechy. Mają dwukrotnie więcej antyoksydantów niż pozostałe orzechy.
Zwalczanie wolnych rodników oznacza kolejną korzyść – nasz organizm wolniej się starzeje, dłużej pozostajemy w dobrej formie. Zawarte w orzechach włoskich polifenole są potężną bronią w walce o zdrowie w późnym wieku.

Wartości odżywcze w orzechach włoskich w 100 gramach:

Energia: 2799 kJ / 679 kcal
Tłuszcz: 63 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 6 g
Węglowodany: 6,9 g
- w tym cukry: 2,4 g
Białko: 15 g
Sól: 0 g

orzechy włoskie ekologiczne

Orzechy włoskie - przeciwwskazania

Chociaż jak widać na powyższych przykładach prozdrowotne właściwości ekologicznych orzechów włoskich są wszechstronne, ostrożność powinny zachować osoby mogące mieć problemy z kamieniami nerkowymi. Dzieje się tak z uwagi na zawartość w tych orzechach szczawianów znanych z przyczyniania się do tworzenia kamieni.

Choć są również wysoce kaloryczne (679 kcal na 100 gram głównie w postaci zdrowych form tłuszczy), jedzone z umiarem wpływają korzystnie na tę sferę zdrowia. Posiadają one dużą ilość wysokiego jakościowo białka oraz niski indeks glikemiczny, co sprawia, że po ich zjedzeniu będziemy dłużej odczuwać nasycenie. Gdy dodamy do tego dużą zawartość błonnika – mamy jedzenie dobre dla linii.
Orzechy włoskie dają bardzo dużo energii, pochodzącej przede wszystkich ze zdrowych form tłuszczy (omega-3). W składnikach warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość manganu.

Orzechy włoskie posiadają charakterystyczną skórkę o nieco gorzkawym smaku. Tak jak w przypadku różnego typu orzechów i owoców także i tu skórka jest bogatym źródłem walorów zdrowotnych, dla których dobrze jest ją zjeść wraz z orzechem. Znakomita większość antyoksydantów, o których pisaliśmy, znajduje się właśnie w tej warstwie orzecha.

Przechowywanie orzechów włoskich

Orzechy włoskie BIO są jednymi z mniej odpornych orzechów na przechowywanie. Dość szybko jełczeją. Dlatego należy przechowywać je w chłodnym, ciemnym miejscu. Orzechy można też zamrażać.

Orzechy włoskie w kosmetykach

Orzechy włoskie ekologiczne są cenione w kosmetyce z uwagi na ich antybakteryjne i ściągające właściwości, wynikające z obecności cynku, witaminy C oraz działających przeciwzapalnie flawonoidów i garbników. Wyciąg z orzecha włoskiego może stanowić składnik maseczek i peelingów do skóry wrażliwej czy skłonnej do trądziku. Jako składnik szamponów, przeciwdziała nadmiernemu przetłuszczaniu się włosów.

Wywar z liści orzecha włoskiego sprawdza się jako remedium na nadmierną potliwość stóp i grzybicę. Łupiny i liście orzecha włoskiego zawierają naturalny barwnik o nazwie juglon. Dodaje się go do balsamów i kremów brązujących oraz kosmetyków do włosów, mających nadać brązowemu kolorowi głęboki odcień. Juglon znajduje się również w podłożu wokół rosnącego orzecha i uniemożliwia rozwój w jego obrębie innych roślin.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800