Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO makaron z ciecierzycy

Makaron z ciecierzycy

Makaron z ciecierzycy jest produktem bezglutenowym, pełnym wartościowych składników odżywczych. To bogate źródło białka, które szczególnie doceniają osoby na diecie wegetariańskiej oraz aktywne fizycznie. Jego atutem jest szybkość przygotowania. Stanowi świetną bazę do przyrządzenia zarówno pożywnych dań obiadowych, jak i smacznych przystawek.

Co to jest makaron z ciecierzycy?

Makaron z ciecierzycy BIO należy do produktów naturalnych. Wyprodukowany jest z ekologicznych składników. Dla wielu osób może być ważną informacją to, że jest to makaron bezglutenowy. Jest to produkt chętnie wykorzystywany w diecie osób aktywnych fizycznie. To świetna alternatywa dla tradycyjnych makaronów. Z jego pomocą można wzbogacić jadłospis – szczególnie w sytuacji, gdy unika się zbóż oraz ogranicza spożycie węglowodanów.

Po ekologiczny makaron z ciecierzycy chętnie sięgają m.in. osoby cierpiące na cukrzycę. Duża zawartość błonnika oraz białka roślinnego zmniejsza ryzyko wystąpienia gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.

Jak powstaje makaron z ciecierzycy?

Makaron z roślin strączkowych podobnie jak tradycyjny produkowany jest z mąki. W przypadku makaronu z ciecierzycy mąkę pozyskuje się ze zmielonych nasion ekologicznej ciecierzycy. Jest to zatem produkt w pełni naturalny, bez sztucznych dodatków.

Ciecierzyca to warzywo strączkowe, które wysiewa się w maju. Ma formę krzaków o sztywnych łodygach. Jej nasiona odznaczają się wysoką zawartością białka, dlatego też są popularne wśród wegetarian. Makaron z ciecierzycy jest sycący – dostarcza energii na długi czas, szybko zaspakajając uczucie głodu.

Wartości odżywcze ciecierzycy

Ciecierzyca najbardziej znana jest w daniach kuchni bliskowschodniej, indyjskiej oraz śródziemnomorskiej. Nazywana jest także grochem włoskim. Zawiera mnóstwo składników odżywczych niezbędnych z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. To bogate źródło białka, dlatego też tak często można ją spotkać w diecie wegetarian. W ciecierzycy można znaleźć duże ilości witamin (głównie, A, C, E, z grupy B) oraz aminokwasów. Nie zapominajmy również o złożonych węglowodanach, które dostarczają odpowiednią dawkę energii do działania.

Ciecierzyca ekologiczna dostarcza wiele składników odżywczych, w tym m.in. żelazo, miedź, magnez, fosfor, potas oraz cynk. Dania przygotowane na jej bazie na długo zaspakajają głód. Ekologiczny makaron z ciecierzycy również ma podobne wartości odżywcze.

makaron z ciecierzycy

Jak jeść makaron z ciecierzycy?

Makaron z ciecierzycy BIO wyróżnia się lekko orzechową nutą. Jest to dość charakterystyczny smak, dlatego też danie nabiera nieco innego charakteru. Jest ono bardziej aromatyczne, w pewien sposób może wydawać się egzotyczne. Warto również zaznaczyć, że ekologiczny makaron z ciecierzycy jest twardszy od innych.

Makaron z ciecierzycy świetnie łączy się z różnorodnymi składnikami, w tym m.in. cebulą, papryką, pomidorami, cukinią oraz czosnkiem. Z jego pomocą można przygotować zarówno proste, jak i bardziej złożone dania. Jest to propozycja na posiłki zdrowe, pożywne oraz pełne witamin i wartościowych składników odżywczych. Po ten rodzaj makaronu chętnie sięgają osoby, które stale są w biegu – wystarczy chwila, aby przygotować smaczne danie z nim w roli głównej.

Makaron z ciecierzycy BIO łączy się m.in. z sosami warzywnymi i mięsem. Ponadto można go zastosować jako dodatek do wytrawnych przystawek – dipów oraz sałatek. Co istotne, może być serwowany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Coraz częściej spotykany jest w zupach, zapiekankach oraz spaghetti. Potrawy z jego udziałem doceniane są za pożywność oraz za to, że dostarczają potężną dawkę energii na długi czas.

Makaron z ciecierzycy ekologiczny dostępny jest w różnych wariantach, w tym m.in.: rurka, świderek, muszla, spaghetti, nitki oraz penne. Produkt należy gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Standardowo wrzuca się go do wrzącej, lekko osolonej wody. Nie wolno przekraczać zalecanego czasu gotowania, dlatego tak ważne jest sugerowanie się opisem producenta. Następnie pozostaje odcedzić makaron i cieszyć się jego wyrazistym smakiem.

Bezglutenowy makaron z ciecierzycy to rozwiązanie, które mogą bezpiecznie wprowadzić do swojego jadłospisu osoby z celiakią.

Makaron z ciecierzycy dla sportowców

Węglowodany złożone, które długo się rozkładają w organizmie, powinny być przyjmowane przed treningiem. W ten sposób osoba ćwicząca dostarczy sobie odpowiednią dawkę energii do ćwiczeń. Taki bogaty w węglowodany złożone posiłek powinno się zjeść 2-3 godziny przed wizytą na siłowni. Danie powinno dostarczać także właściwą dawkę białka oraz tłuszczu. To właśnie makaron z ciecierzycy stał się jedną z ulubionych baz w diecie osób aktywnych fizycznie. Powszechnie uważa się, że jest to produkt pożądany w diecie osób odchudzających się oraz szukających sposobu na usprawnienie pracy jelit.

Makaron z ciecierzycy ekologiczny pozbawiony jest zbędnych dodatków, barwników, emulgatorów oraz substancji konserwujących. Sportowcy traktują ten produkt jako doskonałe uzupełnienie zapasów węglowodanów i białka w organizmie. To świetna alternatywa i urozmaicenie dla makaronów pełnoziarnistych.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800