Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
15.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 280 zł

 

Ciecierzyca ekologiczna

Ciecierzyca ekologiczna nazywana jest zamiennie cieciorką lub grochem włoskim. Wyróżnia ją uniwersalność oraz możliwość wykorzystania jako dodatek do potraw warzywnych, zup, past oaz dań charakterystycznych dla kuchni arabskiej. Ekologiczna ciecierzyca odznacza się delikatnym i przyjemnym smakiem, który może kojarzyć się z orzechem. Wbrew nazwie zasadniczo różni się ona pod względem walorów smakowych od grochu. Ciecierzyca ekologiczna cieszy się dużą popularnością wśród wegetarian i wegan. Stanowi doskonałą alternatywę dla białka zwierzęcego.

Jak powstaje ekologiczna ciecierzyca?

Ciecierzyca BIO pochodzi wyłącznie z certyfikowanych upraw ekologicznych. Ma niewielkie wymagania glebowe, ale źle znosi uprawę w kolejnym roku na tym samym stanowisku. W uprawie ekologicznej ciecierzycy nie stosuje się nawozów sztucznych i pestycydów. Zamiast nich można wykorzystać oborniki i komposty oraz naturalne metody ochrony roślin. Ciecierzyca ekologiczna nie zawiera dodatkowych konserwantów i sztucznych barwników. Jest wytwarzana zgodnie z normami dotyczącymi produkcji żywności i upraw ekologicznych. Ciecierzyca bio pochodząca z ekologicznych gospodarstw jest wolna od GMO. Zaraz po fasoli i grochu zajmuje trzecie miejsce na świecie, jeśli chodzi o ilość spożywanych warzyw strączkowych.

Właściwości odżywcze ciecierzycy ekologicznej

Ciecierzyca ekologiczna jest wartościowym źródłem błonnika pokarmowego. Ma on pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego i pozwala zachować uczucie sytości przez długi czas. Z tego względu ciecierzyca jest częstym składnikiem menu osób walczących z nadmiarowymi kilogramami. Jej dodatkowym atutem jest niska kaloryczność. Świetnie sprawdza się jako składnik diety wegetarian, diabetyków oraz osób z nietolerancją glutenu.

Ciecierzyca ekologiczna zawiera duże ilości białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm i wykorzystywane jako materiał budulcowy dla komórek. Stanowi także bogate źródło aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Dzięki dużej zawartości błonnika i białka ciecierzyca ekologiczna zmniejsza apetyt i w efekcie prowadzi do redukcji spożywanych kalorii. Jej regularne spożywanie pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Cieciorka ekologiczna zawiera potas, który stymuluje wydalanie z organizmu nadmiaru sodu. Ciecierzyca jest polecana osobom z anemią oraz kobietom w czasie miesiączki. Podnosi odporność organizmu oraz ma pozytywny wpływ na stan skóry i włosów. W Egipcie nasiona tej rośliny są traktowane jako afrodyzjak, ponieważ wykazują silne działanie pobudzające.

Cieciorka to produkt o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki dużej zawartości węglowodanów złożonych zapobiega nagłemu wyrzutowi insuliny do krwi. Ciecierzyca ekologiczna to wartościowe źródło witaminy A, B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), C, E, K oraz kwasu foliowego, wapnia, potasu, żelaza, magnezu i fosforu. Takie zestawienie cennych związków ma pozytywny wpływ na cały układ krwionośny.

ciecierzyca ekologiczna

Zastosowanie ciecierzycy ekologicznej w kuchni

Ciecierzyca ekologiczna znajduje bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją wykorzystać do dań wegetariańskich oraz potraw egzotyczny. Jest ona nieodzownym składnikiem zdrowej kuchni. Wiele osób obawia się ciecierzycy ze względu na jej ciężkostrawność. Okazuje się jednak, że są sposoby na ograniczenie nieprzyjemnych wzdęć po spożyciu cieciorki. Wystarczy tylko odpowiednio długo ją moczyć i wymienić wodę przed gotowaniem. W trakcie gotowania warto dodać liście laurowe lub kminek i przez pierwsze 20 minut trzymać na dużym ogniu. Cieciorkę najlepiej solić pod koniec gotowania. Ciecierzyca ekologiczna sprawdzi się w formie farszu do krokietów i pierogów. Doskonale nadaje się do wyrobu pasztetów. Mąka z ciecierzycy jest wykorzystywana do pieczenia chleba i wyrabiania makaronu.

Ciecierzyca ekologiczna jest dostępna w formie suszonej oraz w zalewie. Doskonale nadaje się do sałatek, zup i ciepłych dań. Z pomocą ciecierzycy można przygotować jedną z najsłynniejszych past, czyli hummus oraz równie znane, pieczone lub smażone kotleciki, czyli falafel.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl