Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez glutenu Jeżeli dopiero zaczynasz dietę bezglutenową, to problematyczny może być dla Ciebie zakup nawet podstawowych produktów. Jednym z nich jest chleb. Jaki świeży chleb bezglutenowy powinieneś kupować? Na pewno produktem zakazanym jest chleb z mąki pszennej. Jednak gluten jest obecny nie tylko w tym rodzaju mąki. Zobacz, jaki świeży chleb bez glutenu będzie dla Ciebie odpowiednim wyborem.

Świeży Chleb Bezglutenowy

 

Czy świeży chleb można jeść na diecie bezglutenowej?

Gdy musisz być na diecie bezglutenowej, to nie oznacza, że musisz rezygnować z jedzenia pieczywa. Możesz tak, jak wcześniej dodawać go do codziennego jadłospisu. Jednak zwykły chleb jest najczęściej wypiekany z mąki zawierającej gluten, na przykład pszennej, żytniej, jęczmiennej, czy orkiszowej.

Obecnie produkcja bezglutenowa jest rozwinięta w takim stopniu, że można upiec świeży chleb bezglutenowy tak samo smaczny, jak ten z mąki pszennej. Gluten chociaż jest alergenem to jako dodatek do pieczywa ma bardzo wiele zalet. Dzięki niemu, staje się on miękki, puszysty i elastyczny. Natomiast do pieczywa bezglutenowego, aby osiągnąć takie rezultaty dodaje się zazwyczaj gumę guar, gumę ksantanową lub pochodne celulozy. To sprawia, że nie musisz wykluczać ze swojej codziennej diety bezglutenowej świeżego chleba. Możesz też cieszyć się wszystkimi jego walorami smakowymi.

Świeży chleb bezglutenowe – czy jest wartościowym pieczywem?

Świeży chleb bezglutenowy w największym stopniu kojarzy się z pieczywem ryżowym i kukurydzianym. Jednak w sklepach możesz spotkać również chleby z dodatkiem pełnowartościowej mąki gryczanej bezglutenowej, słonecznikowej, z amarantusa, teff, z cibory jadalnej oraz z dodatkiem płatków jaglanych czy otrąb ryżowych.

Gdy do świeżego chleba bezglutenowego doda się ziarna i pełnowartościowe mąki, to nie tylko staje się smaczniejszy, ale również jest bogaty w błonnik pokarmowy, białko, czy nienasycone kwasy tłuszczowe.

Osoby cierpiące na celiakię lub na nietolerancję glutenu, często mają niedobory pokarmowe. Brakuje im niektórych składników odżywczych. Dlatego w świeżym chlebie bezglutenowym bardzo często możesz znaleźć dodatki, które mogą mieć korzystny wpływ na Twój organizm. Zalicza się do nich, w szczególności tak zwane superfoods. Stanowią one ważne źródło witamin, minerałów i składników antyoksydacyjnych. Te wartościowe dodatki do świeżego pieczywa bezglutenowego to między innymi: nasiona chia, czarnuszka, siemię lniana, czy dynia.

Jakie składniki alergenne mogą występować w świeżym chlebie bezglutenowym?

Przy wybieraniu świeżego chleba bezglutenowego kryteriami nie powinny być cena, czy atrakcyjne opakowanie. O wiele ważniejszy jest jego skład, wartości odżywcze. Sprawdź, czy w wybranym przez Ciebie pieczywie nie ma innych substancji o potencjalnych właściwościach alergennych, poza glutenem. W świeżym chlebie bezglutenowym często występuje na przykład: skrobia pszenna bezglutenowa, jajka, mleko, soja, łubin, orzechy, sezam, siarczany oraz laktoza.

Jeżeli cierpisz na alergie pokarmowe, to najlepszym rozwiązaniem będzie dla Ciebie, kupowanie takiego pieczywa bezglutenowego, które posiada odpowiednie certyfikaty. Wtedy będziesz miał pewność, że w procesie produkcji nie zostało ono zanieczyszczone na przykład glutenem. Bezpieczne świeże pieczywo bezglutenowe jest oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. Taki produkt został przebadany dokładnie na obecność tego alergenu. Dodatkowo, możesz czytać składy i wybierać świeże pieczywo bezglutenowe pochodzące wyłącznie od uznanych na rynku producentów.

świeży chleb bezglutenowy

Świeże pieczywo bezglutenowe – czy ma długi termin ważności?

Pakowane pieczywo bezglutenowe ma często długi termin przydatności do spożycia (kilka miesięcy). Nie zawsze oznacza to, że znajduje się w nim mnóstwo konserwantów, wzmacniaczy smaku i innych sztucznych dodatków. Często świeże pieczywo bezglutenowe jest pakowane w ochronnej atmosferze gazowej. Ta naturalna metoda pakowania znacznie wydłuża jego termin przydatności do spożycia. Pieczywo nie zmienia swojego początkowego smaku, ani nie podlega psuciu. Dlatego nie musisz jeść świeżego chleba bezglutenowego, w tym dniu, w którym go kupiłeś. Możesz poczekać na odpowiedni moment i dopiero wtedy cieszyć się smakiem pieczywa jak prosto z piekarni.

Świeży chleb bezglutenowy – gdzie możesz go kupić?

Świeży chleb bezglutenowy bez problemu kupisz w większości supermarketów, sklepów stacjonarnych i internetowych. Dobrym pomysłem jest przejrzenie ofert sklepów ze zdrową lub ekologiczną żywnością, takich jak na przykład Biosklep. Znajdziesz w nich bardzo szeroki wybór bezglutenowego świeżego pieczywa. Dobrym wyborem są też sklepy internetowe, które oferują wyłącznie żywność bezglutenową. Poza świeżym chlebem bezglutenowym często dostępne są w nich również mąki bez glutenu. Pozwalają na samodzielnie wypiekanie pieczywa w domowym zaciszu.

Czy wiesz, że…

… chleb jest jednym z najstarszych rodzajów pożywienia człowieka. Zachowały się malowidła ścienne, na których uwiecznione zostały etapy wypiekania chleba. Chleb wypiekali Sumerowie, Egipcjanie, obecny był również w starożytnym Rzymie i Grecji.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800