Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO mąka z pszenicy

Mąka Pszenna

Może nam się współcześnie wydawać, że ludzkość od zarania dziejów żywiła się produktami z pszenicy, ale badacze udowadniają, że dopiero ok. 6500-6000 lat p.n.e. człowiek nauczył się rozgniatać ziarna zbóż za pomocą prymitywnych moździerzy i z tak otrzymanej papki przyrządzać posiłek. Wynalazek żaren zawdzięczamy Rzymianom, dzięki nim mąka pszenna stała się faktem.

Badania archeologiczne wskazują, że już 2500 lat p.n.e. Egipcjanie orali pola uprawne z pomocą zwierząt pociągowych. Poza pługami konstruowano również narzędzia żniwiarskie – te prymitywne powstawały z drągów zakończonych ostrzem z kamienia lub kości. Młócka polegała zaś na przeganianiu bydła i koni po twardej powierzchni, na której rozsypane były kłosy.
Ponoć jeszcze w starożytnym imperium Oktawiana Augusta i jego następców istniały już piekarnie, które spopularyzowały pszenne pieczywo. Od tamtej pory obserwowano postęp w uprawie i przetwarzaniu zbóż -  stworzenie pierwszych młynów wodnych ok. 100 lat p.n.e.

Uważa się, że XIX-wieczny postęp techniczny umożliwił skrócenie czasu pozyskiwania mąki z pszenicy pokrywającej jeden akr ziemi czterdziestokrotnie! Dokonały tego oczywiście maszyny, a także wynalazek stali. Sam przemiał pszenicy obejmuje dziś wiele etapów pozwalających pozbyć się otrębów i zarodków z ziaren. Najpopularniejsza biała mąka pochodzi jedynie z bielma mącznego, znajdującego się między zarodkiem a warstwą owocowo-nasienną. Urządzenia rozdrabniające oraz linie przesiewowe umożliwiają uzyskanie różnych frakcji mąki– od najdelikatniejszej, zwanej tortową, aż po razową, zawierającą rozdrobnioną otoczkę ziarna.

ekologiczna mąka pszenna

Rodzaje mąki pszennej

Ze względu na barwę wyróżnia się mąkę pszenną jasną, szarą i ciemną

Do ekologicznej mąki pszennej jasnej należą następujące typy mąk:

  • mąka pszenna typ 0 -  idealna do wypieku chleba, bułek lub do pizzy - można uzyskać z niej bardzo cienkie, delikatne ciasto.
  • mąka pszenna typ 450 (tortowa) – ma najmniej minerałów i witamin. Piecze się z niej pulchne, lekkostrawne ciasta takie jak biszkopty
  • mąka pszenna typ 500 – krupczatka (do ciasta kruchego), mąka poznańska (do klusek), mąka wrocławska (naleśniki, pączki, faworki)
  • mąka pszenna typ 550 – mąka luksusowa, najlepsza do makaronów, pierogów, drożdżówek oraz chleba tostowego.
  • mąka pszenna typ 650 – do wyrobu pieczywa


Do ekologicznej mąki pszennej szarej należą typy 750, 850, 1400 oraz 1850 (graham). Używa się ich do wypieków różnego rodzaju chleba. Mąk z niższymi numerami używa się także do ciasta na pizzę.

Ekologiczna mąka pszenna ciemna (inaczej pełnoziarnista lub razowa) to mąki typu 2000. Używane są do wyrobu pieczywa, które ma dużo błonnika (chleb pszenny razowy). Po tego rodzaju wypiekach że będziemy syci przez długi czas.

Wbrew pozorom pełnoziarnista mąka, choć daje nieco inne efekty, może być wykorzystywana do szerokiego spektrum przepisów – począwszy od pieczywa, a skończywszy na ciastach i ciasteczkach.
W przypadku dań typu gofry, pierogi czy naleśniki, poleca się łączenie ją z białą mąką pszenną w proporcjach 1:1.

Do mąk pszennych możemy zaliczyć także mąkę orkiszową z pszenicy orkisz oraz mąkę do makaronów z pszenicy durum, nazywaną semolina.

Na świecie sprzedaje się również mąkę pszenną sztucznie wzbogacaną. W Stanach Zjednoczonych czy Wielkiej Brytanii do mąki dodawane są witaminy B1 i B2 oraz wapń i żelazo. Ponieważ większość społeczeństwa je żywność wysoko przetworzoną, coraz powszechniejsze są niedobory wspomnianych związków. Z myślą o wygodzie a nie zdrowiu, w wielu krajach sprzedaje się również mąkę samorosnącą, która zawiera już w swoim składzie odpowiednią proporcję wymieszanego proszku do pieczenia.

Walory odżywcze mąki pszennej

Ekologiczna mąka pszenna nieoczyszczona - razowa (pełnoziarnista)
Pełne ziarno pszenicy w ok. 85% składa się ze skrobi, a 15% stanowi otoczka. Substancje z otoczki ułatwiają rozszczepienie i przyswojenie przez nasz organizm skrobi, czyli wspomagają jej trawienie. Stanowią wspaniałe źródło błonnika, który ułatwia pasaż treści pokarmowej przez jelita, oraz witamin i minerałów.

Mąka pszenna BIO pełnoziarnista, oprócz tego że zawiera więcej błonnika i minerałów, jest mniej kaloryczna niż biała mąka pszenna. Po zjedzeniu pieczywa razowego dłużej będziemy odczuwać sytość.

Największymi walorami odżywczymi  w składzie ekologicznej mąki pszennej pełnoziarnistej, są witaminy: z grupy B, w tym tak ważna witamina B1, oraz B2, B6, kwas foliowy, fosfor, cynk, magnez i żelazo.
Wspierają one działanie naszego układu nerwowego, odpornościowego, pokarmowego, dokrewnego. Przeciwdziała zaparciom, gwałtownym skokom poziomu cukru we krwi i napadami senności, zmęczenia, osłabieniem koncentracji i uwagi.
Ekologiczna mąka pszenna razowa ma bardzo dużo błonnika, przez co jest zalecana osobom, które chcą walczyć, że swoją wagą. Mąka pszenna razowa jest źródłem takich witamin jak: witamina B, witamina C, witamina E oraz karoten. Poza tym mąka pszenna razowa zawiera żelazo, magnez, fosfor, wapń oraz cynk.

Mąka pszenna oczyszczona (mąki jasne) powstaje w wyniku mielenia ziaren zbóż na drobny proszek. Przedtem usuwana jest zewnętrzna osłonka ziarna, zwana otrębem, zawierająca błonnik oraz większość substancji odżywczych. Biały proszek, używany do pieczenia chleba, ciast czy bułeczek, jest produktem pozbawionym większości wartości odżywczych, stanowi bogate źródło skrobi i niewielkie źródło białka – głównie w postaci glutenu. Zawiera przy tym jedynie śladowe ilości minerałów i witamin.

Wartości odżywcze mąki pszennej jasnej w 100 gramach:

Energia: 1460 kJ / 344 kcal
Tłuszcz: 1,7 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany: 69 g
- w tym cukry: 1,1 g
Błonnik: 12 g
Sól: 0 g

Mąka pszenna jasna czy ciemna? Wybierajmy ciemną.

Wszechobecność białej pszennej mąki w naszej diecie to zjawisko niekorzystne. Jest ona uboga w witaminy i minerały (zawiera jedynie fosfor, mangan, selen i niewielkie ilości witamin B1 oraz B3), odznacza się dość wysokim wskaźnikiem glikemicznym (53 na 100 g), co oznacza, że powoduje szybkie wzrosty poziomu cukru we krwi i zaburza gospodarkę insulinową.
Pozbawiona błonnika biała mąka działa jak zapychacz. Długo przebywa w naszych jelitach, spowalnia ruch perystaltyczny jelit, może być przyczyną zaparć i gromadzenia wody w organizmie. Ciało, aby strawić duże ilości wyrobów z białej mąki, potrzebuje sporo wody i soków trawiennych.

Gdy nasza dieta bazuje w większości na zbożach oczyszczonych – produktach z białek mąki, oczyszczonym ryżu i kaszy mannie, możemy spodziewać się wystąpienia w przyszłości problemów zdrowotnych. Sama biała mąka ani wyroby z niej nie są trujące, jednakże regularnie spożywane sprawiają, że nasz organizm przybiera na wadze, gromadzi tkankę tłuszczową, nie otrzymuje odpowiedniej podaży witamin i składników mineralnych potrzebnych mu do prawidłowego funkcjonowania.

Mąka pszenna BIO uprawiana przed wiekami znacząco różniła się od dzisiejszej. Dawne odmiany zostały wyparte przez krzyżowanie i genetyczne modyfikacje. Nowoczesne systemy obróbki ziaren również przyczyniły się do zubożenia wartości odżywczej mąki pszennej – najcenniejsze części ziarna są precyzyjnie oddzielane i… usuwane! Oczyszczoną mąkę dostępną w marketach wciąż jeszcze poddaje się procesowi bielenia chlorem, który nie pozostaje obojętny dla zdrowia. Nowoczesne odmiany pszenicy są znacznie bogatsze w gluten. Nieprzypadkowo występowanie celiakii, poważnej postaci nietolerancji na gluten, w ciągu ostatnich 50 lat zwiększyło się aż czterokrotnie.

Czy należy z diety całkowicie wyeliminować białą mąkę i zastąpić ją mąką razową?

Warto rozważyć tę decyzję, ze względów na dobrostan naszego organizmu. Można sięgnąć po mąki innych rodzajów zbóż: z orkiszu, żyta, jęczmienia, gryczaną, z komosy ryżowej, z prosa, ale także po mąkę kasztanową, kokosową czy np. z topinamburu. Umiarkowanie korzystajmy z białej mąki, jednak wybierzmy ekologiczną mąkę pszenną

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800