Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Odpowiednio wyprodukowana kasza kuskus jest dobrym źródłem roślinnego białka i doskonałym składnikiem… diety odchudzającej. W jednej szklance ugotowanego kaszy kuskusu znajduje się zaledwie 176 kcal! Nie zawiera tłuszczu, sodu i cholesterolu, a w jednej porcji kaszy jest 6 g białka i 2 g błonnika. Kasza kuskus pełnoziarnista może zawierać nawet 6 g błonnika, a dodatkowo posiada niski indeks glikemiczny. To oznacza, że z kaszą kuskus łatwo zaspokoisz głód, nie obciążając metabolizmu.

Ponadto kuskus jest bogaty w witaminy z grupy B: witamina B1, B2, B3, a więc kompleks dbający o prawidłowe funkcjonowanie procesów przemiany materii, układu mięśniowego i nerwowego. Kasza kuskus jest dobrym źródłem witaminy B9, czyli kwasu foliowego; spożywając ją zapobiegamy anemii i rozwojowi miażdżycy.

Największą z punktu widzenia zdrowia zaletą kaszy kuskus jest wysoki poziom selenu. Ten śladowy mikroelement występuje w niewielu pokarmach, a jego antyoksydacyjne działanie wspomaga przeciwdziałanie takim schorzeniom jak udary, miażdżyca, zawały serca, a nawet niektóre postacie raka. Jedna porcja kuskusu aż w 60% pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na selen. Selen pomaga zwalczać skutki działalności wolnych rodników i wzmacnia nasz układ odpornościowy, pomaga również utrzymywać w dobrej kondycji mięśnie i zapobiega przedwczesnemu starzeniu. W połączeniu z potasem, który również jest obecny w kaszy kuskus, ten pierwiastek dba o zdrowie serca i układu krążenia, regulując ciśnienie krwi i regularność skurczów.

W kuskusie można znaleźć również sporo cennych minerałów, w tym: magnez, fosfor, cynk, miedź i mangan. To sprawia, że kasza jest świetna dla osób z niedokrwistością. Dodatkowo jej regularne spożycie może też łagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Kaszę powinny jeść jak najczęściej osoby pracujące umysłowo - zawarty w niej magnez polepsza koncentrację. Dzięki dużej zawartości cynku, manganu i miedzi dbasz więc o odporność organizmu, zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci, układ nerwowy i prawidłowy metabolizm. Warto pamiętać o tym, że przyswajalność żelaza z kuskusu zwiększymy, jedząc go w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C (np. papryka, cytrusy).

Kasza kuskus jest lekkostrawna, dlatego nadaje się dla wszystkich, którzy dbają o to, by ich posiłki nie obciążały układu pokarmowego. Mogą ją spożywać kobiety w ciąży oraz osoby starsze, ponieważ nie podrażnia ona żołądka. Kuskus zawiera też sporo błonnika pokarmowego.

Ważna informacja alergenna: kasza kuskus jest wyrabiana z pszenicy semoliny, więc zawiera gluten – nie powinny jej spożywać osoby z nietolerancją glutenu, chore na celiakię.

Więcej informacji o kuskusie znajdziesz na naszym blogu

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl