ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy
Opcje przeglądania
Bez glutenu (z oznaczeniem)
Certyfikat BIO
Bez glutenu (w składnikach)
Wegetariańskie
Wegańskie
Bez laktozy
Bez cukru
Bez jaj
Bez drożdży

ekologiczna kasza kuskus

Kasza Kuskus

Kuskus ma bogatą historię. Znano go już 3 tysiące lat p.n.e. wśród ludności berberyjskiej, zamieszkującej obszar północno-zachodniej Afryki. Później kuskus stał się popularny w innych krajach Maghrebu – pierwotnie z Algierii, Maroko i Tunezji, skąd rozprzestrzeniła się na Libię, Egipt i Bliski Wschód oraz Sycylię. Do Europy kuskus trafił za sprawą francuskich żołnierzy wracających do kraju po zdobyciu Algierii.

Dawniej kasza powstawała jako materiał odpadowy przy mieleniu pszenicy w kamiennych żarnach, stąd jej nazwa wywodząca się od słowa tłuc, rozbijać. Do dnia dzisiejszego Marokanki starannie rozbijają dłońmi zmielone ziarna z wodą i solą, formując małe granulki i gotując je w specjalnym garnku na parę. Kuskus to tradycyjne danie kuchni marokańskiej. Podaje się go tam na dużym talerzu i polewa sosem z warzywami i mięsem. Wszyscy zebrani przy stole jedzą wspólnie, z jednego dużego naczynia. Złote ziarenka kuskusu są ważnym symbolem dla muzułmanów – oznaczają szczęście i bogactwo. Potrawy na bazie kuskusu towarzyszą najważniejszym wydarzeniom rodzinnym oraz ceremoniom o charakterze religijnym, takim jak wesela czy pogrzeby.
Kaszę kuskus łączy się najczęściej z baraniną, kurczakiem, przyprawami i dużą ilością warzyw.

Jak dziś produkuje się kuskus?

Współczesny kuskus, który kupić można w każdym supermarkecie, bardziej przypomina makaron niż kaszę. Produkuje się go mieszając mąkę pszenną semolina, wodę i dodatki. Tak powstałą masę przesiewa się przez sito o odpowiednio wielkich oczkach. Następnie „ziarenka” podgotowywane są na parze i suszone, aby skrócić czas przygotowania. Niestety, tak przetworzona kasza kuskus nie jest już tak aromatyczna i wilgotna jak tradycyjny afrykański przysmak. Jeśli masz ochotę na bardziej wyrazisty smak, wybieraj grubsze odmiany kaszy, produkowane z mąki pszennej pełnoziarnistej lub maki orkiszowej, które mają również więcej cennych składników odżywczych.

Właściwości odżywcze kaszy kuskus

Odpowiednio wyprodukowana kasza kuskus jest dobrym źródłem roślinnego białka i doskonałym składnikiem… diety odchudzającej. W jednej szklance ugotowanego ekologicznej kaszy kuskusu znajduje się zaledwie 176 kcal! Nie zawiera tłuszczu, sodu i cholesterolu, a w jednej porcji kaszy jest 6 g białka i 2 g błonnika. Ekologiczna kasza kuskus pełnoziarnista może zawierać nawet 6 g błonnika, a dodatkowo posiada niski indeks glikemiczny. To oznacza, że z kaszą kuskus łatwo zaspokoisz głód, nie obciążając metabolizmu.

Ponadto ekologiczny kuskus jest bogaty w witaminy z grupy B: witamina B1, B2, B3, a więc kompleks dbający o prawidłowe funkcjonowanie procesów przemiany materii, układu mięśniowego i nerwowego. Kasza kuskus jest dobrym źródłem witaminy B9, czyli kwasu foliowego.

kasza kuskus ekologiczna

Kasza kuskus - zalety

Największą z punktu widzenia zdrowia zaletą ekologicznej kaszy kuskus jest wysoki poziom selenu. Ten śladowy mikroelement występuje w niewielu pokarmach, a jego antyoksydacyjne działanie. Jedna porcja kuskusu aż w 60% pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na selen. Selen pomaga zwalczać skutki działalności wolnych rodników i wzmacnia nasz układ odpornościowy, pomaga również utrzymywać w dobrej kondycji mięśnie i zapobiega przedwczesnemu starzeniu. W połączeniu z potasem, który również jest obecny w ekologicznej kaszy kuskus, ten pierwiastek dba o zdrowie serca i układu krążenia, regulując ciśnienie krwi i regularność skurczów.

W kuskusie można znaleźć również sporo cennych minerałów, w tym: magnez, fosfor, cynk, miedź i mangan. To sprawia, że kasza jest świetna dla osób z niedokrwistością. Dodatkowo jej regularne spożycie może też łagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Kasza kuskus - dla kogo?

Kaszę powinny jeść jak najczęściej osoby pracujące umysłowo - zawarty w niej magnez polepsza koncentrację. Dzięki dużej zawartości cynku, manganu i miedzi dbasz więc o odporność organizmu, zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci, układ nerwowy i prawidłowy metabolizm. Warto pamiętać o tym, że przyswajalność żelaza z kuskusu zwiększymy, jedząc go w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C (np. papryka, cytrusy).

Kasza kuskus jest lekkostrawna, dlatego nadaje się dla wszystkich, którzy dbają o to, by ich posiłki nie obciążały układu pokarmowego. Mogą ją spożywać kobiety w ciąży oraz osoby starsze, ponieważ nie podrażnia ona żołądka. Kuskus zawiera też sporo błonnika pokarmowego.

Ważna informacja alergenna: ekologiczna kasza kuskus jest wyrabiana z pszenicy semoliny, więc zawiera gluten – nie powinny jej spożywać osoby z nietolerancją glutenu, chore na celiakię.

Zastosowanie w kuchni kaszy kuskus

Kuskus ekologiczny jest świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy nie mają czasu gotować - kaszę wsypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą około 1 cm nad powierzchnię kuskusu. Naczynie można przykryć i odstawić na około 5 minut. Po tym czasie kasza kuskus będzie gotowa.

Kuskus ma neutralny smak, dlatego można tworzyć z nim dowolne kompozycje.
Jeśli przygotowujemy wytrawne danie, warto użyć osolonej wody, by nadać kaszy smak. W zależności od tego, jaką potrawę przygotowujemy, kaszę kuskus można też zalać mlekiem albo bulionem.

Kuskus doskonale sprawdzi się w sałatkach - świetnie komponuje się z kurczakiem. Wegetarianie powinni spróbować marokańskiej sałatki z kuskusem i podsmażanymi warzywami: cebulą, bakłażanem, pomidorami, marchewką; najlepiej smakują doprawione kminem rzymskim i pieprzem kajeńskim. W krajach arabskich popularny jest też tabbouleh, czyli sałatka z kuskusu (wymiennie używana jest kasza bulgur), czosnku, ogórków, papryki, szczypiorku i dużej ilości natki pietruszki.

Kuskus świetnie zastępuje ryż lub ziemniaki do obiadu. Aby nadać mu wyrazistości, warto dodać trochę oliwy z oliwek, soku z cytryny czy świeżych ziół. Najważniejsze w kuskusie z warzywami są przyprawy – kmin rzymski, kolendra, wędzona papryka, pieprz cayenne.

Kasza kuskus wykorzystywana jest także jako nadzienie do mięsa drobiowego.

Kuskus na słodko? Rano można ją przygotować zamiast owsianki i zjeść ze świeżymi owocami, jogurtem, bakaliami i miodem. To pożywna propozycja na śniadanie, która doda energii.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium