Dawniej kasza kuskus powstawała jako materiał odpadowy przy mieleniu pszenicy w kamiennych żarnach, stąd jej nazwa wywodząca się od słowa tłuc, rozbijać. Do dnia dzisiejszego Marokanki starannie rozbijają dłońmi zmielone ziarna z wodą i solą, formując małe granulki i gotując je w specjalnym garnku na parę.
Kuskus to tradycyjne danie kuchni marokańskiej. Podaje się go tam na dużym talerzu i polewa sosem z warzywami i mięsem. Wszyscy zebrani przy stole jedzą wspólnie, z jednego dużego naczynia. Złote ziarenka kuskusu są ważnym symbolem dla muzułmanów – oznaczają szczęście i bogactwo. Potrawy na bazie kuskusu towarzyszą najważniejszym wydarzeniom rodzinnym oraz ceremoniom o charakterze religijnym, takim jak wesela czy pogrzeby. Kaszę kuskus łączy się najczęściej z baraniną, kurczakiem, przyprawami i dużą ilością warzyw.
Ekologiczny razowy kuskus powstaje z połączenia wysokoglutenowej pełnoziarnistej mąki semolinowej (twardej pszenicy durum) z wodą, solą i olejem. Kuskus polecamy jako doskonały dodatek do dań głównych np. duszonych warzyw, zapiekanek, a także do różnych oryginalnych sałatek.
Ekologiczny razowy kuskus powstaje z połączenia wysokoglutenowej pełnoziarnistej mąki semolinowej (twardej pszenicy durum) z wodą, solą i olejem. Kuskus polecamy jako doskonały dodatek do dań głównych np. duszonych warzyw, zapiekanek, a także do różnych oryginalnych sałatek.
Ekologiczny Kuskus Kukurydziany BIO 400 g Bio Planet
Ekologiczny kuskus kukurydziany otrzymywany jest z kruszonych, gotowanych i suszonych ziaren kukurydzy. Polecamy jako doskonały dodatek do dań głównych np. duszonych warzyw, zapiekanek, a także do sałatek. Z powodzeniem może zastapić ryż, ziemniaki oraz makaron.
Dostępność:duża ilość
Czas wysyłki:do 48 godzin
Kuskus
Kuskus ma bogatą historię. Znano go już 3 tysiące lat p.n.e. wśród ludności berberyjskiej, zamieszkującej obszar północno-zachodniej Afryki. Później kuskus stał się popularny w innych krajach Maghrebu – pierwotnie z Algierii, Maroko i Tunezji, skąd rozprzestrzeniła się na Libię, Egipt i Bliski Wschód oraz Sycylię. Do Europy kuskus trafił za sprawą francuskich żołnierzy wracających do kraju po zdobyciu Algierii.
Jak dziś produkuje się kuskus?
Współczesny kuskus, który kupić można w każdym supermarkecie, bardziej przypomina makaron niż kaszę. Produkuje się go mieszając mąkę pszenną semolina, wodę i dodatki. Tak powstałą masę przesiewa się przez sito o odpowiednio wielkich oczkach. Następnie „ziarenka” podgotowywane są na parze i suszone, aby skrócić czas przygotowania. Niestety, tak przetworzona kasza kuskus nie jest już tak aromatyczna i wilgotna jak tradycyjny afrykański przysmak. Jeśli masz ochotę na bardziej wyrazisty smak, wybieraj grubsze odmiany kaszy, produkowane z mąki pszennej pełnoziarnistej lub maki orkiszowej, które mają również więcej cennych składników odżywczych.
Właściwości odżywcze kaszy kuskus
Odpowiednio wyprodukowana kasza kuskus BIOjest dobrym źródłem roślinnego białka i doskonałym składnikiem… diety odchudzającej. W jednej szklance ugotowanego ekologicznej kaszy kuskusu znajduje się zaledwie 176 kcal! Nie zawiera tłuszczu, sodu i cholesterolu, a w jednej porcji kaszy jest 6 g białka i 2 g błonnika. Ekologiczna kasza kuskus pełnoziarnista może zawierać nawet 6 g błonnika, a dodatkowo posiada niski indeks glikemiczny. To oznacza, że z kaszą kuskus łatwo zaspokoisz głód, nie obciążając metabolizmu.
Ponadto ekologiczny kuskus jest bogaty w witaminy z grupy B: witamina B1, B2, B3, a więc kompleks dbający o prawidłowe funkcjonowanie procesów przemiany materii, układu mięśniowego i nerwowego. Kasza kuskus jest dobrym źródłem witaminy B9, czyli kwasu foliowego.
Kasza kuskus - zalety
Największą z punktu widzenia zdrowia zaletą ekologicznej kaszy kuskus jest wysoki poziom selenu. Ten śladowy mikroelement występuje w niewielu pokarmach, a jego antyoksydacyjne działanie. Jedna porcja kuskusu aż w 60% pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na selen. Selen pomaga zwalczać skutki działalności wolnych rodników i wzmacnia nasz układ odpornościowy, pomaga również utrzymywać w dobrej kondycji mięśnie i zapobiega przedwczesnemu starzeniu. W połączeniu z potasem, który również jest obecny w kaszy kuskus, ten pierwiastek dba o zdrowie serca i układu krążenia, regulując ciśnienie krwi i regularność skurczów.
W kuskusie można znaleźć również sporo cennych minerałów, w tym: magnez, fosfor, cynk, miedź i mangan. To sprawia, że kasza jest świetna dla osób z niedokrwistością. Dodatkowo jej regularne spożycie może też łagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
Kasza kuskus - dla kogo?
Kaszę powinny jeść jak najczęściej osoby pracujące umysłowo - zawarty w niej magnez polepsza koncentrację. Dzięki dużej zawartości cynku, manganu i miedzi dbasz więc o odporność organizmu, zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci, układ nerwowy i prawidłowy metabolizm. Warto pamiętać o tym, że przyswajalność żelaza z kuskusu zwiększymy, jedząc go w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C (np. papryka, cytrusy).
Kasza kuskus ekologiczna jest lekkostrawna, dlatego nadaje się dla wszystkich, którzy dbają o to, by ich posiłki nie obciążały układu pokarmowego. Mogą ją spożywać kobiety w ciąży oraz osoby starsze, ponieważ nie podrażnia ona żołądka. Kuskus zawiera też sporo błonnika pokarmowego.
Ważna informacja alergenna: ekologiczna kasza kuskus jest wyrabiana z pszenicy semoliny, więc zawiera gluten – nie powinny jej spożywać osoby z nietolerancją glutenu, chore na celiakię.
Zastosowanie w kuchni kaszy kuskus
Kuskus jest świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy nie mają czasu gotować - kaszę wsypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą około 1 cm nad powierzchnię kuskusu. Naczynie można przykryć i odstawić na około 5 minut. Po tym czasie kasza kuskus będzie gotowa.
Kasza kuskus ma neutralny smak, dlatego można tworzyć z nim dowolne kompozycje. Jeśli przygotowujemy wytrawne danie, warto użyć osolonej wody, by nadać kaszy smak. W zależności od tego, jaką potrawę przygotowujemy, kaszę kuskus można też zalać mlekiem albo bulionem.
Kuskus doskonale sprawdzi się w sałatkach - świetnie komponuje się z kurczakiem. Wegetarianie powinni spróbować marokańskiej sałatki z kuskusem i podsmażanymi warzywami: cebulą, bakłażanem, pomidorami, marchewką; najlepiej smakują doprawione kminem rzymskim i pieprzem kajeńskim. W krajach arabskich popularny jest też tabbouleh, czyli sałatka z kuskusu (wymiennie używana jest kasza bulgur), czosnku, ogórków, papryki, szczypiorku i dużej ilości natki pietruszki.
Kuskus świetnie zastępuje ryż lub ziemniaki do obiadu. Aby nadać mu wyrazistości, warto dodać trochę oliwy z oliwek, soku z cytryny czy świeżych ziół. Najważniejsze w kuskusie z warzywami są przyprawy – kmin rzymski, kolendra, wędzona papryka, pieprz cayenne.
Kasza kuskus wykorzystywana jest także jako nadzienie do mięsa drobiowego.
Kuskus na słodko? Rano można ją przygotować zamiast owsianki i zjeść ze świeżymi owocami, jogurtem, bakaliami i miodem. To pożywna propozycja na śniadanie, która doda energii.