Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Oliwki

Spożywanie oliwek może powodować rozkład tłuszczów w komórkach tłuszczowych. Osoby, które regularnie dodają BIO oliwki do potraw spożywają mniej kalorii i łatwiej jest im utrzymać prawidłową wagę ciała. Tłuszcze jednonasycone mogą się przyczyniać również do podniesienia poziomu serotoniny we krwi. Ten hormon jest odpowiedzialny za poczucie sytości i tym samym może hamować podjadanie pomiędzy posiłkami. Serotonina jest również nazywana hormonem szczęścia. Pozwala przeciwdziałać spadkom nastroju i sprzyja zachowaniu dobrego samopoczucia psychicznego.

Oliwki

Oliwki

Czy lubisz klasyczną, grecką sałatkę z oliwkami? Mamy nadzieję, że tak. Na świecie występują setki odmian oliwek, które możesz włączyć do swojej codziennej, zdrowej diety. Podpowiemy Ci, jakie są rodzaje oliwek i ich prozdrowotne właściwości.

Skąd pochodzą oliwki?

Oliwki są owocem rosnącym na drzewie oliwnym. Naturalnie możesz je spotkać w basenie Morza Śródziemnego, w środkowej Azji oraz w niektórych częściach Afryki. Nasiona oliwek ekologicznych po raz pierwszy zostały odkryte sprzed 8000 lat. Taka jest wersja naukowców. Natomiast dowody archeologiczne mówią o tym, że wczesne cywilizacje znały drzewa oliwne już w 2500 p.n.e.

Zazwyczaj z oliwek wytwarza się słynną oliwę z oliwek. Czasami można je również konserwować. Stały się symbolem kuchni śródziemnomorskiej. Najczęściej spożywana odmiana oliwek to Agrinion. Pochodzą z regionu o tej samej nazwie w Grecji, blisko Morza Zachodniego. Razem z innym rodzajem, czyli Kalamatą zaliczane są do jednych z najbardziej rozpoznawalnych greckich odmian oliwek na świecie. Najbardziej znane są oliwki w kolorze jasnozielonym. Jednak często możesz spotkać w sprzedaży również ekologiczne oliwki czarne lub jeszcze intensywniej zielone. Wyróżniają się one jednocześnie owocowym i pikantnym smakiem. Mają jędrną zewnętrzną skórkę i miękką konsystencję.

Pozostałe dosyć znane odmiany to: oliwki Alfonso, oliwki Arbequina, oliwki Castelvetrano, oliwki Galega.

Na co są dobre oliwki?

Wolne rodniki utleniają cholesterol, co może prowadzić do uszkodzenia naczyń krwionośnych. Wtedy tłuszcz zaczyna się zbierać w tętnicach i zwiększać ryzyko chorób układu krążenia. Czarne oliwki BIO zawierają w sobie substancje o działaniu przeciwutleniającym, które utrudniają gromadzenie się we krwi cholesterolu. Dlatego jedzenie oliwek ekologicznych może korzystnie wpływać na kondycję serca. Jednonasycony tłuszcz znajdujący się w oliwkach może działać również obniżająco na ciśnienie tętnicze.

Pozostałe działania prozdrowotne oliwek

Oliwki wykazują właściwości przeciwbólowe. Drzewo oliwne jako jedyna roślina na świecie zawierają w sobie oleocenthal. Ten składnik ma działanie przeciwzapalne. To rodzaj nieselektywnego inhibitora cyklooksygenazy (COX). Działa bardzo podobnie jak niesteroidowe leki przeciwzapalne.

Oliwki BIO mogą mieć pozytywny wpływ na skórę i włosy, dzięki dużej ilości witaminy E oraz prowitaminy A. Działają odżywiająco, nawilżająco i ochronnie na skórę. Natomiast na włosy bardzo dobrze działa maseczka z oliwy z oliwek oraz żółtka jaja.

Oliwki mogą mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego. Działa oczyszczająco na organizm i może pomagać w usunięciu znajdujących się w nim szkodliwych substancji.

Jedzenie ekologicznych oliwek może wpływać wspomagająco na regulowanie poziomu cukru we krwi. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom insuliny oraz hamować jej nagłe wahania.

Oliwki mają też działanie przeciwalergiczne. Mogą obniżać odpowiedź histaminową komórek w czasie reakcji alergicznej i wspomagać przepływ krwi. Wykazują też właściwości probiotyczne.

Spożywanie oliwek może mieć korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu nawet w starszym wieku. Wspierają zachowanie procesów poznawczych oraz wspomagają pamięć i koncentrację.

oliwki

Działanie witamin z grupy B w oliwkach

W oliwkach znajdują się również witaminy z grupy B. Mogą one wykazywać pozytywne działanie na układ nerwowy. Witaminy z grupy B biorą udział w bardzo wielu procesach metabolicznych. Dzięki temu przyczyniają się między innymi do prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu. Witaminy z grupy B pomagają utrzymać prawidłowy poziom energii w ciągu dnia. Działają wspomagająco na układ odpornościowy i mogą zapobiegać nadmiernej drażliwości lub drżeniom mięśni. 

Jakie oliwki są najzdrowsze?

Nie ma większej różnicy pod względem zdrowotnym w odniesieniu do ekologicznych oliwek czarnych i zielonych. Mają one bardzo podobne wartości odżywcze. Jednak odżywki czarne są trochę bardziej kaloryczne niż te w zielonym kolorze. Ekologiczne oliwki zielone zawierają minimalnie więcej sodu, ale wynika to z procesu ich obróbki.

Czy wiesz, że …

… oliwki są lekko gorzkie, ponieważ zawierają oleuropeinę? Ta substancja wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwutleniające i hipoglikemiczne. Dodatkowo, jest ona dwa razy silniejszym przeciwutleniaczem niż ekstrakt z zielonej herbaty i pestek winogron. Dopiero po stu latach od odkrycia tego składnika, udało się określić jego prozdrowotne właściwości.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800