Producenci
Koszty dostawy
Kurier DPD
13.90 zł
Kurier inPost
12.90 zł
Paczkomaty
11.90 zł

Darmowa dostawa od 250 zł

ekologiczna mąka z samopszy

Mąka z Samopszy

Samopsza to, obok płaskurki, jedno z najstarszych zbóż. To gatunki, które pierwotnie były dzikimi trawami, udomowionymi przez człowieka do celów konsumpcyjnych. Badania wskazują, że samopsza była pierwszą uprawianą odmianą pszeniczną ponad 10 tysięcy lat temu w regionie Bliskiego Wschodu, na terenach Turcji oraz Półwyspu Arabskiego. Stała się popularna w epoce neolitu. Uważa się, że wtedy nastąpiła metamorfoza społeczeństw myśliwych i zbieraczy w pierwszych osadników i rolników.
Ziarna były przez pewien czas gotowane i jedzone w formie papek, ale szybko zaczęto rozdrabniać ją za pomocą kamieni na mąkę. Zboże to, podobnie jak płaskurka, popadło w zapomnienie na długie stulecia. Samopsza jest  znacznie mniej wydajna niż odmiany pszenicy zwyczajnej i pszenicy durum, jest też trudniejsza do mechanicznej obróbki.

Obecnie rośnie na terenach Afganistanu, Krymu i Zakaukazia. Główną zaletą samopszy jest odporność na trudne warunki klimatyczne oraz miękkość. Podobnie, jak płaskurka, pochodzi głównie z upraw ekologicznych i jest szczególnie ceniona przez entuzjastów zdrowej żywności.

Z uwagi na odmienne proporcje białek w składzie mąka z samopszy jako surowiec na ciasto jest mniej elastyczna i bardziej lepka. W efekcie wypieki z niej nie będą tak puszyste i lekkie jak z klasycznej mąki pszennej. Badania prowadzone pod koniec XX w. wykazały, że poszczególne odmiany samopszy różnią się pod względem właściwości określających m.in. lepkość i elastyczność. Niektóre z nich, przy zachowaniu odpowiednich receptur, mogą z powodzeniem być stosowane w klasycznych wypiekach.

Jako mąka pszeniczna, mąka z samopszy zawiera gluten – białko, które przez niektóre organizmy bywa gorzej trawiony, a dla niektórych ludzi jest wręcz czynnikiem alergizującym. Wyniki badań wskazują jednak, że mąka z samopszy jest o wiele lepiej trawiona od klasycznej mąki pszennej, bowiem zawarta w niej gliadyna jest zdecydowanie mniej toksyczna dla pacjentów z celiakią.

Mąka z samopszy jest stosowana przede wszystkim do wypieku pieczywa. Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (z uwagi na wysoką zawartością karotenoidów) i lekko orzechowy smak, który wyczuwalny jest także w produktach z orkiszu i płaskurki.

Mąka z samopszy nie jest najlepszym składnikiem do przygotowania lekkich ciast drożdżowych, francuskich czy biszkoptów. Wypieki z samopszy cechują się jasnożółtym kolorem, jednak w porównaniu z klasyczną mąką tortową są cięższe. Nie przeszkadza to w przygotowaniu ciast gęstszych i bardziej wilgotnych typu piernik czy muffiny. Ponadto z mąki z samopszy można bez przeszkód przyrządzać naleśniki i gofry, a także pizza i bułki, zwłaszcza na zakwasie.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl