Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO olej z dyni

Olej z pestek dyni

Chociaż ekologiczny olej z pestek dyni ma wiele właściwości dobroczynnych, to jest ceniony głównie za jego smak. Olej z pestek dyni BIO wykorzystuje się przede wszystkim w kuchni. Olej z pestek dyni może działać wzmacniająco na organizm. Jakie są jego pozostałe właściwości? Jak możesz stosować olej z pestek dyni?

Jakie wartości odżywcze ma olej z pestek dyni?

Najbardziej wartościowy jest ekologiczny olej z pestek dyni wyciskany na zimno. Jest on źródłem witamin A, E, D i z grupy B. Znajdują się w nim również składniki mineralne: selen, potas i cynk. W oleju z pestek dyni są również skwalen i fitosterole. Olej z pestek dyni to cenne źródło kwasów tłuszczowych wielonienasyconych Omega-6.

Olej z pestek dyni – wpływ na serce i układ nerwowy

Nienasycone kwasy tłuszczowe mogą pomagać w zmniejszaniu poziomu złego cholesterolu LDL. Tym samy, olej z pestek dyni jest ważny w profilaktyce chorób układu krążenia. Znajdujące się w nim cenne składniki mogą mieć również pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Olej z pestek dyni BIO może poprawiać nie tylko pamięć i koncentrację, ale również ogólne samopoczucie psychiczne.

Olej z pestek dyni – wpływ na układ pokarmowy i pasożyty

Olej z pestek dyni EKO ma właściwości przeciwzapalne. Warto go stosować przy różnych dolegliwościach układu pokarmowego i problemach z żołądkiem. Olej z pestek dyni może poprawiać perystaltykę jelit oraz wspierać prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Może mieć pozytywny wpływ między innymi na ilość wydzielanej przez nią żółci. Olej z pestek dyni jest polecany dla osób odchudzających się, ponieważ wspomaga szybkość przemiany materii.

Olej z pestek dyni ma również działanie przeciwpasożytnicze. Wszystko z powodu kukurbitacyny. Ten składnik znajduje się pod skorupką świeżych pestek z dyni. Jest w stanie zahamować przemieszczanie się pasożytów w układzie pokarmowym. Do tego celu najlepszym wyborem będzie olej ze świeżych pestek dyni, tłoczony na zimno, nie podgrzewany i nierafinowany. Właśnie w nim znajdują się największe ilości kukubitacyny.

Olej z pestek dyni – pomocny przy męskich dolegliwościach

Olej z pestek dyni jest bogaty w fitosterole. Są one odpowiedzialne między innymi za prawidłową gospodarkę hormonalną. Natomiast olej z pestek dyni ekologiczny może pozytywnie wpływać na funkcjonowanie gruczołu krokowego i zmniejszać tempo jego rozrastania się. Olej z pestek dyni zawiera również witaminy i mikroelementy, które mogą mieć pozytywny wpływ na kondycję gruczołu krokowego.

eko olej z pestek dyni

Pozostałe właściwości prozdrowotne oleju z pestek dyni

Olej z pestek dyni może się przyczyniać również do łagodzenia stanów zapalnych na skórze. Może mieć też korzysta wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, w tym przede wszystkim na koncentrację i pamięć.

Przy tego rodzaju oleju niezwykle ważne jest jego właściwe przechowywanie. Najwyższej jakości jest olej z pestek dyni wyciskany na zimno (w temperaturze do 40°C) i nierafinowany. Do jego produkcji powinny być wykorzystywane jedynie niełuskane pestki i nie poddawane obróbce termicznej.

Jakie zastosowania może mieć olej z pestek dyni?

Olej z pestek dyni ekologiczny należy stosować wyłącznie na zimno, aby nie stracić jego właściwości prozdrowotnych. Możesz dodawać go na przykład do sałatek, do surówek, polewać nim gotowane lub pieczone warzywa. Olej z pestek dyni BIO będzie bardzo dobrym dodatkiem również do lodów waniliowych i śmietankowych. Olej ten ma lekko orzechowy smak, więc będzie się dobrze komponował zarówno z deserami, jak i z potrawami wytrawnymi. Będzie dobrze smakował w połączeniu na przykład z warzywnymi koktajlami, kanapkami. Każdemu daniu doda intensywnego, orzechowego posmaku.

Olej z pestek dyni w kosmetyce

Olej z pestek dyni możesz stosować nie tylko w kuchni, ale też w swojej codziennej pielęgnacji skóry. Do tego celu najbardziej odpowiedni będzie olej zimnotłoczony. Możesz go używać w formie samodzielnego kosmetyku lub dodatku do kremu do twarzy. Olej z pestek dyni ma właściwości odżywiające i nawilżające skórę. Warto go stosować również na włosy, ponieważ może być pomocny przy rozdwojonych końcówkach oraz łamliwości i nadmiernym wypadaniu włosów. Możesz go dodać do odżywki, maski lub do szamponu. Pomocne w likwidowaniu problemów z włosami jest ich olejowanie. W tym celu nałóż olej na całą długość włosów i pozostaw go maksymalnie na kilka godzin. Po tym czasie dokładnie umyj włosy mocnym szamponem. Będą błyszczące i widocznie wzmocnione.

Olej z pestek dyni może być pomocny w pielęgnacji skóry suchej, pękającej i łuszczącej się. Wesprze Twoją walkę z rozstępami. Może działać na skórę wygładzająco i natłuszczająco. W składzie oleju z pestek dyni znajduje się potas. Ten pierwiastek wykazuje działanie oczyszczające i rozjaśniające. Dlatego olej z pestek dyni warto stosować między innymi przy przebarwieniach skórnych, na przykład potrądzikowych, czy posłonecznych.

Czy olej z pestek dyni można podawać dzieciom?

U najmłodszych tego rodzaju olej może być pomocny przy problemach trawiennych i przy braku apetytu. Wspomaga łaknienie i wspiera pozbywanie się pasożytów z układu pokarmowego u dzieci. Dzieciom do lat 9 należy podawać 1 łyżeczkę oleju dziennie.

Czy wiesz, że …

… do wytworzenia jednego litra oleju z pestek dyni potrzeba mniej więcej 30 dyń.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800