ZADZWOŃ DO NAS
+48 58 714 12 12
0
suma: 0,00 zł do kasy

BIO Cukier BIO

Zobacz również pozostałe produkty słodzące

Cukier ekologiczny

Cukier ekologiczny to produkt, który ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Jest używany nie tylko do słodzenia kawy, herbaty lub jako dodatek do domowych wypieków. Badania dowodzą, że ponad 75% spożywanego cukru pochodzi z przetworzonej żywności kupowanej w sklepach. To oznacza, że substancja ta może mieć ogromny wpływ na organizm człowieka. Od wyboru rodzaju cukru zależy, jaki będzie charakter tego oddziaływania.

Rodzaje cukru ekologicznego

Zwolennicy cukru ekologicznego mogą wybierać spośród szerokiej gamy jego rodzajów. Do najpopularniejszych należą:

  • Cukier trzcinowy pozyskiwany z trzciny cukrowej uprawianej w ciepłym lub tropikalnym klimacie. Występuje w odmianie nierafinowanej, Muscovado oraz w formie syropu. Jest mniej kaloryczny od białego cukru. Dodatkowo zawiera żelazo, magnez, potas i wapń, a także beta-karoten, witaminę C i E oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3).

  • Cukier kokosowy produkowany z kwiatostanów palmy kokosowej. Ma intensywny, słodki smak wzbogacony subtelnym posmakiem karmelu połączonego z kokosem. Wyglądem przypomina cukier trzcinowy. Jego indeks glikemiczny jest dwa razy mniejszy od białego cukru.

  • Cukier waniliowy wytwarzany z cukru trzcinowego wzbogaconego dodatkiem ziaren naturalnej wanilii pochodzącej z certyfikowanych upraw ekologicznych. Idealnie sprawdza się do wypieków, deserów, kawy i kakao. Dodaje energii, pomaga redukować zmęczenie i łagodzić objawy stresu. Wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz wzmacniające osłabiony organizm.

  • Cukier z agawy produkowany poprzez odwodnienie nektaru. Wytwarzany bez dodatku substancji chemicznych. Jest bardzo słodki, a tym samym niezwykle wydajny. Może mieć barwę od bardzo jasnej do karmelowej. Cechuje się niskim indeksem glikemicznym, który nie powoduje nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi.

  • Cukier klonowy powstaje w wyniku krystalizacji syropu klonowego, który nazywany jest płynnym, kanadyjskim złotem. Syrop pozyskuje się z soku klonu cukrowego. Jego krople pojawiają się wiosną na pniach tego gatunku drzewa. Cukier klonowy smakiem przypomina karmel lub lukrecję. Może mieć kolor od jasnego i przejrzystego do ciemnego, karmelowego.

  • Cukier daktylowy, inaczej daktyle sproszkowane produkowany z naturalnych daktyli pochodzących z certyfikowanych upraw ekologicznych. Zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B3), witaminę C, a także magnez, potas, fosfor, żelazo, chrom i błonnik. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne i wspomaga procesy trawienia. Cukier daktylowy nie rozpuszcza się w płynach, dlatego najlepiej stosować go do ciast, deserów oraz słodzenia posiłków.

  • Ksylitol nazywany także cukrem brzozowym ma o prawie 40% mniej kalorii od tradycyjnego cukru buraczanego. To naturalna substancja zaliczana do alkoholi cukrowych. Powstaje w wyniku przetworzenia masy drzewnej gatunków liściastych. Jego indeks glikemiczny jest 14-krotnie niższy od białego cukru. Jest bezpieczny dla diabetyków i pomaga zapobiegać rozwojowi insulinooporności. Spełnia funkcję prebiotyku i jest polecany kobietom w ciąży.

  • Erytrytol należy do alkoholi cukrowych i powstaje w procesie fermentacji drożdżowej gliceryny odpadowej. Uważany za najlepszy zamiennik białego cukru. Cechuje się delikatnym, słodkim smakiem. Jest zaliczany do produktów bezkalorycznych. Ma najniższy obok stewii indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje wzrostu poziomu glukozy oraz insuliny we krwi. Polecany cukrzykom oraz osobom cierpiącym na nietolerancję glukozy.

ekologiczny cukier

Dlaczego najlepiej wybierać ekologiczny cukier nierafinowany?

W większości sklepów najbardziej powszechny jest cukier rafinowany, który w 99,7% składa się z sacharozy. Powstaje on w wyniku przetworzenia buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. W trakcie całego procesu traci wszystkie wartościowe związki występujące w tych roślinach. Przybiera postać substancji, która jedynie nadaje słodki smak potrawom. W trakcie procesu rafinacji od kryształków cukru oddzielana jest melasa, czyli ciemnobrązowy syrop, w którym znajdują się wszystkie składniki odżywcze. Podczas produkcji cukru rafinowanego jest on dodatkowo wzbogacany w dwutlenek siarki, kwas fosforowy lub kwas mrówkowy. Do oczyszczania rafinowanego cukru wykorzystuje się ości pstrąga. To ważna informacja dla wegetarian.

Na przeciwległym biegunie znajduje się ekologiczny cukier nierafinowany, który nie jest poddawany procesowi rafinacji. Ze względu na obecność melasy ma zazwyczaj ciemniejszą barwę oraz charakterystyczny karmelowy smak. Charakteryzuje się także zawartością wartościowych składników odżywczych jak wapń, fosfor, żelazo, magnez i potas. Cukier ekologiczny nierafinowany nie zawiera wspomnianych przed chwilą substancji dodawanych do białego cukru.

Niezależnie od surowca wykorzystanego do produkcji bardzo ważna jest także metoda jego uprawy. Biały cukier buraczany pochodzący z USA zazwyczaj jest pozyskiwany z roślin modyfikowanych genetycznie. Jak pokazują badania, aż 95% buraka cukrowego w tym kraju pochodzi z upraw GMO. Cukier ekologiczny jest wytwarzany z surowca zbieranego na certyfikowanych uprawach. Nie stosuje się na nich sztucznych nawozów oraz chemicznych środków ochrony roślin. Cukier ekologiczny może także posiada

certyfikat Fair Trade (Sprawiedliwego Handlu). Oznaczenie to jest gwarancją, że rolnicy uprawiający na przykład trzcinę cukrową na certyfikowanych plantacjach mają gwarantowaną cenę minimalną. Otrzymują dodatkowo specjalną premię, która pomaga w rozwoju lokalnej społeczności.

Czy wiesz, że…

…brązowy kolor nie zawsze oznacza cukier nierafinowany? Niektórzy producenci barwią biały cukier rafinowany na brązowo, dodając do niego karmel lub melasę. Taki produkt bardzo często pojawia się pod nazwą cukru brązowego. W rzeczywistości składa się wyłącznie z sacharozy i jest pozbawiony wartościowych składników.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium