Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
Cynamon Cejloński Mielony BIO 200 g Dary Natury
Cynamon Cejloński Mielony BIO 200 g Dary Natury

40,28 zł

Cena regularna:

44,75 zł

Najniższa cena: 44,75 zł
szt.
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Cynamon

Cynamon ekologiczny ma zupełnie inny smak, niż ten, który kupujesz zazwyczaj w supermarkecie. Wyróżnia się zarówno walorami smakowymi, jak i zapachem. Doskonale sprawdzi się w kuchni. Możesz go dodawać do słodkich i do wytrawnych potraw. Cynamon ekologiczny charakteryzuje się właściwościami antybakteryjnymi oraz działaniem rozgrzewającym. Możesz go stosować, gdy bierze Cię przeziębienie lub gdy chcesz poprawić sobie samopoczucie. Dowiedz się, czym jeszcze rożni się cynamon ekologiczny od klasycznego i jak go stosować w kuchni.

Cynamon

Jakie cechy ma cynamon ekologiczny?

Cynamon może być uznawany za ekologiczny tylko wtedy, gdy pochodzi z certyfikowanych upraw. Cynamon taki wyróżnia się wysoką jakością, nie jest zanieczyszczony chemią, ani pestycydami. W wersji BIO najczęściej występuje cynamon cejloński.

Jakie zalety zdrowotne ma cynamon?

Cynamon może mieć pozytywny wpływ na krążenie krwi, pamięć i koncentrację. Może pomagać w zrzucaniu zbędnych kilogramów, ponieważ korzystnie wpływa na metabolizm i funkcjonowanie układu trawiennego. Jedzenie cynamonu jest polecane w szczególności o poranku, bo dodaje energii. Cynamon ekologiczny jest też cennym źródłem witamin i minerałów. Znajdziesz w nim między innymi, takie substancje, jak: wapń, żelazo i mangan.

Możesz go dodawać nie tylko do różnego rodzaju dań, ale też do domowych maseczek kosmetycznych. Bardzo dobrze działa między innymi na cerę ze skłonnością do trądziku ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne. Równie dobrze może być stosowany na włosy.

Aby samodzielnie przygotować kosmetyk, będą Ci potrzebne tylko dwa składniki. Pierwszy z nich to miód, a drugi oczywiście cynamon ekologiczny. Taką miksturę najlepiej nakładać wprost na zmiany trądzikowe. Wykorzystuj do tego patyczek higieniczny, aby zapobiec przenoszeniu się bakterii. Jeżeli nakładasz ją wieczorem, to nie musisz jej zmywać. Zostawiona na całą noc zadziała jeszcze skutecznej.

Co to jest cynamon cejloński?

Cynamonem cejlońskim nazywamy korę drzewa cynamonowego. Występuje w postaci pozwijanych w ruloniki lasek lub w proszku. Na świecie uprawia się kilka gatunków cynamonu. Najbardziej znane spośród nich to: cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum), cynamonowiec chiński lub kasja (Cinnamomum cassia), cynamonowiec kamforowy (Cinnamomum camphora).

Cynamonowiec cejloński jak sugeruje sama jego nazwa wywodzi się z Cejlonu (Sri Lanka). Obecnie można go spotkać na wybrzeżach Indii, Mauritiusie, Madagaskarze i na Wyspach Sundajskich. Często uprawia się ten cynamon również w Azji, na Antylach, Ameryce Południowej, krajach strefy tropikalnej. Natomiast cynamonowiec chiński uprawiany jest przede wszystkim w południowych Chinach, Wietnamie i Birmie.

Jaka jest różnica między cynamonem cejlońskim a cynamonem cassia?

Cynamon cejloński ma słodki, subtelny i niebanalny smak. Laski tego cynamonu są cienkie, delikatne i mają kilka warstw. Wyróżniają się również kruchością. Łatwo jest je zmielić na proszek. Natomiast cynamon cassia ma ostry, wyrazisty smak. Laski tego cynamonu są twarde, trudne do połamania i grube. Wyróżniają się też ciemnobrązowym kolorem. Ciężko jest je zmielić i zrobić z nich przyprawę.

Cynamon cejloński nie ma jaśniejszy kolor o kilka odcieni. Nie jest tak drażniący dla Twojego nosa i podniebienia.

cynamon ekologiczny

Jakie są kulinarne zastosowania cynamonu cejlońskiego?

Cynamon to bardzo dobry dodatek do deserów, ciast, napojów, kawy oraz grzanego wina. Nie ma w nim cukru i jest niskokaloryczny, więc każdy może sobie pozwolić na coś słodkiego z jego udziałem. Świetnie komponuje się na przykład z kompotami czy z owocami. Możesz go z powodzeniem dodawać również do jogurtów, owsianek, czy koktajli mlecznych. Dobrze łączy się też z klasyczną kawą mieloną. Zapobiegnie od sklejaniu się fusów.

Cynamon ekologiczny to przyprawa, która kojarzy się z herbatą, oraz innymi ciepłymi napojami. Jednak równie dobrze możesz do stosować do potraw mięsnych. Dobrze smakuje na przykład w połączeniu z czerwonym mięsem, dziczyzną, czy kaczką. W krajach azjatyckich i orientalnych łączy się go z wieloma tradycyjnymi potrawami oraz mieszankami przyprawowymi.

Czy każdy może spożywać cynamon?

Na cynamon, nawet ten ekologiczny, powinny uważać kobiety w ciąży, osoby mające problemy z układem trawiennym. Szczególnie niebezpieczne dla zdrowia może być spożywanie cynamonu w nadmiernych ilościach.

Gdzie kupić cynamon cejloński?

Odmiana uzyskiwana z cynamonowca cejlońskiego nie jest tak znana na świecie, jak odmiana kasja. Dlatego radzimy Ci kupować ekologiczny cynamon wyłącznie w sprawdzonych punktach sprzedaży, które mają w swojej ofercie zdrową i ekologiczną żywność. Jednym z takich miejsc jest Biosklep. Znajdziesz w nim cynamon ekologiczny zarówno w postaci proszku, jak i zwiniętych lasek.

Czy wiesz, że …

… Grecy i Rzymianie jako pierwsi zaczęli wykorzystywać cynamon w kuchni. Uznawali tę przyprawę za silny afrodyzjak. Natomiast Chińczycy byli zdania, że cynamon zapewni im nieśmiertelność.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800