Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO kawa mielona

Kawa mielona BIO ma wiele właściwości prozdrowotnych. Może mieć na przykład pozytywne działanie na mózg i poziom stresu. Ta ostatnia właściwość wynika z jej zapachu. Aromat świeżo zmielonej kawy rozchodzi się po kuchni i działa odprężająco. Kawa mielona ma również korzystny wpływ na potencję. Kawa jest jednym z mniej znanych afrodyzjaków. Wypicie filiżanki kawy zwiększa poziom dopaminy i serotoniny. Te dwie substancje są odpowiedzialne za dobre samopoczucie psychiczne. Picie kawy mielonej ekologicznej  ma też pozytywny wpływ na funkcjonowanie krążenia krwi.

Kawa Mielona

Kawa mielona 100% Arabica Moka FT BIO 250 g Alce Nero Kawa mielona 100% Arabica Moka FT BIO 250 g Alce Nero
Cena:

25,95 zł

Cena regularna: 34,20 zł

Najniższa cena: 28,95 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
Kawa Mielona Moka Sidamo Etiopia BIO 250 g Cafe Michel Kawa Mielona Moka Sidamo Etiopia BIO 250 g Cafe Michel
Cena:

28,95 zł

Cena regularna: 39,75 zł

Najniższa cena: 37,67 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja

Kawa mielona

Czy warto pić ekologiczną kawę mieloną? Czy jest ona lepsza, czy gorsza od kawy rozpuszczalnej? Sprawdź, czym one się od siebie różnią.

Dlaczego warto pić kawę?

Kawa BIO dodaje energii i bardzo dobrze pobudza. Dlatego wiele osób sięga po nią tuż po wstaniu z łóżka. Jednak, jeżeli nie jesteś kawoszem i nie jest to Twój codzienny rytuał, to możesz odczuć podwyższone ciśnienie krwi. Mimo tej niewielkiej niedogodności, kawa jest lubianym naparem. Między innymi dlatego, że wpływa pozytywnie na koncentrację i na funkcjonowanie mózgu. Kawa ma też trudne do przecenienia walory smakowe i piękny aromat.

Jednak nie każda kawa ma tyle samo zalet. Niektóre rodzaje kawy mogą negatywnie wpływać na poziom cholesterolu we krwi i działać niekorzystnie na cały organizm. Dlatego warto dowiedzieć się trochę więcej o różnym rodzajach kawy, aby dobrze wybrać.

Jakie są rodzaje kawy?

Gdy masz ochotę na małą czarną, to możesz wybrać ekologiczną kawę mieloną, rozpuszczalną lub kawę z ekspresu. Na rynku dostępne są również różnego rodzaju mieszanki, z których możesz przyrządzić na przykład cappuccino czy frappe, kawy 2w1 lub 3w1. Jednak te ostatnie raczej nie mają dużo wspólnego z prawdziwą BIO kawą.

Najbardziej popularna jest kawa rozpuszczalna. Może się ona charakteryzować różną konsystencją (proszek, granulki itd.). Kawa mielona BIO często jest również nazywana plujką ze względu na obecność w niej fusów.

Czym różnią się kawa mielona i kawa rozpuszczalna?

Kawę rozpuszczalną produkuje się trochę inaczej niż kawę mieloną. Jest ona przygotowywana z wypalanych ziaren kawy. Następnie są one filtrowane, oczyszczane, mielone. Kawa rozpuszczalna jest o wiele bardziej przetworzona niż ekologiczna kawa mielona.

Wielu kawoszy nie uznaje kawy rozpuszczalnej za prawdziwą kawę. Wynika to stąd, że zazwyczaj jest ona wytwarzana z ziaren o gorszej jakości. W pewnym stopniu jest to prawda. Aby kawa rozpuszczalna mogła zostać wprowadzona na rynek, to nie może być w niej żadnych domieszek. Nie może być ona zanieczyszczona niepotrzebnymi substancjami. Czy w kawie rozpuszczalnej znajduje się kofeina? Tak, ale jest jej mniej niż w kawie mielonej lub przygotowywanej w ekspresie.

kawa mielona ekologiczna

Czy warto pić kawę typu 2 w 1?

Pod względem zdrowotnym kawa rozpuszczalna jest lepsza niż kawa w saszetkach. Wynika to stąd, że nie ma w niej zbędnych dodatków. Możemy do nich zaliczyć na przykład cukier lub sproszkowane mleko. Dodatkowo w mieszankach kaw możemy znaleźć tłuszcze utwardzone, syrop utwardzony oraz stabilizatory. Ich częste spożywanie może być niezdrowe.

Jakie cechy ma kawa mielona?

Kawę mieloną wytwarza się o wiele szybciej niż kawę rozpuszczalną. Jest poddawana tylko krótkiej obróbce. Ziarna kawy są wypalane, a później mielone. Tak tworzy się kawę sypaną. Kawa mielona ekologiczna jest odpowiednia do zaparzania różnymi metodami. Pierwszą z możliwości jest ekspres. Do jej zaparzania możesz również wykorzystać papierowe filtry lub bezpośrednio zalać zmieloną kawę wrzątkiem. To, w jaki sposób przygotujesz kawę mieloną BIO będzie miało wpływ nie tylko na jej walory smakowe, ale też na właściwości prozdrowotne.

Jak poprawnie przygotować kawę mieloną?

Gdy ekologiczną kawę mieloną zalejesz wrzątkiem, to będzie ona bardziej intensywna w smaku niż kawa filtrowana. Moc oraz smak kawy są zależne przede wszystkim od jej rodzaju. Gdy kawy ciemniejsze są zalewane wrzątkiem, to mogą mieć bardziej cierpki smak niż przygotowane przy użyciu ekspresu lub papierowych filtrów.

Filtry papierowe lub metalowe, gdy są zamocowane w ekspresach do kawy, to są w stanie naprawdę wiele zmienić. Kawa mielona BIO przyrządzana w ekspresie jest mocniej przefiltrowana. To dobrze, bo w ten sposób wytraca się z niej wiele toksycznych substancji. Jedne z nich to diterpeny, które mogą mieć negatywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Gdy kawa mielona jest dłużej parzona, to ma intensywniejszy aromat, jest mocniejsza i ma głębszy smak. Kawa mielona długo parzona bardziej pobudza.

Czy warto pić kawę mieloną?

Nie ma żadnych dowodów na to, że kawa rozpuszczalna jest lepsza pod względem zdrowotnym od kawy mielonej. Najważniejsze jest to, aby znać różnice pomiędzy poszczególnymi rodzajami kaw oraz sposobami ich zaparzania. Dzięki temu łatwiej jest dobrać kawę odpowiadającą swoim indywidualnym preferencjom. Warto zachować umiar w piciu kawy niezależnie od jej rodzaju.

Czy wiesz, że …

… pierwszą w Wiedniu kawiarnię 'Hof zur Blauen Flasche' (Pod błękitną butelką) otworzył Franciszek Jerzy Kulczycki. Wykazał się dużą odwagą i umiejętnościami w czasie odsieczy wiedeńskiej.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium