Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

Bez Glutenu Mąka do smażenia naleśników bezglutenowych

Klasyczne naleśniki przygotowuje się z mąki pszennej, mleko, wody oraz jajek. Dlatego są one zabronione na tak wielu dietach. Przykładami są dieta bezglutenowa, bezlaktozowa czy bezjajeczna. Wtedy musisz znaleźć dobre alternatywy dla tych podstawowych składników, aby nie rezygnować z ulubionych potraw. Gluten jest białkiem, które naturalnie występuje w niektórych zbożach. Głównie w pszenicy, orkiszu, jęczmieniu, życie. To właśnie on sprawia, że ciasta są dobrze wyrośnięte i kleiste.

Mąka na naleśniki bezglutenowe

Naleśniki są lubiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Mogą być robione z mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej. Jaka mąka będzie do nich najbardziej odpowiednia? Każda, która nie ma w swoim składzie glutenu. Bardzo dobrze smakują naleśniki zrobione z mąki ryżowej lub kukurydzianej.

Jaka jest najlepsza mąka na naleśniki bezglutenowe?

Bezpiecznie przy uczuleniu na gluten możesz przygotowywać naleśniki z mąki: kukurydzianej, jaglanej, ryżowej, gryczanej czy z ciecierzycy. Chociaż sam owies naturalnie nie zawiera glutenu, to bardzo często jest uprawiany w niewielkiej odległości od pszenicy. To sprawia, że jego ziarna mogą mieć minimalne ilości glutenu. A już takie ilości są niebezpieczne dla osób z nietolerancją na gluten. Możesz robić naleśniki z mąki owsianej bezglutenowej, ale pamiętaj o tym, żeby wybierać taką z symbolem przekreślonego kłosa. Jeżeli nie kupiłeś jeszcze mąki na naleśniki bezglutenowe, to równie dobrze możesz zmiksować w blenderze bezglutenowe płatki owsiane na pyl. Tak samo możesz zrobić z kaszą jaglaną. Tak powstanie domowa mąka jaglana.

Jaki jest najprostszy przepis na naleśniki z mąki bezglutenowej?

Wystarczy, że wymieszasz w identycznych proporcjach mąkę ryżową bezglutenową i mąkę kukurydzianą. Możesz jeszcze dodać do nich łyżeczkę mąki ziemniaczanej, odrobinkę soli. Całość wymieszaj. Następnie dodaj dwa jajka i pół szklanki mleka. To ostatnie możesz zastąpić mlekiem roślinnym albo wodą. Całość zmiksuj i zostaw na mniej więcej pół godziny. Rozgrzej patelnię i na niewielkiej ilości tłuszczu smaż naleśniki.

Jeżeli lubisz domowe naleśniki w trochę bardziej delikatnej wersji, to polecamy Ci mąkę ryżową bezglutenową na naleśniki. Ma ona naprawdę neutralny smak. Dlatego na jej bazie powstaną naleśniki, które będą dobrze się komponowały zarówno ze słodkimi, jak i ze słonymi dodatkami. Możesz kupić mąkę bezglutenową na naleśniki w sklepie ze zdrową żywnością lub przygotować ją samodzielnie. Jednak od razu ostrzegamy, że ten drugi wariant wymaga o wiele więcej pracy i czasu. Musisz zacząć od opłukania szklanki ziaren ryżu pod bieżącą wodą. Oczywiście na sicie. Następnie powinieneś zalać je dwiema szklankami czystej wody i zostawić na całą noc. Rano powinieneś zlać wodę. Następnie przepłukać ryż ponownie na sitku. Kolejnym krokiem jest wrzucenie ziaren ryżu do blendera. Dodaj do nich łyżkę mąki ziemniaczanej, odrobinę soli i szklankę wody. Zmiksuj całość. Jeżeli czujesz, że masa jest za gęsta, to możesz dodać do niej jeszcze odrobinę wody. Masz już gotowe ciasto na naleśniki bezglutenowe. Możesz je smażyć dokładnie tak, jak te tradycyjne.

naleśniki bezglutenowe

Mąka na naleśniki bezglutenowe – jak zrobić idealne naleśniki?

Warto dodać do naleśników bezglutenowych odrobinę wody mineralnej. Dzięki niej, staną się delikatniejsze w smaku i bardziej puszyste. Dobrym pomysłem jest kupienie specjalnej patelni do smażenia naleśników, w szczególności, jeżeli często przygotowujesz to danie. Charakteryzuje się ona nieprzywierającą powłoką i niskimi brzegami. Taki jest kształt powoduje, że ciasto równomiernie rozlewa się po patelni i do niej nie przywiera. To sprawia, że o wiele łatwiej jest przewracać naleśniki na drugą stronę. Nigdy nie dodawaj na patelnię zbyt dużych ilości tłuszczu. Nawet łyżeczka będzie wystarczająca do tego, aby usmażyć dwa lub trzy naleśniki. Gdy dodasz na patelnię bardzo dużo oleju, to naleśniki staną się ciężkostrawne i niesmaczne. W sztuce smażenia naleśników kluczowe jest odpowiednie rozgrzanie patelni. W przeciwnym razie będą do niej przywierać i się palić. Dlatego lepiej chwilę poczekać przed nałożeniem ciasta na patelnię, niż się niepotrzebnie denerwować. Jeżeli usmażyłeś za dużo naleśników i chcesz je zjeść później, to dobrym sposobem jest zwinięcie ich w rulony i przykrycie folią aluminiową. Wtedy nie wyschną. To również bardzo dobry sposób na to, żeby naleśniki bezglutenowe zbyt szybko nie ostygły.

Jakie dodatki do naleśników z mąki bezglutenowej na słodko?

Naleśniki w wersji na słodko doskonale smakują na przykład z twarogiem i rodzynkami. Bardziej kaloryczna wersja to z bitą śmietaną oraz z sezonowymi owocami. Naleśniki z mąki bezglutenowej wyśmienicie się łączą również z różnego rodzaju owocowymi przetworami. Najlepiej robionymi w domu, bo wtedy masz pewność, że nie ma w nich żadnych szkodliwych dla zdrowia dodatków. Mogą to być między innymi: dżemy, konfitury i powidła. Oczywiście warto sprawdzić wcześniej, czy w gotowych, sklepowych produktach, nie ma glutenu.

Czy wiesz, że …

… najdroższe naleśniki podawane są w jednej z luksusowych restauracji w Londynie. Są to naleśniki wykonane przy użyciu różowego szampana, homarów, trufli, a także innych luksusowych składników. Kosztują one 800 funtów.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne
8:00 - 15:00
727 810 800