Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Gorąca czekolada

Czekolada na gorąco

Ekologiczna czekolada na gorąco jest idealnym połączeniem naturalnego kakao oraz wysokiej jakości cukru trzcinowego. Surowce wykorzystane do jej produkcji pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych. Większość popularnych produktów powstaje w wyniku połączenia mleka w proszku z niewielką ilością kakao. Ponadto zawierają duże ilości białego cukru, sztucznych aromatów, barwników oraz konserwantów. To jednak tylko substytut dobrej jakości czekolady na gorąco. Produkty ekologiczne zawierają wyłącznie naturalne składniki. Nawet w przypadku smakowych czekolad ekologicznych, w których używane są naturalne aromaty orzechów laskowych, malin czy karmelu.

Jak powstaje gorąca czekolada?

Ekologiczna czekolada na gorąco powstaje przede wszystkim z kakao. Surowiec jest dostarczany do Europy w postaci surowych ziaren, które wcześniej zostały poddane fermentacji i suszeniu. Ziarna w takiej formie można zmielić kriogenicznie i otrzymać surowe kakao. Producenci czekolady potrzebują jednak produktu prażonego, który ma dłuższą przydatność do spożycia. Sam proces prażenia pozwala wydobyć z ziarna więcej smaku czekolady. Po jego zakończeniu surowiec jest mielony, w wyniku czego powstaje masa kakaowa. W kolejnym etapie odciska się z niej tłuszcz. Oddzielone masło kakaowe jest chętnie wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym i cukierniczym. Pozostała masa kakaowa ma 10-12% tłuszczu (surowiec sprzedawany w USA ma 20-22% tłuszczu). Odtłuszczoną masę kakaową poddaje się alkalizacji, aby uzyskać neutralny poziom pH 7-8. Dzięki temu zyskuje ona ciemniejszy kolor i lepiej rozpuszcza się w cieczy.

Przygotowaną w ten sposób masę kakaową można wykorzystać do produkcji tabliczek czekolady lub BIO czekolady na gorąco w proszku. W tym drugim przypadku suchą masę kakaową przerabia się na proszek i dodaje do niego cukier trzcinowy.

ekologiczna gorąca czekolada

Właściwości czekolady na gorąco

Ekologiczna czekolada na gorąco jest połączeniem kakao z cukrem trzcinowym, dlatego przejmuje prozdrowotne właściwości obu tych składników. Kakao ekologiczne to wartościowe źródło żelaza, magnezu, potasu, cynku, fosforu, miedzi i manganu. Ma pozytywny wpływ na układ nerwowy, pomaga w leczeniu nerwic i depresji. Kakao stymuluje pracę mózgu, poprawiając koncentrację i pamięć. Ponadto bierze udział w produkcji serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Ekologiczna czekolada na gorąco zawierająca naturalne kakao dostarcza do organizmu witaminę B1, B2 i B3. Zawiera także duże ilości antyoksydantów, które pomagają walczyć ze złym cholesterolem i chronią przed tworzeniem się skrzepów. Kakao zawarte w czekoladzie ekologicznej pomaga usuwać wolne rodniki, regulować ciśnienie krwi i neutralizować objawy menopauzy. Dzięki zawartości kofeiny działa pobudzająco i wspomaga regenerację organizmu.

Surowy cukier trzcinowy używany do produkcji ekologicznej czekolady na gorąco jest zdrowszą alternatywą dla jego białego i brązowego odpowiednika. Nie zawiera sztucznych dodatków i jest źródłem łatwo przyswajalnej energii. Ponadto w jego składzie znajdują się cenne minerały jak wapń, potas, fluor i selen.

Ekologiczna czekolada na gorąco to idealna alternatywa dla kakao. Wykazuje bardzo podobne właściwości, a jednocześnie podbija smak dodatkiem cukru trzcinowego. Popularną formą podania jest zmieszanie jej z gorącym mlekiem. Ekologiczna czekolada może być także serwowana w formie zimnego napoju. Świetnie sprawdzi się na długie, jesienne wieczory, jak i gorące, letnie dni.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800