Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Amarantus znany również jako szarłat, był już uprawiany 5 tysięcy lat temu. Mieszkańcy Ameryki Północnej i Południowej chętnie wykorzystywali jego wszechstronność. Zmielone nasiona wykorzystywano do produkcji ciast typu tortilla i napojów, a młode liście praz pędy służyły jako warzywny dodatek. Amarantus używany był także jako przyprawa.
W Europie amarantus ekologiczny pojawił się na skutek odkryć pewnego mnicha, który sprowadził roślinę na nasze tereny. Dzisiaj amarantus BIO przeżywa swój wielki powrót zarówno w sferze kulinarnej, jak i leczniczej.
Walory amarantusa
Amarantus posiada wiele odżywczych właściwości. Swoim składem przypomina wiele innych superfoods, ale zawiera znaczne ilości skwalenu. Ten cenny związek organiczny jest naturalnym składnikiem lipidów w organizmie. Chroni przed działaniem czynników zewnętrznych i ułatwia usuwanie toksyn. Skwalen działa także ochronnie na ośrodkowy układ nerwowy, wspiera także pracę układu sercowo-naczyniowego. Stymuluje także produkcję hormonu DHEA, mającego działanie odmładzające. Związek ten wykazuje też działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki i hamuje wchłanianie toksyn przez ściany jelit. Dodatkowo przypisuje mu się działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Poza skwalenem amarantus ekologiczny ma także wiele innych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest świetnym źródłem białka, a więc sprawdzi się u osób, które rezygnują z jedzenia mięsa i produktów odzwierzęcych. Amarantus zawiera też duże ilości węglowodanów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także może pochwalić się niskim indeksem glikemicznym.
Amarantus BIO nie zawiera także glutenu, a więc będzie świetną alternatywą dla klasycznych zbóż w przypadku osób, które nie tolerują glutenu lub świadomie wykluczają go ze swojej diety.
Wartości odżywcze amarantusa w 100 gramach:
Energia: 1685 kJ / 398 kcal Tłuszcz: 6,4 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,4 g Węglowodany: 65 g - w tym cukry: 1,6 g Białko: 16 g
Amarantus - wiele cennych witamin i minerałów
Jest to bogate źródło witamin z grupy B, dzięki czemu wspiera układ nerwowy, a także zdolności poznawcze - pamięć i koncentrację. Jest także naturalnym źródłem witaminy E, a więc wpływa na młody wygląd i usprawnia odnowę komórkową. Można w nim znaleźć także witaminę A i C, które aktywnie wspierają odporność i przyspieszają gojenie się ran. Witamina A dodatkowo zapewnia prawidłowe widzenie.
Amarantus ekologiczny sprzyja dbaniu o linię. Ze względu na dużą ilość błonnika znacznie przyspiesza przemianę materii i reguluje pracę jelit. Polecany jest więc także osobom, które mają kłopoty żołądkowe, takie jak zespół jelita drażliwego czy nawracające zaparcia.
Amarantus na odporność organizmu
Posiłki z wykorzystaniem amarantusa BIO wpływają także pozytywnie na ogólną odporność organizmu, a więc poleca się go przede wszystkim w sezonie jesienno-zimowym, przy zwiększonym ryzyku infekcji wirusowych i bakteryjnych. Ze względu na wszechstronność zawartego w BIO amarantusie skwalenu oraz jego właściwości antywirusowe i bakteriobójcze, roślina ta nazywana jest naturalnym antybiotykiem, porównywanym do czosnku czy imbiru.
Amarantus w kuchni
Amarantus ekologiczny ma szerokie zastosowanie w kuchni. Wiele osób, które eliminują ze swojej diety produkty zawierające gluten, wykorzystuje amarantus do przygotowania dań mącznych, takich jak makaron czy pieczywa. Amarantus BIO sprawdza się także jako dodatek do ciast i wypieków. Dodatkowo można go ugotować tak jak kaszę i stosować jako dodatek do obiadu, a także składnik sałatek.
Nasiona amarantusa ekologicznego mogą być składnikami różnych dań duszonych, zapiekanych oraz gotowanych. Wykorzystuje się je również jako dodatek do jogurtów oraz płatków śniadaniowych. Po nasiona amarantusa często sięgają wegetarianie, dodają je do kotletów, zup itp.
Amarantus - inne zastosowanie
Z nasion amarantusa pozyskuje się olej, który ma wiele cennych właściwości. Sprawdza się zarówno w kuchni, jak i przemyśle kosmetycznym. Popularne są między innymi kremy i balsamy wzbogacone w olej amarantusowy. Mają one działanie ujędrniające i przeciwzmarszczkowe. Olej ten wykazuje także działanie nawilżające i łagodzi podrażnienia. Zapobiega także łuszczeniu się skóry, dlatego sprawdzi się u osób chorujących na AZS lub ŁZS. Jest także stosowany do łagodzenia reakcji alergicznych.
Olej z amarantusa stosowany jest także w gabinetach kosmetycznych. Stosuje się go wykonując masaże, kąpiele i zabiegi relaksacyjne.