Filtruj
Producenci
Koszty dostawy

13.90 zł

11.90 zł

Darmowa dostawa
od 250 zł

Ekologiczny amarantus inaczej szarłat

Amarantus posiada wiele odżywczych właściwości. Swoim składem przypomina wiele innych superfoods, ale zawiera znaczne ilości skwalenu. Ten cenny związek organiczny jest naturalnym składnikiem lipidów w organizmie. Chroni przed działaniem czynników zewnętrznych i ułatwia usuwanie toksyn.
Skwalen działa także ochronnie na ośrodkowy układ nerwowy, wspiera także pracę układu sercowo-naczyniowego. Stymuluje także produkcję hormonu DHEA, mającego działanie odmładzające.
Związek ten wykazuje też działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki i hamuje wchłanianie toksyn przez ściany jelit. Dodatkowo przypisuje mu się działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Poza skwalenem amarantus ma także wiele innych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jest świetnym źródłem białka, a więc sprawdzi się u osób, które rezygnują z jedzenia mięsa i produktów odzwierzęcych. Amarantus zawiera też duże ilości węglowodanów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także może pochwalić się niskim indeksem glikemicznym.

Amarantus nie zawiera także glutenu, a więc będzie świetną alternatywą dla klasycznych zbóż w przypadku osób, które nie tolerują glutenu lub świadomie wykluczają go ze swojej diety.

Jest to bogate źródło witamin z grupy B, dzięki czemu wspiera układ nerwowy, a także zdolności poznawcze - pamięć i koncentrację. Jest także naturalnym źródłem witaminy E, a więc wpływa na młody wygląd i usprawnia odnowę komórkową. Można w nim znaleźć także witaminę A i C, które aktywnie wspierają odporność i przyspieszają gojenie się ran. Witamina A dodatkowo zapewnia prawidłowe widzenie.

Amarantus posiada także wiele cennych minerałów. Jest bogaty w magnez, potas, fosfor i wapń. Znacznie przewyższa także wiele roślin, jeśli chodzi o zawartość żelaza - w 100 gramach znajduje się aż 15 miligramów tego cennego pierwiastka. To 5 razy więcej, niż znajdziemy w szpinaku.
Ze względu na dużą zawartość żelaza amarantus do swojej diety powinny włączyć przede wszystkim osoby borykające się z anemią i zbyt niskim poziomem hemoglobiny, atakże kobiety w ciąży.

Amarantus sprzyja dbaniu o linię. Ze względu na dużą ilość błonnika znacznie przyspiesza przemianę materii i reguluje pracę jelit. Polecany jest więc także osobom, które mają kłopoty żołądkowe, takie jak zespół jelita drażliwego czy nawracające zaparcia.

Posiłki z wykorzystaniem amarantusa wpływają także pozytywnie na ogólną odporność organizmu, a więc poleca się go przede wszystkim w sezonie jesienno-zimowym, przy zwiększonym ryzyku infekcji wirusowych i bakteryjnych.
Ze względu na wszechstronność zawartego w amarantusie skwalenu oraz jego właściwości antywirusowe i bakteriobójcze, roślina ta nazywana jest naturalnym antybiotykiem, porównywanym do czosnku czy imbiru.

Szarłat może także zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i aktywnie wspiera pracę serca. Duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że zmniejsza on poziom cholesterolu we krwi i tym samym zapobiega chorobom serca oraz rozwojowi miażdżycy.
Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, obniżając tym samym ryzyko wystąpienia zakrzepicy, a także reguluje ciśnienie krwi.

Amarantus ma szerokie zastosowanie w kuchni. Wiele osób, które eliminują ze swojej diety produkty zawierające gluten, wykorzystuje amarantus do przygotowania dań mącznych, takich jak makaron czy pieczywa. Amarantus sprawdza się także jako dodatek do ciast i wypieków.
Dodatkowo można go ugotować tak jak kaszę i stosować jako dodatek do obiadu, a także składnik sałatek.

Nasiona amarantusa mogą być składnikami różnych dań duszonych, zapiekanych oraz gotowanych. Wykorzystuje się je również jako dodatek do jogurtów oraz płatków śniadaniowych. Po nasiona amarantusa często sięgają wegetarianie, dodają je do kotletów, zup itp.

Interesującym przetworem z szarłatu jest tzw. amarantus ekspandowany. Wyglądem przypomina nieco ryż preparowany. Ma neutralny, niemal niewyczuwalny smak, dlatego chętnie stosuje się go jako dodatek do deserów. Podawany jest często dzieciom, przygotowując zupki mleczne i kaszki.

Z nasion amarantusa pozyskuje się olej, który ma wiele cennych właściwości. Sprawdza się zarówno w kuchni, jak i przemyśle kosmetycznym. Popularne są między innymi kremy i balsamy wzbogacone w olej amarantusowy. Mają one działanie ujędrniające i przeciwzmarszczkowe. Olej ten wykazuje także działanie nawilżające i łagodzi podrażnienia. Zapobiega także łuszczeniu się skóry, dlatego sprawdzi się u osób chorujących na AZS lub ŁZS. Jest także stosowany do łagodzenia reakcji alergicznych.
Olej z amarantusa stosowany jest także w gabinetach kosmetycznych. Stosuje się go wykonując masaże, kąpiele i zabiegi relaksacyjne.

Menu Szukaj więcej więcej
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl