Opinie o Nas
do kasy suma: 0,00 zł
Producenci
Może Cię zainteresuję:
 

biosklep.com.pl Reviews with ekomi-pl.com

BIO BIO Syrop Malinowy

Syrop Malinowy

Syrop malinowy

Syrop malinowy to naturalny produkt wytwarzany z owoców. Gdy przygotowuje się go tradycyjną metodą naszych babć, to w jego składzie znajduje się wyłącznie sok odsączony z malin oraz cukier. Ten ostatni możesz zastąpić miodem. Syrop malinowy robiony w domu wyróżniać się mocnym, ale słodkim smakiem. Tradycyjny syrop z malin ma różowo-czerwony kolor. 

Dobrej jakości syrop malinowy jest wytwarzany z soku odsączonego z owoców, a nie z koncentratu. Powinien być produkowany wyłącznie z owoców oraz z cukru. Warto czytać skład i sprawdzić, czy nie ma w nim sztucznych barwników, konserwantów albo glutenu. W ekologicznym syropie malinowym znajdują się naturalne kwasy z owoców oraz antyoksydanty. Syrop malinowy BIO z powodzeniem możesz dodawać do herbaty lub kawy zamiast białego cukru.

Czy syrop malinowy jest zdrowy?

W malinach znajduje się kwas salicylowy. Charakteryzuje się on właściwościami napotnymi i rozgrzewającymi. Może mieć działanie przeciwgorączkowe. Dlatego często stosuje się syrop malinowy ekologiczny, aby złagodzić uciążliwe objawy przeziębienia lub grypy. Dzięki temu, że syrop malinowy ma właściwości rozkurczające, a to może zmniejszać bóle menstruacyjne. Kobiety doceniają syrop z tych owoców również za to, że może mieć on pozytywny wpływ na wygląd oraz jędrność skóry.

W malinach znajduje się również kwas elagowy. Wykazuje on właściwości przeciwnowotworowe i antywirusowe. Może się on też przyczyniać do zapobiegania nadprodukcji oraz nadaktywności enzymów prozapalnym. Może również zmniejszać stany zapalne o różnym podłożu w organizmie. Syrop z malin ekologiczny może być też pomocny w zapobieganiu i zmniejszaniu objawów chorób reumatycznych.

Działanie przeciwutleniające malin bierze się w 50 procentach z ellagitannin. Ich niezaprzeczalnym plusem jest to, że maliny zachowują swoje właściwości antyoksydacyjne, nawet po zrobieniu z nich przetworów. W sezonie warto jeszcze świeże maliny, a gdy on się skończy wybrać również smaczny syrop malinowy BIO.

Jakie zastosowanie może mieć syrop malinowy?

Syrop malinowy jest jednym z najczęściej wybieranych smaków zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych. Możesz do dodawać do deserów, owsianek, lodów, naleśników, racuchów, gofrów, koktajli.

syrop malinowy bio

Witaminy i minerały w syropie malinowym

W syropie malinowym znajdziemy wapń, potas, magnez, żelazo, witaminę C, witaminę E, witaminy z grupy B: w tym witaminę B1, B2, B3 i B6.

Żelazo jest odpowiedzialne za regenerację tkanek i ich właściwy wzrost. Może być pomocne w walce z wolnymi rodnikami. Zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia. Żelazo pełni bardzo ważną funkcję w transportowaniu tlenu w tkankach mięśniowych. Natomiast potas gwarantuje prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową oraz kwasowo-zasadową w organizmie. Potas pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu serca. W BIO syropie malinowym znajduje się również magnez. Jest on odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie oraz przekazywanie impulsów w układzie nerwowym. Ma również wpływ na funkcjonowanie serca. Może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka choroby niedokrwiennej oraz arytmii. Obecny w syropie malinowym wapń to główny składnik budulcowy układu kostnego i zębów.

Witamina C jest chyba jednym z najbardziej znanych przeciwutleniaczy. Hamuje procesy przedwczesnego starzenia się organizmu oraz skóry. Pomaga radzić sobie z przebarwieniami, na przykład potrądzikowymi lub posłonecznymi. Witamina C pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia. Ta witamina wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe. Może się przyczyniać do poprawy ogólnej odporności organizmu. Warto wspomnieć jeszcze o witaminie E obecnej w ekologicznym syropie malinowym. Standardowo nazywa się ją 'witaminą młodości'. Ta nazwa wynika nie tylko z jej pozytywnego wpływu na skórę, ale również z tego, że może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworów i chorób serca, wspomagać pracę mięśni oraz korzystnie wpływać na płodność.

Kwas salicylowy wykazuje działanie ściągające i przeciwbakteryjne. Często możesz go znaleźć w kosmetykach na trądzik. Zawarty w syropie malinowym kwas salicylowy może mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie serca, działać przeciwmiażdżycowo i obniżać ciśnienie krwi. Syrop malinowy może również wykazywać działanie uspokajające. Może działać wspomagająco przy leczeniu chorób nerek albo woreczka żółciowego. Może przyczyniać się do zmniejszenia objawów biegunki. Syrop malinowy może zmniejszać skurcze mięśni gładkich macicy. Dlatego poleca się go przy bólach menstruacyjnych. Znajdujące się w syropie z malin polifenole mogą chronić organizm przed namnażaniem się wolnych rodników i opóźniać procesy starzenia się.

Na co zwracać uwagę przy zakupie gotowego syropu z malin?

W sklepach możesz spotkać syropy malinowe pochodzące od różnych producentów. Gotowe produkty nie zawsze mają korzystny dla zdrowia smak. Aby podtrzymać intensywny smak i kolor oraz przedłużyć termin przydatności do spożycia, producenci żywności często dodają do nich syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki, aromaty oraz inne substancje konserwujące. Dlatego warto kupować syropy malinowe BIO w sklepach z ekologiczną żywnością.

Czy wiesz, że …

… syrop malinowy może Ci pomóc przy odchudzaniu? Wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego i ma lekkie właściwości przeczyszczające.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamów telefoniczne 727 810 800